През 1822 г. един полски лекар за първи път публикува, че слънчевата светлина може да излекува болестта, свързана с недостиг на витамин D: рахит. Неговата дейност бива пренебрегвана от тогавашната медицина в продължение на един век, това знание навлиза в широка употреба чак през 20-ти век, когато телени клетки били закрепени на жилищните сгради, за да могат бебетата да се възползват от слънцето. Дали не се намираме в подобна ситуация в момента, в която медицината просто не е настигнала науката?
Изследователите документират връзка между всякакви видове полезни неща за по-високи нива на витамин D, дори до степен, в която искат да проверят дали добавка с витамин D може да намали страничните ефекти от земетресенията. Изглежда, че помага за толкова много неща, защо пък не и за това? Всъщност не е толкова безумно, колкото звучи. Травматични събития, каквито са например природните бедствия, могат да има значително психологическо въздействие, което може да бъде повлияно от състоянието на витамин D в организма.
Но когато изследователите направили проучване за това, предполагаемата връзка често не излизала наяве. Тази липса на въздействие може би съществува отчасти, защото ниските нива на витамин D може би просто са показател за неща като остаряване, наднормено тегло, тютюнопушене и липса на движение. Или може би ниските нива на витамин D не водят до заболяване, а заболяването води до ниски нива на витамин D – възпалението може да намали нивата на витамин D в тялото. Така че, само защото ниските нива на витамин D и заболяванията изглежда са свързани, това не означава, че недостигът на витамин D е причината.
Докато по-голямата част от наблюдателните проучвания може и да показват някаква връзка, където просто се измерват нивата на витамин D и процентът заболеваемост, само при една шепа от болестите проучванията доказват, че витамин D може да има влияние, просто давате на едните хора витамин D на добавка, а на другите плацебо и наблюдавате какво се случва. Но едно от състоянията, за което витамин D под формата на добавка изглежда, че действително работи, е да помага за предотвратяване на общата смъртност.
56 рандомизирани клинични проучвания, които включват почти 100000 души на възраст между 18 и 107 години, най-вече жени, разделени в групи за период от четири години на приемащи витамин D на добавка и на такива, които приемат обикновено захарно хапче. Като вземем всички проучвания, се оказва, че хората, приемали витамин D на добавка, живеят по-дълго, също така имат значително по-малък риск от смърт от рак. Обърнете внимание, че този ефект изглежда се ограничава само до витамин D3 обаче, видът, който се произвежда от растенията и животните, а не витамин D2, видът, който се произвежда от дрожди и гъби.
Колко голямо е въздействието? На всеки 150 души, приемащи витамин D на добавка за период от 5 години, ще бъде спасен един живот, така че, ако говорим за някакво лекарство, ще трябва да се претеглят ползите в сравнение с цената и странични ефекти от дозирането на толкова много хора. Но когато говорим за нещо толкова безвредно и евтино като добавка с витамин D, това ми изглежда много добра сделка. Подобен анализ установява полза от 11% по отношение на намаляване на общата смъртност, което си е доста съществено, това предлага потенциално удължаване на живота, също толкова, колкото и движението. Въпреки че не изглежда да намалява страничните ефекти от земетресенията.
Единственият проблем е, че може да накара хората да си помислят, че могат да си позволят още една поничка например. Все пак трябва да се храним здравословно. Всяка полза от витамин D за дълголетието е просто малка добавка към здравословния начин на живот. Но за тези от нас, които искат цялата подкрепа, от която се нуждаят, въпросът тогава става: Добре, колко витамин D трябва да приемаме? Този въпрос ще разгледаме в следващото видео…

Източник: https://nutritionfacts.org/video/will-you-live-longer-if-you-take-vitamin-d-supplements
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев