Ако изберете група жени на случаен принцип и разгледате матката им на ултразвук, повечето от тях вече ще имат миомни тумори до навършване на 50-годишна възраст и като казвам повечето, имам предвид над 80% от чернокожите жени и почти 70% от белите жени. Половината от белите жени вече имат миоми на 40-годишна възраст, същото може да се каже за афро-американките на възраст над 35 години.
След преодоляване на шока от това колко разпространен е проблемът с миомите, следващият въпрос е защо има такава разлика в расата. Дали причината е храната, стресът или излагане влиянието на околната среда? Каквото и да е, то би могло да ни даде идея за причините за появата на миоми. Например, афро-американците обикновено приемат по-малко плодове и зеленчуци, а плодовете и зеленчуците изглежда имат защитни свойства срещу миоми, особено цитрусите, тук, в проучването върху здравето на чернокожите жени, въпреки че това не включва очевидно само сок от цитруси.
Интересно е, ако измерите нивата на бета каротин в току-що премахнати хирургични проби от миоми в матката и съседни нормални тъкани на матката, получени по време на хистеректомия, ще откриете значително по-ниски концентрации при миомите. Всъщност, дори не може да се открие бета-каротин в половината от пробите от миомите. Същото нещо всъщност се установява и при рака. Повечето изследвани туморни тъкани имат неоткриваеми нива на бета-каротин, в сравнение с нормалните тъкани, които се намират непосредствено до тумора. Така че, може би ниските нива на бета-каротин по някакъв начин играят роля в появата на тези състояния? Звучи малко като измислица, но няма как да знаем… докато не я подложим на проверка. Но никога не е имало рандомизирано клинично проучване с контролна група върху влиянието на плодовете и зеленчуците при миоми… до… никога всъщност. Има едно рандомизирано проучване с контролна група с нещо, което е едновременно плод и зеленчук – домати – но за предотвратяване на миоми при японските пъдпъдъци, но повечето от пациентите ми не са нито японци, нито пъдпъдъци.
Действието на ликопена, червеният пигмент в доматите, „в животинския модел може и да не представя точно действието на ликопена при хората.“ И наистина, проучването на медицинските сестри в Харвард не установява никаква очевидна връзка между консумацията на ликопен и появата на миоми. Така че, да, плодовете и поне зелените зеленчуци може и да има защитни сили, но няма как да знаем със сигурност, докато не бъде проведено подходящо проучване.
Витамин D е друга вероятност, която обяснява защо афро-американките по-често страдат от миоми. Жените с тъмна кожа са по-склонни да имат дефицит на витамин D; 80% от чернокожите жени имат неадекватни нива на витамин D, в сравнение със само една на всеки пет жени с бяла кожа.
Витамин D наистина възпрепятства клетъчната пролиферация на миомите – в съд на Петри. Той може и да успее да свие туморите на вашия плъх – домашен любимец, но какво да кажем за хората? Едно проучване на населението наистина установява, че жените с достатъчно високи нива на витамин D в кръвта им имат около една трета по-малка вероятност да се сдобият с миоми, което е в съответствие с откритието, че жените, които твърдят, че се подлагат на слънчева светлина повече, също и изглежда имат по-голяма защита, но докато не се проведе проучване с интервенция, при което жените да се разделят на две групи, като едната да приема витамин D, а другата – плацебо, няма как да знаем със сигурност дали витамин D играе роля в превенцията на миоми и тяхното лечение или не.
За афро-американките също е по-вероятно да поръсват бебешка пудра върху гениталиите си, което не само може да удвои вероятността за поява на миоми, но може и да увеличи риска от развитие на рак на яйчниците, най-смъртоносният гинекологичен рак. Вътрешни бележки показват, че Джонсън и Джонсън са знаели за риска от рак, но все пак решават да се насочат към афро-американците. „Мислете за нас“, казват Джонсън и Джонсън, „като приятел на семейството за цял живот“, един съкратен живот, може би, в резултат на бебешката им пудра, или поне така казва един съдия, който наскоро отсъжда на пострадало семейство компенсация в размер 110 милиона долара щети. И това след присъди от 200 милиона долара от миналата година и още хиляди чакащи съдебни дела след като биват разкривани вътрешни документи от преди десетки години, когато техните собствени наети токсиколози предупреждават компанията, че има многобройни проучвания, които установяват връзка с появата на рак, а всеки, който отрича този риск, ще бъде възприеман от обществото по същия начин, както хората, които отричали връзката между пушенето на цигари и рака: „Отричането на очевидното при наличието на всички тези доказателства за противното.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/talcum-powder-and-fibroids
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев