Времето за полуелиминиране на оловото в кръвта е само един месец. Това означава, че ако давате на хората да ядат олово за около сто дни, нивата в кръвта им се повишават, а когато спрете, нивата на олово в кръвта започват да спадат, така че в рамките на 30 дни нивата на олово ще намалеят наполовина, а след още един месец, отново наполовина, така че до около 3 месеца тялото ви ще е в състояние да премахне около 90% от оловото в кръвта ви.
Сега, ако сте хронично изложени на влиянието на олово, може да имате хронично високи нива на олово в кръвта си. Повече от половин милион деца в САЩ имат притеснително високи нива на олово, а бедните хора в политически безсилните цветнокожи общности са изложени на по-висок риск независимо от възрастта. Но ако не живеете в тези общности и не сте постоянно изложени на влиянието на олово, защо ви е да се интересувате от стратегии по отношение на храненето, целящи да понижат нивата на олово в собствената ви кръв, ако тялото ви така и така е с пренебрежимо ниски стойности? Дори и ако се излагате на влиянието на олово от време на време, до три или четири месеца 90% от оловото в кръвта ви ще е изчезнало.
Ах, но въпросът е: къде отива? Повече от 90% от оловото в нашето тяло се съхранява в костите ни и вместо да ни трябват няколко месеца да се освободим от него, какво ще кажете за няколко десетилетия? Така че, дори и ако се преместим на някоя друга планета и имаме нулево излагане на външни източници на олово, все още имаме вътрешен източник на олово, който пуска токсичния тежък метал в организма ни през целия ни живот.
Но ако по-голямата част е просто съхранявана в скелета ни, какво толкова? Е, ако загубите някоя кост, цялото заклещено там олово може да се върне обратно в кръвта ни. Например, когато отслабваме, ние губим костна маса, което е логично. По-тежките хора имат по-тежък скелет, по-голяма костна минерална плътност. Тялото им трябва да поддържа по-силни кости, за да могат да издържат всичкото това допълнително тегло. Така че, ако отслабнем, дали нивата на олово в кръвта ни се покачват, докато скелетът ни намалява? За съжаление да, но само ако отслабнем много. Ако отслабнете с 5 кг., нищо няма да се случи, но ако отслабнете с повече, примерно 35 кг., нивата на олово в кръвта могат да се покачат на 250%.
Как по друг начин може да има загуба на костна маса? Остеопороза, очевидно. Жените с остеопороза могат да загубят средно по 3% от тяхната костна маса всяка година, но дори здрави жени в период на менопауза без остеопороза могат да загубят един процент от техния скелет годишно.
И така, дали нивата на олово при жените се покачват когато нямат менструация? Очевидно да. Едно проучване на почти 3000 жени открива значително увеличение на нивата на олово след менопауза, което предоставя доказателства, че оловото в костите всъщност се мобилизира в кръвта. Основно твърдение е, че дори „ниски нива на олово за относително дълъг период от време могат да доведат до повишаване на нивата на олово, което се освобождава в токсично значими количества“ по време на физиологичните състояния, при които костната маса намалява. Не само остеопороза, но и по време на бременност и кърмене.
Сега, по-голямата част от калция, който получава бебето, идва от повишеното усвояване на калция от храната на майката. Червата на майката започват да абсорбират с 60% или 70% повече калций по време на второто и третото тримесечие от бременността, за да се изгради скелета на бебето. Ето защо нуждите от калций при жените не се увеличават по време на бременност или кърмене. Тялото ви не е глупаво; когато осъзнае, че се нуждае от повече калций, то просто усвоява повече калций. Сега, когато този калций не е достатъчен, в крайна сметка се изтегля калцият, който се съхранява в костите ви, но това не е проблем. След като всичко свърши, тялото ви ще върне калция обратно в скелета ви, така че шест месеца след раждането костната минерална плътност е точно толкова, колкото преди бременността.
Ето защо дори жени, които са кърмили дълго време, дълго след тези 6 месеца през бременността, след бременност, след бременност, след бременност, в крайна сметка се оказват без влошаване на тяхната костна минерална плътност по-късно в живота, независимо дали тя се измерва в китките, гръбначния стълб или бедрата.
И какво като тялото ви тегли калций от костната банка по време на бременност и лактация, ако в крайна сметка го връща обратно? Оловото е проблемът. Когато тялото разтваря част от костите ви, за да си вземе този допълнителен калций, то освобождава оловото, което е заключено там, в най-лошия възможен момент, точно когато бебето ви е най-уязвимо. Това е част от токсичното наследство на оловото.
Какво можем да направим? Ще разберем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-rise-in-blood-lead-levels-at-pregnancy-and-menopause
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев