Въпреки че нашият скелет „предимно се счита за място за съхранение и изолиране на погълнатото олово, костите не са просто вътрешно място за съхранение. Веднъж след като бъдат депозирано в костите, оловото може да се мобилизира отново обратно от костите“ към кръвта, ако има загуба на костна маса, като например при остеопорозата. Това може да се случи дори само при нормалната менопауза, което увеличава нивата на олово, докато нашите кости започват да губят своята цялост. Но мобилизацията на дълготрайните депа олово от скелета на майката по време на бременност и лактация е най-голямото притеснение. Така че, за да поддържаме нивата на олово на майката възможно най-ниски по време на този критичен период, трябва да минимизираме загубата на костна маса.
Как да направим това? Ами „обичайният прием на сол може да бъде фактор за насърчаване на костната загуба.“ И така, има ли връзка между приема на натрий и нивата на олово в кръвта по време на бременност? До този момент не знаехме, преди това проучване. Наистина се установява, че по-големият прием на сол е свързан с по-високи нива на олово, но само за жените, които приемат по-малко от 840 mg калций на ден. Това предполага, че „адекватният прием на калций заедно с нисък прием на натрий може да играе благоприятна роля за намаляване на концентрацията на олово в кръвта при бременни жени.“
По-високият прием на калций се свързва с по-ниска концентрация на олово в кръвта по време на бременност, но няма как да знаем дали има причинно-следствена връзка, докато не проверим.
Ами ако даваме на жените калций под формата на хранителна добавка? И преди сме проучвали как млякото може всъщност да влоши нещата. Ами чист калций, особено за жените с нисък прием на калций? Тези бедни африканки, които си набавят само 350 mg калций на ден, само 35% от препоръчителния дневен прием от 1000 милиграма. Нека да започнем да им даваме огромната доза от 1500 милиграма калций на ден. Това ще защити костите им. Как изобщо са се разбирали без нас? Без калций, само по 350 mg. на ден с храната, те изгубват костна маса от гръбначния си стълб и бедра, а групата, на която се дава по наша преценка 1500 mg калций на ден, губи още повече костна маса! Жените, които получават добавка под формата на калций, имат значително по-малка костна минерална плътност в бедрата си и по-голяма загуба на костна маса в гръбначния стълб и китките. Ами сега.
Какво се случило? Изглежда, че сме объркали собствената естествена адаптация на тялото. Помните ли? Те приемали само 350 mg калций на ден, така че тяхното тяло не е глупаво и увеличава максимално усвояването, минимизира загубата. И тогава ние нападаме с хапчета калций и подкопаваме целия процес, изключване тази адаптация, поставяме тялото да си мисли, че винаги ще получава тези огромни дози. И тогава, когато проучването спира, те се оказват с огромен дефицит на калций и трябвало да се вземе още от костите. Изследователите се върнали по-късно, надявайки се, че жените ще се възстановяват и докато жените, които имали късмета да са в плацебо групата, се оправили, тези, които получили допълнително калций, продължили да страдат от ефектите.
Какво ще кажете за жените от Западния свят, които въпреки всичко приемат над 1000 mg на ден? Дали ако им дадем допълнителна доза от 1200 mg на ден, това ще намали част от тази костна загуба? Да, наистина изглежда това намалило повторното усвояване в костите с около 16% и така може да се счита за практична интервенция за предотвратяване преходната загуба на скелетна маса, свързана с бременността, която може да освободи съхраняваното там олово, но няма как да знаем, докато не подложим това на проверка.
Това е друг документ от същото проучване. Изследователите измерват какво се случва с нивата на олово и този спад на вземане на калций от костите довежда до спад в освобождаването на олово и така това може да помогне да се намали излагането на плода под влиянието на оловото, както и на бебето, тъй като ползите продължават и по време на кърменето. Добре. Но това били жени, които живеят в Мексико Сити, които може и да са били изложени на влиянието на оловно-стъклена керамика, като нивата на олово достигат 10. Ами при жени с нива на олово, по-близки до сегашните средни стойности за САЩ: под 5? Няма как да знаем, докато не направим проверка.
Половината от кърмещите жени били поставени в група, която приема 500 mg допълнително калций на ден. Нивата им започват с еднакви стойности по време на бременност, но се покачват рязко по време на кърмене, тъй като вероятно част от оловото се освобождава от костите. Но това става при групата, която не приема добавки. В групата, която получава калций по формата на добавка 500 mg на ден, няма никакво увеличение на оловото в кръвта им, което предоставя доказателства „че калцият под форма на хранителна добавка през периода на кърменето може да бъде ефективен за ограничаване на мобилизацията на олово от костните депа, като по този начин намалява риска на прехвърляне на олово към кърмачето през кърмата.“
Кърменето винаги е най-доброто за бебето. Независимо дали има прием на добавки или не, ползите надделяват над рисковете от кърменето, но калцият под формата на добавка може да помогне да се намали всякакъв риск дори още повече. Разбира се, по-добре е изобщо да не се натрупва олово в костите преди всичко. Както се изразява един известен медицински документ преди половин век, да, има всякакви методи на интервенции в хранителния режим. Има само един-единствен начин да предотвратим натравяне с олово: да не се натровим преди всичко. Всичко останало просто отклонява вниманието от лечението на основната причина.
За други токсични тежки метали като живак, например, това би означавало да съветваме жените по време на бременност и когато кърмят, да избягват консумацията на риби, които ядат други риби, за да се намалят нивата на живака в кърмата. Всъщност, може би дори преди бременността жени в детеродна възраст трябва да спазват това, за да не се натрупва живак в тялото преди всичко. За оловото това означава да не живеете до завод за претопяване, да избягвате пушенето.
Има още един начин за пречистване на тялото от олово, за да се защитите бъдещите си деца, но не е препоръчително. Помните ли това проучване върху менопаузата, при което жените в менопауза имали по-високи нива на олово в кръвта си от жените преди периода на менопауза? Дори още по-високи били нивата на жени в менопауза, които нямат деца. „Увеличаването на нивата на олово през менопаузата е било по-малко при жени с предходна бременност“, защото те вече са предали част от оловото на техните деца.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/should-pregnant-women-take-calcium-supplements-to-lower-lead-levels
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев