Ако всеки човек приема 2000 единици витамин D на ден, това може да промени кривата на нивата му в кръвта от средно 50 IU до 110, които според някои оценки могат да добавят години към продължителността на живота ни. Данните, които произхождат от рандомизирани клинични проучвания са убедили някои влиятелни експерти, като например харвардския председател на катедрата по науката за храненето, че трябва да се стремим към този диапазон, нива, до които 9 от 10 души не успяват да достигнат, защото това може да наложи прием между 1800 и 4000 единици на ден.
Институтът по медицина обаче смята, че 50 единици съдържание в кръвта са достатъчни и препоръчва между 600 и 800 единици на ден само за тези с много малко или никакво излагане на слънце, защото вземат предвид единствено здравето на костите. Но дори ако просто се интересувате от костите си, а не от живота си като цяло, все пак е добре да се стремите към 75 като праг, защото има доказателства, като тези от аутопсиите на стотици хора, починали при автомобилни катастрофи, които установяват остеомалация, омекване на костите, между 18% и 39% от хората, които отговарят на нивата на Института по медицина, но не успяват да достигнат до 75.
Има дори едно обвинение, че Институтът по медицина просто е направил грешка в изчисленията си и така, използвайки собствените си критерии, те би трябвало също да препоръчват по 1000 единици на ден. Но отсъствието на меки кости едва ли може да се счита за адекватна мярка както за здраве, така и за достатъчно високи нива на витамин D. Това е като твърдението, че човек има нужда само от 10 mg. витамин С, за да избегне появата на скорбут – да, но ние се нуждаем от много повече витамин C за оптимално здраве.
Институтът по медицина взема позиция, че тежестта на доказване пада върху всеки, който твърди, че има полза от по-високия прием в сравнение с техните минимални препоръки, което е добър подход за лекарствата; за неестествените вещества по-малко е повече до доказване на противното. Но за хранителните вещества не би ли трябвало началната точка поне да са естествените нива, към които нашите тела са привикнали в продължение на милиони години?
Целевите нива от 75 звучат високо, сравнени единствено с текущите средни нива, но в днешно време ние практикуваме неестествени за нас дейности, като например работа на бюро или дори носенето на дрехи понякога. Еволюирали сме докато сме тичали голи в екваториална Африка и по цял ден ни е греело слънцето.
Ако измерите нивата на витамин D на хората с традиционен начин на живот в люлката на човечеството, ще видите, че нормалните стойности на витамин D ще са над 100. Така че може би това трябва да бъде началната точка до доказване на противното; една идея, която за съжаление много комисии за препоръки пренебрегват.
Вижте, естествените нива невинаги са оптималните нива и може би тялото ще се развива и с по-малко, така че винаги трябва да се провери кои нива съответстват на най-ниските проценти заболяване. И когато проверим, се оказва, че най-високите нива наистина изглежда, че са свързани с по-малко заболявания.
Знаете ли, винаги съм се чудел, докато се занимавах с педиатрия, защо кърмените бебета имат нужда от капки витамин D. Имам предвид, не би ли трябвало човешката кърма да е идеалната храна? Разбира се, за лекарите решението е просто: дайте на бебето добавка, капките, но изглежда, че не е нужно. Кърмата би трябвало да е перфектна сама по себе си. Но след като я изследваме, се оказва, че майчиното мляко в днешно време не съдържа почти никакъв витамин D и това може да доведе до рахит, освен ако майката няма нива на витамин D около – познахте – нивата, които са естествени за нашия вид, което разбира се е напълно логично.
Така че начинът, по който живеем в нашия съвременен свят, е просто като че ли екологично несъответствие. Добре е да вземе предвид това, което реално е витамин D, а именно хормон, а не витамин. Ако мислите по този начин, тогава би било разумно да имате нормални нива. Ние, лекарите се опитваме да поддържаме кръвното налягане и всички други параметри в рамките на нормалните граници, но защо толкова малко внимание се отделя на състоянието на хормона „витамин D“?

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-optimal-dose-of-vitamin-d-based-on-natural-levels
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев