„Изглежда представата за повечето хора е, че марихуаната е безобидно удоволствие,“ но какви са потенциалните вредни ефекти от употребата на марихуана? Това не е лесен отговор. Повечето проучвания до днешна дата са в определен период от времето или разчитат на собственоръчно докладвани случаи. Това означава, че са проведени в един конкретен момент във времето; и така, няма как да знаем кое стои в началото. Дали хората се разболяват, защото са пушили марихуана или дали пушат марихуана, защото са болни? И ако просто попитате хората как се чувстват, пушачите ще ви отговорят: „Чувствам се страхотно!“, дори и ако те всъщност страдат от някакъв здравен проблем. Много малко дългосрочни проучвания са проведени до сега, тоест проучвания с проследяване във времето, които да използват обективни мерки за здравословното състояние, до… сега.
Над хиляда души били проследени от раждането до 38-годишна възраст, като се изследват връзките между употребата на канабис във времето и множество области на физическото здраве. Разглеждат се 12 здравни показатели и се оказва, че употребата на тютюн е свързана с по-лошо състояние за 8 от тези 12 показатели, от нарушена белодробна функция до системно възпаление и метаболитни нарушения. А употребата на канабис е свързана с… единствено заболяване на венците. Само това? „Употребата на канабис не се свързва с никакви други физически здравословни проблеми.“
Сега, пародонтозата може да доведе до загуба на зъби, а може да има и други стоматологични проблеми, свързани с пушенето на марихуана, но при положение че канабисът е описван като престъпен, първото нещо, което ни идва на ум вероятно не е гингивит.
Възможно ли е хората, които употребяват канабис, да живеят по-здравословно от средностатистическия човек и да противодействат на ефектите на наркотика? Също както приемането на повече плодове и зеленчуци или може би пиенето на по-малко алкохол? Не. Пушачите на марихуана нито пък се движат повече и така, липсата на асоциации между употребата на канабис и лошото здравословно състояние не могат да бъдат приписвани на нито едно от тези други фактори; така че, може би просто марихуаната не е толкова лоша.
Хероинът може да увеличи риска от смърт, употребата на кокаин може да увеличи риска от смърт, но не е намерена никаква връзка между смъртността и марихуаната. Сега, тук хората са проследени само до 38-годишна възраст. За да разберем какво се случва след това, трябва да се обърнем към Швеция, където наскоро е публикувано най-дългото проучване някога правено върху канабиса и смъртността: 50000 мъже са проследени до около 60-годишна възраст. Преди около 30 години, когато за първи път се съобщава за тази група, не била установена никаква излишна смъртност сред хората, употребяващи канабис или тези, които злоупотребяват, както ги наричат. Но по онова време тези мъже били вече на около 30-годишна възраст, както в онова друго проучване.
Какво се случва, когато биват проследени след средната си възраст, когато може би започнат да се появяват вредните ефекти, свързани със здравето? Тези, които активно са употребявали канабис, в крайна сметка наистина се оказали с по-висок риск от смърт, 40% по-висок риск от преждевременна смърт.
Но почакайте малко. Мислех, че канабисът не причинява смърт. Кокаинът убива хиляди американци всяка година, алкохолът убива десетки хиляди, а тютюнът съвсем излиза от графиката, помитайки стотици хиляди хора в САЩ всяка година. А марихуаната дори не достига до графиката.
Но това, което имат предвид е, че „не са приписвани никакви смъртни случаи пряко на острата физическа токсичност на канабиса.“ Така че, когато един 19-годишен тийнейджър изяде някоя сладка с канабис и после скочи от четвъртия етаж, пряката причина за смъртта е падането, но това не означава, че канабисът не е допринесъл.
Вярно е, че хората не се пристрастяват директно към канабиса, както става с опиатите, които могат да спрат дишането ви. За разлика от много фармацевтични продукти, при които дозата, причиняваща вреди, може да бъде само няколко пъти по-голяма от предписаната доза, терапевтичният индекс за канабиса е около 40000 към 1. Това означава ли, че можете да изпушите около 40000 джойнта без да се пристрастите? Не. Можете да изпушите 2 милиона джойта преди да се случи смъртоносно предозиране. Употребата на канабис допринася повече за поява на заболявания, отколкото за смърт отчасти, защото хората не си я инжектират, но вредите от канабиса, свързани със здравето, никога не са били определяни количествено в глобален мащаб, до… 2013 г.
Изчислено е, че всяка година канабисът довежда до загуба на 2 милиона години общо здрав живот на хора поради тяхното увреждане. Сега това е незначително, в сравнение със 100 милиона, приписвани на алкохола или цигарите, но все пак води до много болка и страдание.
Но какво да кажем за нашето проучване върху венците? Мислех, че единствените физически здравословни проблеми са от стоматологичен характер. Е, учените просто са разглеждали специфичен набор от здравни проблеми; те подчертават, че пародонталните проблеми са в допълнение към всички други потенциални проблеми, като например повишен риск от злополуки и наранявания, бронхит, сърдечни удари и инсулти, евентуално инфекциозни заболявания и рак, както и опасности за психичното здраве. Но по отношение на по-директната причина за смърт, марихуаната може да бъде заподозряна за стотици смъртни случаи за период от 8 години, докато един-единствен фармацевтичен лекарствен продукт – Виагра – е въвлечен в хиляди такива.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-marijuana-cause-health-problems
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев