Когато жените попаднат в менопауза и яйчниците им се затварят, нивата на естроген в тялото им спадат с 95%. Това са добри новини за ендометриума, лигавицата на матката. В противен случай постоянното сигнализиране на естрогена може накрая да доведе до рак на ендометриума. Всъщност, може би затова се е появила менопаузата: за да предпази матката от рак. По-ниските нива на естроген също са добри за намаляване на риска от рак на гърдата. При жени в период на менопауза, относително високите нива на естроген в кръвта са свързани с два пъти по-голям риск от поява на рак на гърдата. Нивата на естроген спадат с 95% по време на менопауза, но не стават на нула, защото и други тъкани могат да произвеждат естроген, както например нашите собствени мастни клетки. Това вероятно обяснява увеличаването на риска от рак на гърдата при жени в менопауза с наднормено тегло. Повече мастна тъкан означава по-голямо производство на естроген.
Научихме, че соевите фитоестрогени могат да блокират производството на естроген, така че, ако пиете по една чаша соево мляко с всяко хранене, това може да намали нивата на естроген на половина при жените в периода преди менопауза. Но нивата при жените след периода на менопауза вече са намалели с 95% и поради това много жени страдат от горещи вълни. Възможно ли е по-нататъшното намаляване на нивата чрез соята да влоши още повече симптомите по време на менопауза?
Лечението с естроген е много ефективно за намаляване на симптомите при менопауза. За съжаление недостатъкът е не само рак на матката, но и кръвни съсиреци, инфаркти и когнитивно увреждане. Приемането на вещества от сорта на прогестерон заедно с естроген помага за предотвратяване на рака на матката, но и увеличава риска от сърдечни удари, инсулт, рак на гърдата, повече съсиреци и деменция.
И така, какво трябва да направи една жена? Ами, стойността от 80% не е по целия свят. Може би 80-85% от жените в Европа и Америка, но на други места, както в Япония, процентът е само 15%. Всъщност няма дори подходяща дума на японски език, което подкрепя твърдението колко рядко се случва. Може би фитоестрогените в соята помагат?
Връзката между приема на соеви продукти и появата на горещи вълни се изследва чрез проследяване на хиляда жени от Япония преди да навлязат в менопаузата, с течение на времето, за да се види кой е развил горещи вълни и кой не. И тези жени, които са приемали по около 110 грама тофу на ден, изглежда намаляват риска си наполовина, в сравнение с жените, които приемали само по 30 или 50 грама на ден, което предполага, че соевите продукти предпазват. Но може би приемът на соя е просто показател за по-здравословен начин на хранене като цяло?
Едно проучване в Китай установява, че консумацията на цели растителни храни като цяло изглежда, че се свързва с намалени симптоми на менопауза. И така, за да видим дали соята съдържа нещо специално, ще трябва да я подложим на изследване.
Изследвания като това, върху соевите фитоестрогени под формата на хапче, показаха извънредни резултати, значителен спад в наличието на горещи вълни, техния брой и тежест – от 100% от жените, които страдат в началото, до само 31% в края на третия месец. Средният брой горещи вълни намалява от около 120 на месец до 12. Но проблемът с проучвания като тези е, че няма контролна група, която да прилага контрол над плацебо ефекта. Ако погледнете всички проучвания върху хормоните, дори жените, които получават захарното хапче, имат до 60% намаление на горещите вълни през годините. Ето защо всяка терапия, които твърди, че намалява такива симптоми, трябва да се оценява в тайно проучване срещу плацебо поради големия плацебо ефект и също, защото симптомите на менопауза често намаляват от само себе си във времето.
Така че, ако видите проучване като това, където дават на жените соев протеин на прах и забелязвате добър спад на горещите вълни през следващите 12 седмици, бихте си помислили, че това изглежда доста ефективно, но това е плацебо групата. Ето групата, която приемала соята, значително по-добре от плацебото. Но е важно да признаем колко мощен може да бъде ефектът на плацебото. През последните 20 години, повече от 50 клинични проучвания са оценили ефектите от соевите храни и добавки за облекчаване на горещите вълни. Ако вземем най-добрите, плацебо групите получили около 20% спад в сериозността на горещите вълни, групите със соя постигнали около 45% спад. И така средно соята се справя с около 25% по-добре от контролната група.
Имало е две проучвания, които сравняват соевите естрогени едно към едно с хормоните. И в едно проучване всъщност се оказали с доста близки резултати по отношение на намаляването на горещите вълни, болките в мускулите и ставите, както и вагиналната сухота, в сравнение с плацебо, въпреки че в другата група соята се справила по-добре от плацебото, но лечението с естроген и прогестерон се справило най-добре от всички. Но соята има ползи, свързани с това да не увеличава риска от рак, сърдечни заболявания и инсулт.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/soy-phytoestrogens-for-menopause-hot-flashes
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев