Постоянно появяващите се афти, най-често срещаното възпалително и язвено състояние на устата, което засяга 1 на всеки 5 души. Ох.
Понякога това може да е признак на целиакия, сравнително рядко срещано автоимунно заболяване, което бива предизвикано от пшеничния протеин на глутена, но какво да кажем за хората, които нямат такова заболяване? Преди 37 години имаше един докладван случай на малка група пациенти с повтарящи се афти, които се подобрили след премахване на глутена от тяхната диета, въпреки факта, че не са имали никакви симптоми на целиакия. Сега, без контролна група няма как да знаем дали просто не са се подобрили от само себе си, но случаят е достатъчно интересен, за да даде основа за допълнителни проучвания.
Като се има предвид малката група от пациенти, решават да опитат да приложат диета без глутен на 20 души с постоянно повтарящи се афти, като изрично изключват от експеримента такива, които имат целиакия. 5 от общо 20 души наистина се подобрили и се влошили сериозно, когато отново започнали да приемат глутен. И така, въпреки липсата на контролна група, при малкото хора, които се подобрили, афтите се завърнали, след като глутенът отново бил добавен към храната им.
Сега, това не е просто някаква случайна група от болни, които страдат от афти; причината, поради която се подложили на чревна биопсия, която да заключи, че имат целиакия, е защото имат и други аномалии. Така че няма как просто да кажем, че 1 на всеки 5 болни може да има полза от това да премахне глутена. Въпреки че се оказа, че при някои хора това може и да помогне. Въпреки че би било по-добре, ако това беше все пак тайно проучване. Ако изключите глутена или която и да е друга храна и просто случайно се почувствате по-добре, може и да убедите себе си, че глутенът е виновникът. И така, когато изследователят ви подаде парче хляб, може би само стресът при мисълта за това, че афтите може да се върнат, може действително да подпомогне появата на афтите.
Ето защо в идеалния случай трябва да се проведат тайни проучвания с глутена, за да се провери дали наистина трябва да обвиняваме глутена. Ако например вземем хора, които нямат целиакия или алергия към глутена, но независимо от това твърдят, че имат чувствителност към глутен, можете да проверите, за да разберете дали те не се заблуждават, като ги разпределите на случаен принцип да приемат капсула с глутен вътре или просто плацебо, направено от оризово нишесте. И така, те са на диета без глутен, давате им това хапче, като в случая с глутена, едно хапче е еквивалентно на две парчета хляб, и така ще видите дали ще се влошат. И тогава, само при мисълта за прием на нещо, което може и да е глутен, симптомите им изкачат. И това се случва дори когато реално приемат плацебо хапче с оризово нишесте, но причината, поради която знаем за съществуването на тази чувствителност към глутен, която не е свързана с целиакията, е че хапчето, което наистина съдържа глутен, ги е накарало да се почувстват дори още по-зле. И именно това се случва с афтите. Тези, които смятали, че са по-чувствителни към глутена, наистина получили повече афти при прием на истинския глутен, за разлика от фалшивия.
Откъде обаче им хрумнала идеята в първоначалното проучване да се опитат да изключат глутена? Ами, още през 60-те години е съобщено, че кръвта на пациенти с лоши язви реагира на определени белтъчини като глутена, но има дори още по-силна реакция към млечния белтък казеин. Оттогава насам са правени още официални проучвания. Били сравнени 50 пациенти с постоянно появяващи се афти към 50 здрави хора по отношение на нивата им на анти-глутенови антитела – глиадин е вид глутенов белтък – и антитела на белтъка на кравето мляко. И вероятността хората, страдащи от афти, да имат реакция към глутена, не се оказва по-голяма, но нивата на анти-млечните белтъци били значително по-високи; всъщност повечето хора реагирали на краве мляко. Тези резултати показват силна връзка между високите нива на анти-млечните белтъци в кръвта и често появяващите се афти, но това, което ни интересува, е дали хората всъщност се подобряват или не, когато млякото бъде премахнато?
Е, след като разбират резултатите, трима от пациентите спонтанно решават да премахнат всички млечни продукти от храната си за няколко месеца, за да видят какво ще се случи, а това изглежда помогнало. Нито една повторна поява на афти при първия пациент. Същото е и с втория, докато не опитал някакъв сладолед с краве мляко вътре. А при третия пациент язвите сякаш се появявали по-рядко. Но това са само наблюдения, а не реално проучване.
Виждаме същото нещо с определени добавени вещества към храната. Хора с честа поява на афти могат да реагират повече на определени оцветители в храните и така ако опитате да подложите хората на безглутенова, безмлечна или диета без определени добавки в храните, ще получите няколко случаи на хора – в този случай 6 от общо 11, някои от които се чувстват по-добре на безглутенова диета, други се чувстват по-добре на безмлечна диета, трети – на диетата без добавени хранителни вещества, но резултатът е много голям и се забелязва в рамките на една седмица след промяната. И така, изглежда може би си заслужава да дадем шанс на тези диети, за да видим дали има видимо подобрение.
Не може ли просто да си направим тест за алергии или нещо такова? Очевидно не. Например, тази бедна жена, която страда от постоянно появяващи се афти от 2-годишна възраст: многобройни, болезнени лезии в устата почти постоянно. Попитали я за млякото и тя казала, че рядко пие мляко, защото то изглежда предизвиква афтите почти моментално, така че изследователите решили да проверят. Изследвали за чувствителност към млечни продукти, така наречените изследване с убождане и пач тест, като всички те се оказали отрицателни. Но хей, тъй като тя се чувства по-зле с млечни продукти, опитва да премахне всички млечни продукти напълно и за първи път в живота си язвите й изчезват напълно и спират да се появяват, освен ако тя случайно не е яла някакъв млечен продукт.
Така че, дори и ако хората имат отрицателен тест за алергии, може би си струва все пак да премахнат всички млечни продукти и да видят какво ще се случи. Вижте, знаем, че кравето мляко играе роля и при други алергични и автоимунни заболявания, а има и такива доклади, които произхождат от преди няколко десетилетия, които предполагат, че има поне една подгрупа на пациенти с афти, при които млечните продукти са причинно-следствен фактор; но осъзнаването на тази асоциация е рядко както сред пациентите, така и сред лекарите.
А подобрението може да се случи бързо. Момче и момиче, които от години страдат от множество чести афти, се излекуват напълно само в рамките на две седмици. Не знам колко често това наистина действа, но просто знаем, че понякога действа. Така че, както предлага една статия от 2017 г. от журнала на американската зъболекарска асоциация, защо не опитате все пак да премахнете белтъка на кравето мляко от диетата си, особено преди употребата на лекарства с потенциални странични ефекти?

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-role-of-dairy-and-gluten-in-canker-sores
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев