В отговор на препоръките на швейцарския медицински съвет срещу рутинните мамографии, на които да се подлагат жени от всякаква възраст, критиците предлагат вместо да се премахнат програмите за скрининг напълно, трябва да оставим всяка жена поотделно да направи преценка за самата себе си, веднъж след като е изцяло информирана относно плюсовете и минусите. „Въз основа на същата тази информация някои жени ще изберат скрининга, а други – не.“ Съгласен съм – ето защо и правя тези видеа, за да очертая ползите и вредите.
Когато става дума за медицинско лечение, мисля, че повечето пациенти разбират, че има рискове и ползи: лекарствата могат да имат странични ефекти; операциите могат да имат усложнения. Така че вие вземате решение за самите себе си на основата на това дали смятате, че ползите надвишават рисковете. Но пациентите са научени да мислят по различен начин за скрининга. Каква е вредата? Кой не би искал да знае дали има рак? Това не е въпрос на разум. Но „в действителност истината е по-сложна. Има ползи и вреди, които трябва да се обмислят при скрининга – също както и при различните лечения.“
В случая с мамографиите, „най-често срещаната вреда е погрешно установения за положителен резултат,“ при който лекарите мислят, че виждат неща на екрана, но след допълнителни тестове – още рентгени, ултразвук или биопсия – се оказва, че няма нищо. Уф! Както можете да си представите, това може да причини огромно количество емоции. Получаването на такъв погрешно установен за положителен резултат може да бъда доста страховито преживяване, което понякога засяга много дълбоко живота на жената. Някои жени могат да се депресират, да се разтревожат, да влошат съня си дори месеци по-късно. Дори и след като вече „са на чисто“, притеснението от повторна поява на рака на гърдата продължават дори една или повече години по-късно. И освен психологическите ефекти, ако трябва да се подложите на биопсия, по време на процедурата очевидно използват местна упойка, но болката след това понякога може да продължи дни или дори седмици.
Тези неблагоприятни последици ще са по-малко обезпокоителни, ако погрешно установените за положителни мамографии бяха по-рядко срещани събития. За съжаление повечето жени получават поне една погрешно установена за положителна мамография в рамките на 10 години от началото на ежегодните тестове, въпреки че шансовете за това една-единствена мамография да доведе до погрешно установен положителен резултат е само около 10% и 14%.
Но това е повече, отколкото например в Европа, където вероятността е само 1 на 20 или 1 на 50. Това се смята, че е така, защото американските радиолози толкова се страхуват да не бъдат съдени за злоупотреба, че прагът на стойностите, които използват, е много по-нисък. И това е добре за много жени. Дори и ако 10000 жени трябва да преминат през такива погрешно установени положителни резултати, мнозина смятат, че си заслужава да се спаси един живот. Много жени сами са изпитали погрешно установен за положителен резултат от първа ръка, така че те знаят какво е. Повечето жени дори не искат да вземат предвид погрешно установените за положителни резултати относно скрининга, но някои го правят.
За някои това да преминат през фалшива аларма не е нищо сериозно, но за други може да се окаже наистина страшно. Някои от интервюираните жени, които преминават през този процес, биват описвани в състояние на „емоционален хаос“, защото са изправени пред вероятността да се окажат с диагноза рак. Очакването на резултатите е особено трудно за някои жени; те постоянно мислят за това. Но след като всички приключи, много жени били способни просто да затрият всичко това от съзнанието си, докато други имали постоянна тревожност, въпреки че им е дадена зелена светлина, че са чисти.
Проучванията показват повишено безпокойство, средностатистически дори няколко месеца по-късно, след като им се обаждат относно някоя подозрителна мамография, където се оказва, че няма нищо. Или дори години по-късно… Едно проучване на стотици жени, които преминават през погрешно установена за положителна диагноза показва, че някои от тях изглежда страдат от последствията дори години по-късно. Те били проследени в продължение на три години и това преживяване изглежда все още продължава да ги преследва. Така че може би не трябва просто да отхвърляме тези фалшиви аларми.
Независимо от това, жените трябва да бъдат информирани за възможността и да бъдат уверени от лекарите, че повечето, които получават обаждане за по-нататъшни изследвания заради подозрителни открития по време на мамографиите, в крайна сметка се оказва, че нямат никакъв рак, така че да могат да се успокоят, докато преминават през процеса и чакат окончателните резултати.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/consequences-of-false-positive-mammogram-results
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев