Гледате д-р Грегър в кухнята, където взимам науката и я пускам в практиката. Днес ще споделя с вас новия си любим десерт, матча сладолед.
Матча представлява листа зелен чай, изсушени на прах. Какво му е толкова хубавото на зеления чай? Неговата консумация е свързана с по-нисък риск от сърдечен удар, инсулт и преждевременна смърт, доказано е в рандомизирани контролирани проучвания, че предотвратява развитието на предракови полипи на дебелото черво, както и попречва на предраковите лезии на простатата да се превърнат в истински рак, и така има вече едно мазило със зелен чай, одобрено от Агенцията за контрол на храните и лекарствата, което се използва за лекуване на брадавици, причинени от човешкия папиломен вирус. Ето защо в моя списък за ежедневен прием на храни, зеленият чай е една от най-здравословните напитки, наред с водата и чая от хибискус.
Матча е вероятно най-полезният начин да пиете зелен чай, тъй като го пиете като непреработена храна, докато в другия случай просто се прави гореща вода с екстракт от зелен чай и се хвърлят листата вътре. Това е подобно на варенето на някакви зеленолистни зеленчуци, изхвърлянето на зеленолистните и изпиването на водата, в което са били варени. Помислете само каква огромна част от хранителните вещества изхвърляте Същото нещо е и с чаени листа. Матча ви позволява да изпиете чая като цялостен продукт.
По този начин ще получите всички хранителни вещества, но също и всички потенциални замърсители. След като в Китай закъснели със забраната на оловен бензин, това довело до по-високи от средните нива на олово в почвата на насажденията от зелен чай. Оловото се поема от растението, но не изглежда да отива във водата, когато просто правите чай по обичайния начин. Но ако ядете чай, както е при матчата, или ако сложите чаените листа в смути, бих препоръчал да се уверите, че произходът на чая е Япония, а не Китай. Имам и видео за допустимата горна дневна доза за деца, бременни жени, други възрастни, в зависимост от метода на приготвяне и страната на произход.
Добре, сега тези неща, които имам тук, са от Япония, така че няма проблем. Проблемът обаче с който и да било чай матча е вкусът. Матча има силен тревист земен мъхест вкус. Затова си помислих, защо пък да не го сложа в сладолед? Може би лъжицата захар именно помага на лекарството да се усвои. Разбира се, традиционният сладолед съдържа много повече от една лъжица захар, да не говорим за наситените мазнини от маслото, а млечните протеини могат всъщност да попречат на някои от ползотворните ефекти на зеления чай. И така, какво ще кажете да направим здравословен сладолед с матча, който се състои изцяло от цели храни, само две цели храни, да бъдем по-точни.
Вземете два замразени супер узрели банана и ги поставете в кухненски робот или блендер, заедно с половин чаена лъжичка чай матча. Може и повече, ако ви понася, но това си е доста силно нещо, така че защо не започнем от тук и не блендираме така?
Блендираните замразени банани създават тази перфектна богато кремообразна текстура. Сега, колкото по-узрели са бананите, толкова по-добре. Това, към което се стремим, са малки кафяви точици по обелката. Вижте този красив зелен цвят тук. Добре, ще добавя малко може би украса с листа от мента.
Матчата всъщност подобрява някак вкуса на блендираните банани. Така че тук говорим само за две цели растителни храни – едната е тъмнозеленолистно растение – които съставят превъзходен гурме десерт. Колкото повече ядете, толкова по-здрави ставате. Ето такива трябва да са десертите.
Ако искате повече рецепти, като тази, които да включват някои от най-здравословните храни на планетата, вижте новата ми готварска книга, „Можем да сме здрави, готварска книга“, вече налична за предварителна поръчка. Мисля, че в рецептата за сладолед в книгата всъщност има ягоди, бадемово масло и ванилов екстракт вместо матча, но пак ще е вкусно.
Книгата с рецептите ще е тук този декември, точно навреме за празниците; ще е страхотна идея за подарък в стил „нова година – нова самоличност“. Всички приходи, които получавам от продажбата на книгите, DVD-та, събития, всичко отива за благотворителност. Просто искам вие да бъдете по-здрави.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/dr-greger-in-the-kitchen-my-new-favorite-dessert
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев