Какви са ефектите от авокадото върху метаболитния синдром, който представлява група от рискови фактори: високи нива на кръвната захар, високи нива на триглицеридите, високо кръвно налягане и затлъстяване, което създава условия за диабет и сърдечно-съдови заболявания? Консумацията на авокадо е свързана не само с по-добро качество на храната и прием на хранителни вещества, но и по-малък риск от метаболитен синдром. Хората, които ядат авокадо, имат само наполовина вероятността от развиване на метаболитен синдром.
Изследването е финансирано от борда на авокадото обаче, така че е много важно да се изясни как са го провели. Данните идват от проучване, направено в един промеждутък от време с около 17500 души, които били попитани дали са яли авокадо през последните 24 часа в два отделни случая. Два процента казали да и така здравната статистика от няколкостотин души, които съобщават, че са яли авокадо наскоро, били сравнени със здравната статистика на 17000 други индивиди, които казали, че не са. И дялът на хората с метаболитен синдром сред групата с авокадо е само половината от групата, която не приема авокадо. И те били и по-слаби също така, значително по-малка талия и по-ниско телесно тегло, въпреки че няма никаква значителна разлика в калорийния прием.
Авторите разглеждат това като някакъв вид мистерия, но обяснението е просто колко калории са приемали хора в деня на проучването, а не през определен период от време, въпреки че все пак може да видите как хората са можели да отслабнат. Авокадото, както всички други плодове, се състои предимно от вода, заедно с фибри, които не съдържат никакви калории. Така че, ако намажете малко крема сирене върху една франзела, това ще донесе над два пъти повече калории от намазването с авокадо, но това повдига друг важен въпрос. Може би хората, които ядат авокадо просто се хранят възможно най-здравословно. Искам да кажа, че ако намажете авокадо на филия, може би ще използвате по-малко масло или маргарин.
И наистина, хората, които ядат авокадо, също съобщават, че се хранят с повече плодове и зеленчуци като цяло и с по-малко добавена захар. Нищо чудно, че са по-здрави. Точно там, в заглавието: „Консумацията на авокадо е свързана с по-добро качество на храната.“ Така че това всъщност означава, че хората, които се хранят по-здравословно, са по-слаби и имат по-малък риск от разболяване. Ех. И това може да се дължи отчасти на факта, че ядат авокадо, може да няма нищо общо с авокадото или дори да бъде така, въпреки че ядат авокадо. Няма как да знаем, докато не проверим.
Какъв е ефектът от авокадото върху телесното тегло? Очевидно е очевидно от някакво проучване, че екстрактът от авокадо води до намаляване на телесното тегло, но проучването е извършено върху телесното тегло на плъхове и е използван екстракт от листа на авокадо. Кой яде листа от авокадо? Ами очевидно в Нигерия се използва едно билково лекарство за високо кръвно налягане, което представлява чай от листата на авокадото. Действа ли всъщност? Изследователите го изпробвали върху пациенти с хипертония и се оказва, че листата на авокадото „имат токсичен ефект върху черния дроб, който може да причини увреждане на черния дроб.“ Така че, да, предполага се че технически погледнато може да се използва за лечение на хипертония, но само ако не ви интересува тази досадна хепатоксичност. Не, благодаря.
Няма ли никакви проучвания върху хората относно плодовете авокадо и телесното тегло? Е, очевидно е имало едно проучване преди 50 години, през 1960 г. върху авокадото и холестерола, при което участниците не наддали тегло, когато авокадото било включено в тяхното хранене. Намерих една препратка към това изследване в годишника на калифорнийската асоциация на авокадото, която се оплаква колко е трудно да „впечатлиш домакинята“ с всички тези неназовани ползи от авокадото.
Сега, вярно е, че телесното тегло не се е променило много след приема на авокадо, но те не просто добавили авокадо към храната си; те заменят авокадото с някои от животинските мазнини, които са приемали. И така, те заменят свинската мас с авокадото; нищо чудно, че не е имало натрупване на тегло. Сега, при един от хората просто добавили авокадото. В началото бил 70 кг., а след три седмици добавяна на авокадо нямало никакво увеличение на теглото. Така че може би авокадото е толкова засищащо, толкова задоволяващо, че когато го добавите към храната си, просто по естествен начин накрая ще ядете по-малко от другите неща. Но няма как да знаем, докато не проверим.
Едно рандомизирано контролирано проучване, което има за цел да оцени ефекта от приемането на авокадо върху чувството за ситост и последвалия прием на калории. Добавянето на половин авокадо към обяда наистина подобрява ситостта и намалява глада. Но да, тук просто се добавят допълнителни 112 калории под формата на храна; разбира се, че хората са по-малко гладни. Въпросът е дали наистина се чувстват толкова по-малко гладни, че по време на вечеря изяждат 112 калории по-малко, за да компенсират? И отговорът е не. Всъщност те изобщо не са яли значително по-малко.
А какво става с течение на времето? Това проучване добавя едно цяло авокадо към диетата на хората за 6 седмици и не открива никакво значително наддаване на тегло, така че те триумфално претендират, че са разсеяли мита, че от авокадото се надебелява. Но това е подобно на проучването за свинската мас. Да, добавят авокадо, но премахват същото количество мазнини под формата на маргарин, майонеза и олио. Сега, това е здравословна размяна – искам да кажа, премахването на боклуците и добавянето на хранителни вещества, фибри – но ако калориите вътре и навън са едни и същи, тогава няма нищо чудно, че няма разлика в телесното тегло. Всъщност може да се стигне и до заключението, че авокадото води до надебеляване, също както маргарина, майонезата и олиото, ако приемате едно и също количество мазнини.
Може би домакинята не се е впечатлила, защото тя просто е знаела малко повече за това как правилно да се проведе едно проучване.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-avocados-fattening
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев