Около 20 души всеки ден се оказват в спешното отделение в САЩ заради наранявания, свързани с микровълнови фурни. Няколко заради парата от пуканките, приготвени на микровълнова, заради претоплен восък за епилация, почти всеки ден има по някой пострадал от експлодирали яйца, но повечето са заради прегрята вода. Вижте, когато загрявате вода на котлона, започват да излизат балончета от дъното, и когато се спукат, излишното количество топлина се изпарява. Водата, която е затоплена на микровълнова фурна обаче може и да няма балончета и по този начин може да стане още по-гореща от нормалната температура на кипене. Тогава, ако поръсите малко някакъв прах, в течността ще започнат да се носят малки въздушни балончета, които могат да прераснат в парни балончета и да избухнат в ръката ви. Агенцията за контрол на храните и лекарствата предупреждава да сте внимателни когато се опитвате да варите вода в микровълнова фурна, особено в лъскав контейнер, или за повече от веднъж, или за твърде дълго, или когато не я оставяте да изстине малко първо или когато хвърлите нещо в нея.
Повечето изгаряния на малки деца, свързани с микровълнови, се случват когато детето се протегне да вземе нещо горещо. Деца на възраст 18 месеца могат вече да отварят микровълнова; така че някои защитници на общественото здраве препоръчват вместо само да се предупреждават хората да оставят храната да изстине за няколко минути, трябва да има някакво заключване на вратата, което да не позволява дори вратата на микровълновата да се отвори за 2 минути след като е спряла, което някак подкопава цялата идея за бързото удобство на микровълновата фурна. Една по-добра идея може да е просто защитата за деца на вратата; така че да трябва да се завърти някое копче докато се натиска, за да се отвори вратата.
Когато хората изразяват притеснението си относно безопасността на микровълновите фурни, те вероятно не мислят за експлодиращото яйце или за изгарянията от восъка. Притесняват се за самата микровълнова радиация. Производителите на микровълнови фурни предупреждават хората да не я използват с отворена врата, но има и защитни заключващи механизми, които трябва да я изключат автоматично, когато се опитате да отворите вратата, освен ако не сте се заклещили вътре. Господи, дори не искам и да чета тази статия.
Има обаче и изтичане на микровълнова радиация докато микровълновата печка работи. Този известен радио телескоп сканира космоса за извънземни цивилизации. Били засечени „бързи радио излъчвания“. Знак за извънгалактическа интелигентност? Не, оказва се, че извънземното е микровълнова фурна в едно кафене, която била засечена от телескопа под точния ъгъл, веднага щом някой отвор вратата на микровълновата.
Не ви трябва радио телескоп обаче, за да видите това. Един евтин начин за засичане на изтичането е просто да поставите монитор на компютър до фурната и после ще забележите нарушението на екрана. Или просто да използвате детектора на микровълнови, който имате в джоба си или в портмонето си в момента: мобилен телефон. Вижте, ако микровълновите могат да изтичат, те би трябвало да могат и да абсорбират. Дължините на вълните са всъщност доста подобни по размер, въпреки че има разлика в интензитета между микровълновите вълни и мобилните телефони. И така, сложете телефона си в микровълновата – НЕ ВКЛЮЧВАЙТЕ МИКРОВЪЛНОВАТА, само затворете вратата и вижте дали можете да се обадите. Когато чуете телефона да звъни, това е потвърждение, че микровълновата радиация може да изтича навътре и навън.
И наистина, можете просто да измерите директно изтичането докато микровълновата работи, въпреки че почти всички са в рамките на предписаните граници на безопасност и веднага щом преместите детекторите на около 30 см. от вратата, нивата падат почти до нулата, дори и ако има някакви частици храна или нещо друго, прихванато в уплътнението на вратата. Сега индустрията ще ви каже, че „никога не е имало потвърден случай на нараняване на човек в резултат на излагане на радиация от микровълнови фурни.“ Това е от един човек в Рейтън обаче, там, където били изобретени микровълновите печки, след като един инженер в радарна лаборатория забелязал, че шоколадът в джоба му се е разтопил.
Има доста рядко докладвани случаи на неизправни машини, които не са се изключили при отваряне на вратата и хора, които са се изгорили, но това е след като ръката на жената била вътре в продължение на цяла минута. Инженерите на Рейтън говорят за това как по невнимание са се излагали много пъти на отворени активни микровълнови. Те получават затопляне на корема, чувстват малка преходна топлина когато подават ръката си вътре и навън от фурната, но не е голяма работа това, както казват.
Всъщност, същите микровълни, използвани при микровълновите фурни, са същите, използвани и за медицинска микровълнова диатермия, която се използва от физиотерапевтите като гореща превръзка за лечение на наранявания на ротационния маншет. Сега, твърдението, че „Ако медицинските специалисти ги използват, значи трябва да са безопасни“, не е точно най-силният аргумент, но наистина помага да се поставят нещата в перспектива. „Когато отоплението на хората не е умишлено, желателно е да се ограничи излагането.“
Това незначително изтичане по време на работата на микровълновата фурна дали е нещо, за което изобщо трябва да се притесняваме? С други думи, има ли някакви нетермални ефекти от микровълновите фурни? Ако не получите изгаряния, дали все пак може да навреди? Руснаците били на това мнение, облъчвали всеки в американското посолство в Москва в продължение на десетилетия.
По отношение на микровълновите печки обаче, единственият доклад, който успях да намеря, е от преди повече от 40 години, един докладван случай на жена, която развила катаракта след като използвала микровълнова фурна, която изтичала, но това е всичко, само това едно доказателство. Много хора получават катаракти; много хора използват микровълнови фурни; трябва да има още нещо. Единственото последващо проучване, което успях да намеря, е това изследване от Турция няколко десетилетия по-късно, но то било направено с плъхове.
Сега, наистина накрая се получили някакви очни аномалии на плъховете, които били поставени под влияние на микровълнови фурни, но те реално били точно срещу вратата на микровълновата, а хората обикновено не си залепват лицата до стъклото докато готвят неща вътре. Така че дори и ако същото нещо се случи с човешките очи, това проучване си остава с ограничено значение. Но няма да навреди, ако се отдръпнем назад от микровълновата, докато е включена. Като изключим това, микровълновите би трябвало да са безопасни, освен ако… не ги изпускате върху крака си.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-effects-of-radiation-leaking-from-microwave-ovens
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев