Невъзможно е да си представим съвременния социално активен човек, който не използва мобилни телефони и безжичен интернет. Възможно ли е това да е вредно за мъжката плодовитост? В последното си видео говорих за това как спермата на мъжете, които използват безжичен интернет, обикновено не е толкова добра в плуването, но това е въз основа на едно наблюдателно проучване. Не знаем наистина дали безжичният интернет всъщност уврежда спермата, докато не направим проучване за това.
Заглавието някак си го издава, но като цяло това е първото проучване, което да оцени прякото влияние на употребата на лаптоп върху човешката сперма. Ето ДНК фрагментация в проби близо и далеч от един лаптоп с активна Wi-Fi връзка, което навежда на мисълта, че не бихме искали да позиционираме Wi-Fi устройство близо до мъжките репродуктивни органи.
Да, излагането на влиянието на безжичния интернет може да намали подвижността на човешката сперма и да увеличи ДНК фрагментацията на спермата, но ефектът е незначителен. Наличието на 10% по-малко добри плувци наистина ли би могло да има съществена разлика? Мъжете без репродуктивни проблеми освобождават стотици милиони. Това, което все още не е направено, е проучване, което да разглежда крайните критерии за поява на бебе: дали мъжете, които са в групата с определено излагане, имат по-големи трудности в правенето на деца? Това всъщност е по-трудно проучване, отколкото човек може да си представи. Не може просто да накараме мъжете да избягват мобилни телефони и лаптопи за един ден. Да, произвеждаме милиони нови сперматозоиди всеки ден, но отнема месеци, за да могат те да узреят. Сперматозоидите, с които става зачатието днес, са започнали да се формират месеци преди това. Така че можете да си представите защо такова проучване все още предстои да бъде направено. Мъжете ще трябва да се разделят на две групи – да има такива, които избягват напълно употребата на безжични комуникации, или може би да се измисли някакъв вид бельо с Фарадеев кафез.
Друга причина, поради която човек не би искал да държи лаптоп в скута си, е топлината, генерирана от самия лаптоп, независимо дали е Wi-Fi или не, тя може да затопли мъжкия скротум, като по този начин обезсмисля цялата идея за притежаване на скротум. Всичко това произлиза от известна поредица експерименти от 1968 г.
Това е едно невероятно проучване, както някой би се изразил. Понякога добавяли рефлектор, за да се увеличи топлината, въпреки че самата крушка е също толкова ефективна, но е трябвало да я приближат по-близо до кожата. Много по-лесно, но по-вероятно да доведе до песента на Джери Лий Луис. [Джери Лий Луис пее „Големи огнени топки“.]
А сега имат хубави, модерни флуоресцентни светлини, но отопляващите седалки на колата си остават топлинен стресов фактор за тестисите. Сауните не са добра идея за мъже, които се опитват да заченат бебе. Ето сперматозоидите преди и след, очевидно производството на сперматозоиди намалява наполовина и все още са малко 3 месеца по-късно, но очевидно има пълно възстановяване след 6 месеца. Но ето защо трябва да се носят боксерки, не слипове или направо без бельо. Кой печели пари от това? Ето защо ни трябва индустрия за устройства, които да охлаждат скротумите, въпреки че тази статия посочва, че наистина по-приемливи техники за охлаждане на скротума трябва да се разработят. Защо? Какво имат предвид?
Изглежда, че устройствата, които в момента се предлагат на пазара, не са толкова практични ден за ден. Има една извита гумена яка, пълна с кубчета лед. Едно друго средство е като пакет с гел за замразяване във фризера, което се пъха в бельото на мъжа всяка вечер. Не се притеснявайте, размразява се 3 до 4 часа най-много. О, Боже, снежни топки, Батман!
Не поставяйте, повтарям, не поставяйте лед върху скротума си. Няколко замразени грахчета и моркови и можете да се замразите собственоръчно. Вижте, понякога дори зеленчуците могат да са вредни за вас. Има и един швинтьор, който държи скротума влажен и накрая, прикрепен с колан, постижението на охлаждането на скротума с непрекъснат въздушен поток.
При наличието на толкова много възможности за избор, трябва ли им на хората с лаптоп наистина защита от скротумна хипертермия? Няма как да знаем, докато не проверим. И наистина, повишаване на температурата на скротума е установено при мъжете, използващи лаптоп, повишение на температурата на скротума с около 2 градуса по Целзий.
Малко скротумна топлина не звучи толкова зле все пак. После прочетох този случай: един 50-годишен учен, до сега в добро здравословно състояние, пише доклад една вечер, седейки удобно на любимия си стол, лаптопът в скута му, но се събужда на следващия ден с мехури, мехури по пениса и скротума, които след това се пукат и се превръщат в инфектирани ранички, които причиняват обилна гной.
Дори са докладвани изгаряния от трета степен, изискващи хирургическа интервенция с кожни присадки. Човекът изпил 750 мл. водка и заспал, докато гледа филм на лаптопа в скута си, а лаптопът изгорил целия му крак. Хирурзите призовават за обществена образователна кампания, която да информира хората относно рисковете от използване на лаптоп в най-буквалното му значение (lap – скут, бел.пр.). Е, какво ще кажете вместо това да информираме хората за опасностите от изпиването на 750 мл. водка?

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-laptop-wi-fi-lower-sperm-counts
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев