Влошава ли се репродуктивното здраве при мъжете? Има необясним спад в качеството на спермата, докладван в няколко страни. Възможно ли е мобилните телефони да играят роля, тъй като радиочестотното електромагнитно излъчване от тези устройства може потенциално да повлияе развитието и функционирането на спермата? Индустрията за производство на мобилни телефони настръхва при споменаване на думата с „р“, радиация, като предпочита по-безвредно звучащия термин RF-EMF (радиочестотни електромагнитни полета). Те имат право по отношение на това, че се злоупотребява от дребните търговци на джаджи за защита от радиацията. Радиацията не е задължително да означава гама-лъчи на атомни бомби, но дори само топлата слънчева светлина, която усещате на лицето си, също представлява вид радиация. Въпросът е: дали специфичният вид радиация, излъчвана от мобилните телефони, засяга мъжката плодовитост?
След като Световната здравна организация обяви, че мобилните телефони могат да причинят рак на мозъка, много хора си казаха, че няма проблем, просто ще го държа в джоба си и ще ползвам Bluetooth или нещо подобно. Далеч от мозъка, но близо до репродуктивната система. Ако вземем предвид всички направени проучвания, включително почти 1500 проби от семенна течност, ще видим, че излагането на влиянието на мобилните телефони е свързано с намалена подвижност и жизнеспособност на сперматозоидите, макар и не непременно с концентрацията на спермата.
Колко по-малко могат да плуват? Мобилността на спермата изглежда намалява само с 8%, така че това само по себе си може и да не означава всъщност намалена репродуктивна способност, освен ако няма по принцип намален брой на сперматозоидите преди всичко. Така че особено за мъжете, които вече имат репродуктивни проблеми, може би ще е по-добре да избягват да държат работещи мобилни телефони до чатала си за дълги периоди от време. Мобилните телефони могат да бъдат едно от куп неща, които да допринасят. Например, безжичният интернет може също да бъде проблем. И така, изследователите взимат проби семенна течност от на хиляда мъже и се оказва, че общият брой на плувците – подвижните сперматозоиди – е намален в групата, която използва безжичен интернет.
Добре, но това са проучвания, основани на наблюдение само. Може би мъжете, които използват безжичен интернет, обикновено пушат повече или яздят кон и това е причината за очевидната връзка. Няма как да знаем, докато не изследваме.
За съжаление много от проучванията са такива: върху плъхове. И докато микровълните, излъчвани от един мобилен телефон, не изглежда да засягат тестисите на плъховете, не може непременно да се правят обобщения въз основа на тези животински модели, тъй като например, техните скротуми са неделими, което означава, че тестисите им са по-скоро вътре в тялото им, а не се полюшват извън него.
Така че поне докато не бъде доказано противното, се препоръчва мъжете с репродуктивни проблеми да не държат мобилните си телефони в предния джоб на панталоните си, в непосредствена близост до тестисите. Дори и когато не се използват, мобилните телефони излъчват радиация, за да поддържат сигнала на местоположението си, въпреки че основното излъчване е по време на разговор, при който той все пак може да остане в джоба благодарение на съвременните слушалки.
А какво се случва когато мобилният телефон е в близост до други обикновени метални предмети? Ето едно напречно сечение на нивото на чатала. Ето го телефона. Може би имате метален цип или ключодържател в джоба си. Когато и трите предмета участват в уравнението, количеството излъчена радиация, която се абсорбира в тестисите, се увеличава силно, дори се удвоява.
Но това е проблем само ако радиацията всъщност поврежда спермата. Колко трудно може да е да се проведе проучване, при което просто размахване мобилен телефон около човешка сперма в съд на Петри и проверявате дали възниква проблем? И… ето започваме. Значително по-голяма фрагментация на ДНК в спермата, която е била изложена на радиация на мобилен телефон в рамките на един час. Ефектът е толкова сериозен, че изследователите предлагат жените да не носят мобилните си телефони в джоба за няколко дни след опитите си за забременяване, за да не излагат сперматозоидите на допълнителен риск.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-cell-phones-lower-sperm-counts
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев