Очевидно доказателствата „ясно показват, че дълготрайната употреба на марихуана може да доведе до пристрастяване.“ „Приблизително 9% от тези, които опитват марихуана, се пристрастяват към нея,“ и „цифрата се увеличава до около 1 на 6 души сред тези, които започват да използват марихуана като тийнейджъри и 25% до 50% сред тези, които пушат марихуана ежедневно.“
Това, което се има предвид под зависимост, е разговорната дефиниция: „придобито хронично рецидивиращо разстройство, което се характеризира със силна мотивация за продължително занимание с дейност, въпреки постоянните негативни последици.“ Може и да искате да спрете, но когато опитате, ще пострадате от симптомите на абстиненция, които затрудняват прекратяването.
Този синдром на спиране засяга около 50% от редовните потребители и обикновено започва 1-2 дни след спирането, кулминацията му е между втория и шестия ден, но желанието, проблемите със съня, кошмарите, гнева, раздразнителността, безпокойството и гаденето изчезват след една или две седмици.
Марихуаната вече има тази репутация „на доброжелателна и не създаваща навици,“ това може и да е вярно за повечето потребители. Разбира се, по-малко пристрастяваща от много други наркотици като алкохола, рискът от зависимост е само наполовина от този на хероина или кокаина, по-малко от една трета риск от създаване на навик, както е при тютюна, но 9% – „1 на всеки 11 потребители – 1 на 6 за тези, които започват в ранна тийнейджърска възраст – едва ли е особено значителен процент“, като се вземат предвид всичките 20 милиона американци, които използват активно това нещо.
Не всички видове канабис обаче са еднакво зависими. Сортовете с висока потентност се свързват с по-голяма тежест на зависимостта, но това именно предпочитат хората.
Това не е тревата на баба ви. Въз основа на 38000 проби марихуана, които са били конфискувани от Администрацията за борба с наркотиците, силата се е утроила през последните години, от 4% THC до около 12%, като Денвър и Калифорния сега са с около 15%, а Сиатъл достига до 20%. Това е 15 пъти повече от марихуаната през 70-те години, 15 джойнта, събрани в един.
Да, но дали потребителите знаят това и разделят дозата си разумно, като използват по-малко от по-силната марихуана? Да, но не компенсират изцяло и в края на краищата наистина приемат по-високи дози, което вероятно води и до увеличението на посещенията в спешното отделение в Колорадо вследствие на натравяне с марихуана, след като тя бива легализирана там.
Съставени са паралелни сравнения с тютюневата индустрия, която умишлено увеличава нивата на никотин в своите продукти, за да ги направи по-пристрастяващи, но там, където аналогията се разпада, е в последиците от тази зависимост. Всяка година тютюнът убива 25 пъти повече хора по света отколкото всички незаконни наркотици, взети заедно. Алкохолът убива около 10 пъти повече, а канабисът сам по себе си не допринася с почти нищо към общата смъртност най-малко; така че човек трябва да вземе предвид резултатите от зависимостта към разни вещества.
Кофеинът също може да бъде пристрастяващ, ако ви кара да пиете повече… зелен чай – тогава това е чудесно. Последствията от консумирането на това листо, в сравнение с това листо, зависят от последствията за здравето, което ще разгледаме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-marijuana-addictive
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев