Погрешно установените за положителни резултати се описват като най-честите вреди, свързани с мамографския скрининг, но всъщност това може да бъде болката. „Има голяма разлика, както при докладваната честота на болката, така и степента на болка, която жените изпитват по време на мамографиите,“ но няма никакво съмнение, че повечето жени чувстват някаква степен на болка по време на процедурата. Защо? Не е ли това просто някакъв вид рентген?
За хората, които не са запознати, гърдата се притиска между две плочи и един вид става на палачинка. Инструкциите обикновено са „бавно натиснете чрез компресия докато гърдата не се опъне“ със сила, която да не превишава 20 килограма. Това се равнява на 44 паунда. И е като тежестта на един блок грунд. Няма нищо чудно, че някои жени изпитват болка.
Проучванията, които са се опитвали да определят степента на болката, се различават много, като честотата на болката варира между 1% и 93%, в зависимост от начина, по който я определят. Неудобството е достатъчно голямо, за да спира една част от жените да повторят процедурата. Честото оправдание, което се среща, е че въпреки че натискът може да бъде неудобен и дори болезнен за някои жени, той продължава само няколко секунди, изказване, на което една жена отговаря: „Вие кажете на доктора да дойде… нали знаете, че и той има неща, които могат да се смачкат.“
Компресията по време на мамографията може да причини синини и води до разкъсване на гръдни импланти, кисти или кръвоносни съдове. На жените с големи гърди често се препоръчва да вземат болкоуспокоителни или транквиланти, за да им е по-комфортно по време на процедурата. И все пак болката не е случайна. Опитва се да ни предупреди за потенциални увреждания на тъканите и има поне едно притеснение на теория, че възпалението на тъканите може да събуди пасивни тумори, но това е чиста спекулация в този момент. И все пак можем да ги направим по-малко болезнени.
Причината, поради която го правят, е за да намалят дебелината на гърдите, като по този начин намаляват количеството радиация и подобряват качеството на изображението, но след като едно проучване прави реално проверка и измерва стойностите, установява, че количеството радиация се увеличава при по-голяма сила на натиска. Друго проучване открива, че около една четвърт от жените не изпитват никаква разлика в дебелината на гърдите си след като натискът се отпуска малко, което означава, че е приложен повече натиск от необходимото. След като се постигне една минимална дебелина, то по-нататъшният натиск само води до повече болка и без подобрение на качеството на изображението.
Изводът е, че „болката по време на мамографиите е въпрос, който трябва да бъде взет на сериозно.“ Ако признаем, че „всичко трябва да е в тона и в защита на информацията на пациентите и ги съветваме относно начини как да се справят с проблема, това ще покаже по-голямо уважение към пациентите вместо само празни обещания.“ Причината, поради която жените не са против, може би е, защото „повечето жени че чувстват принудени заради страха или дълга да се съобразят“, но това просто помага на лекарите да оставят проблема с болката в рамките на общоприетите норми.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-mammograms-hurt
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев