Менопаузата се характеризира с понижаване на естрогена, което предизвиква неприятните симптоми на горещи вълни, среднощно изпотяване, нарушения на съня и вагинална сухота. „Сред тези симптоми на менопауза, горещите вълни (известни също като горещи проблясъци) биват характеризирани от много жени за най-досадни.“ Вече обобщих наличните доказателства относно ролята на соевите фитоестрогени за облекчаване на тези симптоми. Ето го и най-новия мета-анализ. Въпреки че изчисленията от доказателствата накланят везните към ползите от соята, резултатите от отделните изследвания са доста противоречиви. Да, някои проучвания показват 20, 30, дори 40% по-добри резултати от контролната група, но други не установяват никакъв ефект.
Това е нещо, което е отбелязано от обществата на професионалистите, като Американския колеж по гинекология. Да, тези добавки може и да действат, но доказателствата са толкова противоречиви. Това може да се дължи отчасти на факта, че използваните добавки са извличани от различни части на соевото зърно. Може би би било по-добре, ако просто използват соеви храни, а не добавки. Дозата би била около 2 порции традиционна соева храна на ден, като например 2 чаши соево мляко, което именно се вижда да правят по-възрастните жени в Япония, които имат едни от най-ниските проценти на наличие на горещи вълни в света. Но дори и проучванията върху соевите храни, в сравнение с с хранителните добавки, имат противоречиви резултати. Защо има такива несъответствия? Това може да е свързано с нашата чревна микрофлора.
Хората, които приемат соеви продукти, които именно съдържат тези здравословни изофлавони, са склонни към по-ниска честота на поява на много хронични заболявания. И така, ние можем да си набавим тази защита като приемаме повече соеви храни, нали? Е, може би реалността е малко по-сложна от това. Има определени чревни бактерии, които могат да превърнат изофлавоните от соята в потенциално дори още по-полезно вещество, наречено екуол. Не всички хора обаче могат да образуват това съединение, защото не всички хора имат тези специфични видове полезни бактерии в червата си, които са способни на това. Така че в света има два типа хора, такива, които произвеждат екуол и такива, които не произвеждат екуол, в зависимост от тяхната чревна флора. И така, това може да помогне за отчитане на вариациите в ползите за здравето, които виждаме в клиничните проучвания. Може да помогне с обяснението защо някои хора изглежда имат полза от соята повече от други хора.
Например, в проучването, за което говорехме, за това как соевото мляко изглежда може да предотврати загуба на костна маса в гръбнака при жени в периода след менопауза, ако разделим тези жени на такива, които произвеждат екуол и такива, които не произвеждат, соята наистина подействала при тези, които не произвеждат екуол, но изглежда сякаш подействала дори още по-добре при жени, чиито чревни бактерии могат да пренесат соята на следващото ниво.
Колкото повече екуол произвеждат жените в Япония от соята, която ядат, толкова по-малко симптоми на менопауза ще имат. Някои проучвания предполагат, че мъжете, които произвеждат екуол, имат по-малък риск от рак на простатата. Ако това е така, може би трябва да се стремим към подобрение на чревната среда, за да активираме производството на екуол. Само малка част от населението на Западния свят може да произвежда екуол, въпреки че почти всички други животински видове изглежда го произвеждат без проблем.
Всъщност, именно от там произлиза името. Нарича се екуол, защото за първи път това вещество е открито при конете. Но интересното е, че става въпрос за конете през лятото, не през зимата, защото именно тогава техните чревни бактерии имали достъп до фитоестрогените в детелината; това е първата следа, че екуолът се произвежда от растенията. Ако не се казвате обаче г-н Ед, можете ли да вземете някой, който не произвежда екуол и да го накарате да произвежда екуол? Определено можете да направите обратното: прекомерната употреба на антибиотици може да затрие полезните бактерии, но как човек може да се сдобие с правилните добри бактерии? Предложените стратегии включват промяна на режима на хранене или пробиотици.
Стандартните пробиотични схеми изглежда не помагат, та какво ще кажете за промяна в храненето? Около половината от японците и корейците могат да произвеждат екуол, докато американците – само 1 на всеки 7. Може би защото в Азия се яде повече соя? Това би имало смисъл; ако се храните с повече соя, може и да подпомогнете растежа на бактериите във вашите черва, които могат да усвояват соя. Но приемането на хранителна добавка със соеви изофлавони в продължение на един месец не изглежда да успява да превърне хората, които не произвеждат екуол, в производители. Но само две седмици пиене на 3 чаши соево мляко на ден успява да превърне 3 от общо 6 жени в производители на екуол. Например, тази жена първоначално не произвеждала никакъв екуол, после съвсем малко между 50-ти и 60-ти час, но след две седмици прием на соево мляко, когато я накарали да пие повече, тя получава доста добри нива на екуол.
Това обаче не подействало при всички жени. И когато опитали да приложат същия експеримент при мъже, нищо не се случило. Хм, обратно към дъската. Има ли някоя група хора от Западния свят, които имат високи нива на екуол, за да сдобием с някаква улика? Вегетарианците имат едни от най-високите нива на производство на екуол, имат 4 пъти по-голяма вероятност да бъдат производители на екуол от техните съперници, които не са вегетарианци. Въпросът е защо? Те не смятат, че причината е соята, като се имат предвид противоречивите данни за соята. Дали не е защото те се хранят с повече пребиотици, както са фибрите?
Или може би приемът на мазнини от храната понижава капацитета на чревната флора да произвежда екуол, или може би причината е приемът на холестерол? Анализът на режима на хранене на хората, които произвеждат екуол, показва, че те наистина имат по-голяма вероятност да приемат повече въглехидрати, растителни протеини и фибри, изследователи са опитвали да дават на хората хранителни добавки с фибри и соя, но това изглежда не е помогнали. Каквато и да е причината, хората на пълноценно растително хранене може скоро да останат единствената група производители на екуол, в случай че азиатското население продължава да доближава храненето си до това на Западния свят.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-convert-into-an-equol-producer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев