„Продажбата на скрининг за рак може да бъде много лесна,“ така започва една главна статия в списанието на Националния институт по ракови болести. „Предизвикайте страх като преувеличите рисковете. Тогава предложете надежда като преувеличите ползите от скрининга. И не споменавайте за вредите…“, причинени от скрининга. Тази игра „е особено лесна с рака – няма друга по-страшна диагноза. И всички ние знаем мантрата: ранното откриване е най-добрата защита. Ако се съмнявате в това, могат да ви предложат, че имате нужда от изследване и на главата си.“ И тук не се преувеличава…
Скринингът може да има важни ползи, но също така може да има и важни вреди. А ето това е голямото предизвикателство: „предаване на противоположната идея, че скринингът невинаги помага – и дори може да навреди.“ И все пак проучванията показват, че повечето хора смятат, че раковият скрининг почти винаги е добра идея и много малко смятат, че вредите изобщо съществуват. В материалите за образоване на пациентите препратките за потенциалните вреди могат погрешно да бъдат погребани под еуфорията от ползите.
Най-внимателно проучваният скрининг за рак е мамограмата. През последните 50 години повече от 600 000 жени са участвали в 10 рандомизирани проучвания. Като се имат предвид тези извънредни научни усилия, иронично е, че мамограмите продължават да предизвикват едни от най-спорните въпроси в медицинската общност. В медицината има много малко неща, които предизвикват повече вълнения от мамограмите, като и двете страни иронично обвиняват медиите, че са в противоположния лагер.
Но тези спорове са сами по себе си инструктивни. Те трябва да ни подсказват нещо. За контекст, едно-единствено проучване, което включва по-малко от 150 души, които са били проследени за период по-малък от две години, било достатъчно, за да убеди лекарите за значимостта на лечението на сериозно високо кръвно налягане, защото ползите били толкова очевидни, докато след 10 проучвания, 600 000 жени, фактът, че все още обсъждаме ползите от мамограмите 50 години по-късно, предполага, че това е директен сблъсък между ползите и вредите. Но това е само в случай, че хората претеглят предимствата и недостатъците обективно. Може и да е по-лошо от това, като се има предвид участието на индустриите за милиарди долари, от производителите на мамограми до радиолозите, които ги четат.
Няколко организации публикуват противоречиви препоръки за скрининг на рак. Някои твърдят, че мамограмите трябва да започват от 40-годишна възраст; други казват от 50; някои казват всяка година; други казват през една година; а някои казват, че жените не трябва да се подлагат рутинно изобщо на тях. Има все по-големи притеснения, че тези разногласия може би възникват, както от финансови, така и от емоционални конфликти на интереси. Хората могат до толкова да се вглъбят в позицията си, че това някак замъглява преценките им.
Експерти със здрав разум са на мнение, че тази маса от доказателства предполага, че има някакви ползи от мамограмите. Въпреки че ползите почти със сигурност са преувеличени. Това не означава, че мамограмите не са животоспасяващи или че жените не трябва да си ги правят. Въпросът е: „ползите превишават ли рисковете?“ Това е решение, което всяка една жена трябва да вземе за себе си, но те няма как да го направят, без да знаят всички факти.
Жените са толкова запълнени с информация за мамограмите, че бихме могли да смятаме, че ще са достатъчно добре осведомени за тях; и все пак нищо не е по-далече от истината. Девет от десет изследвани жени силно надценили ползите или нямали представа за нищо. Вината обаче не е в жените. Те очевидно са не добре информирани от системата. Повечето американки изглежда дори не разбират основната идея на скрининга, мислейки си, че мамограмите ще помогнат по някакъв начин за предотвратяване на рака на гърдата. Това поражда съмнения относно това доколко жените са информирани. Звучи сякаш на жените просто им се казва какво да правят, но „без да им дават фактите, необходими за вземане на информирани решения.“ „Като резултат от този патернализъм и културата на розовата панделка, почти всички жени имат фалшиво впечатление относно ползите от мамографския скрининг.“ „Най-изненадващо е, че тези, които често се съветват със своите лекари и приемат препоръките на здравните брошури, са малко по-зле информирани“, така че те са един вид зле информирани от лекарите си. И проблемът е, че тези видове неточни и преувеличени възприятия възпрепятстват жените да направят информиран избор.
„Подвеждането на жените, независимо дали е умишлено или неволно, е сериозен проблем. Всички в бизнеса за информиране на жените относно скрининга трябва да си припомнят, че медицинските системи са за пациентите, а не обратното.“
Не трябва на сляпо да продаваме скрининги. Трябва да дадем на хората цифрите, от които се нуждаят, за да решат сами за себе си. Ето защо създадох тези видео серии. Въпросът дали мамографският скрининг има повече вреди отколкото ползи има потенциала да разтърси състоянието на сегашното медицинско знание и да промени вижданията ни за етичната медицинска практика. „Залозите в този дискурс са високи, защото животът на жените стои там.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/9-out-of-10-women-misinformed-about-mammograms
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев