Когато става въпрос за скрининг за рак, лекарите твърде често пренебрегват факта, че жените могат да поставят тежестта върху различни предимства и недостатъци и просто се фокусират върху убеждението, а не върху образоването, за да оставят хората да вземат решение за самите себе си. За да се направи това обаче, те имат нужда от някакво количествено определяне на ползите и вредите в ясна и достъпна форма. Запознайте се с: кутии с факти.
Например, през 2014 г. немски лекари препоръчват вагинален ултразвук за милиони жени, за да се провери за наличие на рак на яйчниците, при което тръбичка като ето тази се пъха вътре, за да се огледа положението. Добре, но какво казва науката? Въз основа на едно проучване със стотици хиляди жени, ако разделим жените на две групи – хиляда, които да си направят вагинален ултразвук и хиляда други, които да го пропуснат и след това ги проследим във времето за около едно десетилетие, три от жените, които пропуснат скрининга, ще умрат от рак на яйчниците, но същият брой ще умрат и със скрининга. Така че няма изобщо никаква полза. Вместо това, 32 от тези жени се подложили на операция за премахване на яйчниците, защото имало нещо, което изглежда подозрително на ултразвука, но се оказва напълно ненужно, а една от тези жени преживяла усложнения от операцията за нищо – само вреди, никакви ползи. И все пак милиони жени биват подлагани на изследване, което вероятно води до премахване на здрави яйчници при над 10000 жени само за една година. Бонус за болниците и техните хирурзи, както и за местните търговци на БМВ, но само болка и страдание за жените.
Как би изглеждала една кутия за факти при мамографиите? Всяко от тези сиви кръгчета представлява една жена: хиляда жени пропускат мамографията и хиляда други се подлагат на мамография. След едно десетилетие в групата без скрининг около 5 от хиляда жени ще умрат от рак на гърдата. Така че дори без скрининг шансовете да умрете от рак на гърдата на 50-годишна възраст са по-малко от 1%. Но ако се подлагат на редовни мамографии, вместо 5 от хиляда жени да умрат от рак на гърдата, само 4 от хиляда ще умрат от рак на гърдата, въпреки че броят на жените, които ще умрат като цяло, ще е така или иначе същия. Така че нито един живот не е спасен, но може би проучванията просто не са имали статистическата сила да изчислят цялостната полза за оцеляването.
Що се отнася до вредите, сто от жените, които се подложили на мамография, ще имат погрешно установени за положителни резултати и може би дори ще си направят биопсия и 5 ще преминат през ненужна лумпектомия или мастектомия. Трета потенциална вреда, развиване на рак на гърдата, предизвикан от радиацията от самите мамографии – не е включена официално, защото съществуват само груби недиректни изчисления и може да се случи само с 1 на 10000 жени.
Ето една графично изображение. Това е за период от 20 години, така че жените следват настоящите препоръки да се подлагат на скрининг през една година, като започнат на 50-годишна възраст. Човек би очаквал 200 погрешно установени за положителни резултати за тези две десетилетия, но само около 30 накрая завършват с биопсия. Ще бъдат пропуснати няколко случая на рак, но в други 15 случая ще се засекат прекалено много ракови образувания: жени, диагностицирани и лекувани за рак на гърдата ненужно. Но от друга страна 2 смъртни случая от рак на гърдата ще бъдат избегнати благодарение на мамографиите, макар че очевидно няма да бъде спасен нито един допълнителен живот.
Но не всички хора са съгласни с тези цифри обаче. Ето най-оптимистичните резултати, които успях да намеря за хиляда жени, подложени на скрининг. До 10 пъти по-голяма полза при подлагане на мамография всяка година за 25 години, като се започне на 40-годишна възраст: цената на средно по 3 фалшиви тревоги всяка, шанс 1 на 3 да се налага биопсия и около 1% шанс за диагностициране и лечение за рак на гърдата без да е било необходимо.
Сега, това е за жена без симптоми със среден риск. Жените с по-висок риск, като тези, които вече са имали рак на гърдата или имат генетични мутации в гена BRCA, се очаква, че ще имат много по-голяма полза. Но за средно статистическата жена просто няма „правилен“ отговор дали тя трябва да се подложи на мамографски скрининг. Всяка жена трябва да реши сама за себе си.
Надяваме се, че представените данни ще помогнат да се вземе правилното решение. „Някои може да изберат да се подложат на скрининг, оценявайки всички потенциални ползи като гаранция за съпътстващите ги вреди.“ Други могат да изберат да не се подлагат, като усещат, че потенциалните вреди може да са твърде големи, за да оправдаят ползите.
Независимо от това, какво ще кажете да се опитате изобщо да не се разболявате от рак преди всичко? Хората често биват съветвани „по-скоро да се изследват на всеки няколко години, отколкото да се хранят добре и да се движат, за да предотвратят рака“ преди да се появи. „Скринингът е станал лесен начин, както за лекаря, така и за пациента да мислят, че правят нещо добро за здравето си,“ но скринингът за рак не променя риска от появата на рак преди всичко.
И не само за рак. Същото хранене и начин на живот, които могат да предпазят от рак, могат също да защитават и от водещия убиец на жените. Ето броя на жените, които умират от рак на гърдата, сравнен с броя на жените, които умират от сърдечно-съдови заболявания. И докато мамографиите може би не спасяват животи, знаем, че промените в начина на живот, които предотвратяват появата на сърдечно-съдови заболявания, могат да го направят, така че може би част от тези милиарди, похарчени всяка година за мамографски програми, биха могли да се похарчат по-добре чрез спасяване на живота на жените.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-pros-and-cons-of-mammograms
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев