Когато човек види заглавия като това: „Авокадото може да подобри вашия холестерол“, тук до голяма степен става въпрос за експерименти на заместване, при които авокадото се добавя към храната и заменя животинските мазнини. Така че няма нищо чудно, че холестеролът намалява. И така, например, ако вземете хора, които се хранят със стандартния хранителен режим за Северна Америка, включително животински мазнини – млечните продукти и пилешкото месо допринасят най-много към приема на наситени мазнини, които повишават холестерола – започват обикновено с LDL холестерола някъде тук. Ако просто добавите авокадо към храната, без да правите нищо друго, холестеролът няма да се понижи, но ако добавите авокадо и междувременно намалявате приема на наситени мазнини, холестеролът намалява, но не повече отколкото, ако просто намалите наситените мазнини, като междувременно не добавяте нищо.
Добре, а какво ще стане, ако не ядете никакво месо изобщо или пак не ядете месо, но добавите авокадо? Взели хора с изключително висок холестерол, около 300, и ги поставят на относително нискомазнинна вегетарианска диета, като 20% от калориите идват от мазнините, а останалите – на вегетарианска диета с добавено авокадо, което допринася за по-типично съдържание на мазнини, 30% от калориите идвали от мазнините при тях. Тази група започва с много високи нива на LDL и докато премахването на месото може и да е помогнало, то премахването на месото и добавянето на авокадо изглежда помага още повече. И може да помогне най-много с най-лошия вид LDL холестерол.
Както съм казвал и преди, всичкия LDL холестерол е лош холестерол, но високият, пухкав LDL може само да увеличи шансовете за сърдечно-съдови заболявания, като сърдечен удар, с 31%, докато малкият LDL холестерол с наситена плътност е още по-лош.
Ако хората се хранят с овесена каша и овесени трици, не само че LDL холестеролът им ще спадне като цяло, но това по-специално ще накара най-лошото от най-лошото да спадне. Ако добавите орехи към една нискомазнинна диета, не само, че LDL холестеролът ще спадне, но и размера на разпределянето му отива към малко по-добре. И ако подложите хората на диета на растителна основа с много фибри и ядки, може да получите цели 30% спад на LDL – холестерола, което може да се сравни с ефекта на понижаващото холестерола лекарство статин. И това включва най-опасния малък наситен LDL холестерол. Забележете, че това не се случва със студенопресован зехтин. Така че не става дума само за ефекта на мононенаситените мазнини.
В известното проучване PREDIMED тези, които били в групата с прием на повече ядки, получили значителен спад в най-малкия и най-наситен LDL, но при тези, които били в групата със зехтина, нямало такъв спад. Така че изглежда, че има някакви специални вещества в ядките, които намаляват най-лошото от най-лошото. Има ли авокадото подобни ползи? Не знаехме до сега.
В първото рандомизирано контролирано проучване, което разглежда авокадото и размера на LDL холестерола, това, което направили, било да премахнат животинските мазнини от храната на хората и да ги заменят или с въглехидрати, с авокадо или с растително олио, което има подобно съдържание на мазнини като авокадото. Така че последните две диети били много сходни, но една съдържа хранителни вещества, уникални само за авокадото, а другата – не. Какво се случило?
Ами, всеки път когато намалите наситените мазнини, LDL холестеролът спада, независимо дали замествате животинска мазнина с растителна мазнина, с олио в този случай или с въглехидрати. Ами ако заместим животинските мазнини с непреработена растителна храна, каквото е авокадото – още по-добър ефект. И за да се разбере защо, LDL холестеролът бил разделен на голям и на малък. При всички групи големият LDL холестерол намалял, но авокадото имало допълнителен ефект, а именно понижаването на супер опасния малък LDL холестерол. Оттам идва и тази допълнителна капка.
Така че тук не става въпрос само за замяна на животинските мазнини с растителни мазнини; има допълнителни предимства, освен фибрите и фитонутриентите, на целите растителни храни като авокадото.
О, има нещо хубаво в авокадото? Е, нека тогава просто добавяме екстракт от авокадо към месото. Прибавянето на екстракт от авокадо към свинските пържоли явно намалява продуктите на окисляване на холестерола, за които е доказано, че са токсични, канцерогенни и предизвикват атеросклероза, но в по-малка степен, очевидно, ако добавим малко авокадо.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/avocados-lower-small-dense-ldl-cholesterol
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев