Естествените „имуномодулатори“ стават все по-популярни, неща, които могат по естествен начин да регулират нашата имунна система. „Тази популярност обаче често носи твърде оптимистични претенции и посредствени ефекти“. Такива митични зверове се търсят от векове. Настоящият пазар е пълен с всякакви видове добавки, които обещават златното руно: евтини, без странични ефекти, активни подобрения за нашата имунна система. Много хора просто повтарят неоправдани твърдения без почти никаква научна обосновка.
От друга страна има така наречените бета-глюкани, които са претърпели 10 000 научни проучвания и клинични изследвания. Чакай, какво? Бета-глюканите са фибрите в хранителната мая, за която съм говорел и преди, способна да намали епизодите на често срещани заболявания при малките деца. Ами възрастните?
На първо място, защо просто не измислят ваксина срещу често срещаните настинки и вируси? Защото няма един общ вирус; има стотици различни вируси, които причиняват симптомите на настинка. Ето защо има такъв голям интерес в откриването на общ, неспецифичен имунен стимулатор.
Приемът на бета-глюкани може да увеличи нивата на имуноглобулин А в слюнката в рамките на четири дни, при дневна доза от 400 mg, но не и 100 mg. Това означава количеството, което се равнява на 2 чаени лъжички хранителна мая на ден, а не на половин чаена лъжичка. IgA е антитяло, което играе решаваща роля в имунната функция на нашите влажни мембрани, като очите, носа и устата. Една чаена лъжичка хранителна мая не помага особено, докато човек не започне да се движи.
Два часа след напрегнато 50-минутно динамично колоездене в гореща, влажна среда, оказва се, че групата, която приемала бета-глюкани от хранителна мая, наистина получава увеличение на IgA. Бета-глюканите обаче не успяват да стимулират антимикробната активност на белите кръвни клетки, взети от лица, които са приемали около 1 супена лъжица на ден. Това, което ни интересува обаче, са резултатите от клиничните изследвания. Дали хората, които консумират бета-глюкани, страдат от значително по-малко инфекции?
Добре. Какво ще кажете за двойно тайно рандомизирано проучване с контролна плацебо група, което да провери дали бета-глюканите от хранителната мая могат да подобрят нашата система за имунна защита. 100 души били проследявани в продължение на 26 седмици, 50 получават около една супена лъжица хранителна мая с бета-глюкани на ден, а останалите 50 – плацебо. Преброяват колко случаи на обикновена настинка има и не се установила никаква значителна разлика. Сега, ако погледнете само първата половина от времето, по време на студения сезон, наистина изглежда, че има по-малко инфекции в активната група, което означава групата с прием на бета-глюкани. Но ето това се нарича „post hoc“ анализ, където се връщате назад и разглеждате данните след събитието, научната общност се мръщи на този вид анализ, защото той увеличава възможността вашите открития да се дължат просто на случайността. Но тези, които в крайна сметка се разболели докато са приемали бета-глюкани, наистина изглежда имали по-леки симптоми. Едно подобно по-голямо проучване установява подобни резултати. Може би сериозността на настинката е намалена, но в основния анализ няма значителна разлика в броя на настинките, които хората са хващали.
Същото е и в други проучвания: без значителни разлики в броя на симптоматичните епизоди на респираторни инфекции. Няма значителен ефект и върху резултатите от инфекциите на горните дихателни пътища; и така, като цяло доста разочароващи резултати.
Но почакайте малко. Ами видеото за поддържането на имунната функция при спортисти с хранителна мая? Там установяват значителен спад на симптомите на настинка 2 седмици и 4 седмици след маратон както с бета-глюкани на стойност 1 чаена лъжичка мая на ден, така и с 2 чаени лъжички. Да, но те тъкмо са приключили с маратон по бягане. Спомняте ли си онова проучване, което показва, че ефект изглежда има само след напрегнати физически упражнения? Ето тук изглежда бета-глюканите заблестяват, противодействайки на крайното физическо натоварване върху функцията на нашата имунна система.
При един спортист това просто може да означава пропилени дни за тренировка, но за войниците или пожарникарите поддържането на здравето, дори и в контекста на сериозен физически стрес, това може да се окаже от огромно значение. Добре. Но това е противодействие на последиците от физическия стрес. Ами умственият стрес?
Стресиращите събития от живота на човек могат да увредят защитата на влажните ни мембрани по такъв начин, че психологическият стрес също е доказано, че увеличава податливостта ни към честите настинки, сблъскваме се с повече и по-тежки настинки отколкото хора, подложени на по-малко стрес. И така, нека видим дали можем да помогнем. И наистина, в това проучване на здрави жени, подложени на умерени нива на психологически стрес, тези, които приемат бета-глюкани на стойност около една чаена лъжичка хранителна мая на ден в продължение на 12 седмици, били с 60% по-малко склонни да съобщават за симптоми като възпалено гърло, запушен или течащ нос, или кашлица, което силно предполага, че хлебната, бирената и хранителната мая и нейните „бета-глюкани могат да противодействат на негативните ефекти на стреса върху имунната система“. Те се оказали с 41% повече жизненост, което е мярка, която обхваща физическата енергия, остротата на ума и емоционалното състояние. И така, те просто се почувствали по-добре.
Съберете всички проучвания и ще видите, че бета-глюканите наистина изглежда, че засилват имунната система, или поне при децата и хората, подложени на физически или психически стрес.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/best-food-to-counter-stress-induced-immune-suppression
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев