Когато някои заблуден човек чуе за голямото откриване на нова медицинска практика, основана на пълноценно растително хранене, едно растение по-специално идва на ум. През годините съм получавал много въпроси относно канабиса и смятам, че е крайно време да се опитаме да прочистим мъглата. Не исках просто да положа повърхностни усилия и накрая да се окажа с някоя полуобработена статия. Има доста скандални въпроси за нарастващата индустрия с толкова много шум и трясък, че науката може наистина да направи хит. Искам да кажа, има ли остри хронични последици? Останала травма от нарушени способности за шофиране? Исках да ви дам пълната информация, да отхвърля всякакви подозрителни проучвания, беше доста интересно преживяване. 420 статии, публикувани само в рамките на последните няколко месеца!
Това е прегледът, който всички чакат, сегашното състояние на доказателствата през 2017 г. от Института по медицина, който има за задача да проведе подробен преглед върху последствията на канабиса за здравето. Започват с 24000 източници, които били сведени до около 10000, за да се изготви този документ от 468 страници. Какво открили?
Мисля, че е честно да обобщим, те установяват, че предполагаемите ползи са много по-малки и слаби от това, което често се съобщава, но същото важи за предполагаемите рискове. Така че, добри новини за редовния потребител, който най-вече се притеснява да не получи рак, но лоши новини за пациента, който всъщност иска да излекува рака си. Единствените три ползи, за които успяват да открият значителни доказателства, са като лечение на хронична болка при възрастните, гадене и повръщане, предизвикано от химиотерапията, както и облекчаване на стягането на мускулите при пациенти с множествена склероза. Дори архетипните медицински показания за марихуаната, както при глаукомата, не успяват да издържат на очакванията.
Въпреки популярното мнение за обратното, обширните изследвания в продължение на десетилетия са документирали, че марихуаната не е ефективна при лечението на клинична глаукома, заболяване с повишено налягане на очната ябълка. Искам да кажа, тя наистина понижава налягането, но само за около час. Така че, ще трябва да изпушвате около дванайсет джойнта на ден и дори и да пушите по няколко хиляди на година, тялото ви ще свикне с това. Така че, тази малка полза изчезва в рамките на няколко месеца при повечето пациенти.
От друга страна, очевидно липсват от този списък с неблагоприятни странични ефекти, при дългосрочна или честа употреба, всякакви хронични обструктивни белодробни заболявания като емфизем, което може да получите в резултат на тютюнопушене. И по подобен начин, не изглежда, че пушенето на марихуана увеличава риска от рак на дихателните пътища, какъвто е ракът на белите дробове или рак на главата или врата, въпреки че канабисът може да увеличи риска от рак на тестисите. Досега са направени три проучвания върху употребата на марихуана и рака на тестисите, като марихуаната изглежда увеличава риска с около 50%, но изглежда само за тези, които пушат веднъж седмично или повече, или за 10 години или по-дълго.
И така, до какво заключение стигат като цяло, дали са в подкрепа на легализирането на марихуаната или са против? Като цяло стигат до заключението, че просто няма достатъчно проучвания, което оставя пациентите, здравните специалисти и политиците без доказателствата, от които се нуждаят, за да вземат правилните решения по един или друг начин. Освен това, тази липса на научна доказателствена информация представлява риск за общественото здраве.
Ето това е нещо, за което всички могат да се съгласят, нуждата от окончателни клинични изследвания. В противен случай ни остават само анекдотите, блоговете и рекламите, които не „осигуряват солидна основа за оценка на безопасността и ефективността на фармакологичните средства.“ Тъй като канабисът е просто естествено срещащо се растение и не може да се патентова, фармацевтичната индустрия няма да предприеме действия.
Това, от което се нуждаем, са големи клинични проучвания. До тогава всички ние просто ще се чудим. Но откъде ще дойде финансирането? Тъй като за фармацевтичните компании интересът им към растението е слаб – къде е възвръщаемостта?
Big Pharma обаче се интересува от обоснованите подходи. „Разработването на по-нови канабиноидни модулатори под формата на печелившо хапче ще може един ден, както пише този професор по фармакология, да остави употребата на билката канабис в миналото.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-institute-of-medicine-report-on-the-health-effects-of-marijuana
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев