Изненадах се когато видях в тази популярна информационна графика, че очевидно има обещаващи доказателства, че кокосовото масло може да помогне при затлъстяване, Е, ако изпомпвате стомаха на плъхове с пречистени средноверижни мастни киселини, които са и компонент на кокосовото масло, те в крайна сметка започват да ядат по-малко храна, но няма как да се знае дали има някаква връзка с хората, докато не се подложи на проверка това твърдение.
Изследователи сравнили различни видове закуски с едно и също количество млечни мазнини, мазнини от кокосово масло и лой (телешка мазнина), оказва се, че няма никакъв ефект върху глада, ситостта, удовлетворението или колко точно са яли после на обяд. И така, от къде идва цялата тази идея, че кокосовата мазнина е различна по някакъв начин? Преди шест години беше публикувано едно отворено пилотно проучване. 20 мъже и жени били помолени да приемат по 2 супени лъжици кокосово масло на ден в продължение на един месец и мъжете изглежда изгубили около 2,5 см. от талията си. Сега, открито означава, че участниците са знаели с какво са се хранели; не е имало нещо като контролна плацебо група. Всъщност не е имало никаква контролна група, така че няма как да знаете дали ефектът би се случил така или иначе, дори и без кокосовото масло. Има един добре познат ефект в проучванията върху храната, при който самата мисъл, че човек участва в проучване и е под наблюдение, обикновено води до намаление на калорийния прием, защото знае, че ще бъде измерван и наблюдаван. Но никога не е имало контролно проучване относно кокосовото масло и талията при жените и мъжете до 2015 г.
На около сто мъже и жени се дава около една супена лъжица кокосово масло на ден за три месеца и всички загубват над 2 см. от талията си след три месеца в сравнение с контролната група. Какво получава контролната група вместо това? Нищо. Не е имало никакъв плацебо ефект и така сравнявали правенето на неща с правенето на нищо. И когато се прави това, често има плацебо ефект, независимо от истинската ефикасност на лечението. Също така предложили на групата с кокосовото масло да приема пълната доза с плодове. И ако наистина накрая хората приемат повече плодове, това само по себе си може да помогне, тъй като, въпреки съдържанието на захар, консумацията на плодове обикновено се свързва с ефект срещу затлъстяване.
Това, което трябва да видим, е дали кокосовото масло има някакви специални ефекти, като дадем на хората една супена лъжица кокосово масло, да го сравним с прием на друга мазнина и да видим дали има някаква разлика. И след като това е направено – 2 супени лъжици кокосово масло на ден срещу 2 супени лъжици олио от соеви зърна на ден – никаква значителна разлика в талията. Но това, което се случва, е значително увеличение на инсулиновата резистентност в групата с кокосово масло, което именно накрая причинява диабет тип 2, въпреки че на хората им е казано да увеличат приема на плодове и зеленчуци, да намалят захарта и животинските мазнини и въпреки програмата за упражнения и ходене пеша по 50 минути на ден четири дни в седмицата.
Единственото друго проучване върху кокосовото масло и талията с контролна плацебо група е публикувано през 2017 г. и не открива никакви значителни промени в теглото, талията или ханша, нито в общите мазнини, коремните мазнини или в мазнините по дупето. Никакви ползи от кокосовото масло и за затлъстяването в сравнение с плацебо във всяко едно изследване към днешна дата, така че как могат поддръжниците на кокосовото масло да се измъкнат и да твърдят обратното?
Е, те обичат да говорят за проучвания като това, което показва, че островитяните от Тихия океан, които се хранят с повече кокос, са по-слаби от тези, които се хранят по-модерно с по-малко кокосови продукти. Но познайте какво са яли вместо това? Съвременният диетичен модел основно се характеризира с големи количества наденица, яйца и преработени храни.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/coconut-oil-and-abdominal-fat
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев