Когато хората ме питат дали микровълновите фурни са опасни, обикновено отговорът ми е: „Да, ако ги изпуснете върху крака си“. Но се оказва, че това нещо се случва. Стотици американци се оказват в спешното отделение всяка година, защото микровълнова фурна паднала върху тях. Или ги боли гърба, ако се опитат да я вдигнат, или падат върху микровълновата си печка – Не съм сигурен как това се случва, може би са се спънали от нея? Но по-голямата част от нараняванията заради микровълновите, включва изгаряне с гореща храна или течност.
Но когато хората посетят PubMed и потърсят медицинска литература и видят всички тези страшно звучащи заглавия за опасностите от микровълновите фурни, може и да не осъзнават, че това са като статиите за желирани понички. Опасностите от микровълновата фурна. Един подрастващ пациент, изгладнял като вълк, се втурва вкъщи от училище за следобедната си закуска, намира една поничка с желе, слага я в микровълновата. Външната част е приятно топла; и така, той я поглъща преди да усети разкъсващата болка от горящото в нея желе и трябвало да иде в болница.
Ето това е опасното при готвенето на микровълнова фурна. С традиционните начини на готвене външната част е по-гореща от вътрешността, но при микровълновите печки вътрешността може да стане ужасно гореща, дори когато външната част остане сравнително хладка.
Сега, има все пак много повече деца, които се изгарят на обикновени фурни. Нараняванията, свързани с употребата на котлони, далеч надхвърлят тези, свързани с употребата на микровълнови фурни: за период от 5 години, около 40000 в сравнение с 5000 наранявания с микровълнови. И изгарянията от обикновените печки обикновено са и по-тежки.
Всъщност, нали знаете, че никога не бива да затопляте адаптирано мляко в микровълнова фурна, тъй като няма да можете да прецените топлината на съдържанието само чрез допиране до външната страна на бутилката? Е, ако се вслушате в това предупреждение и използвате съд или купа с гореща вода вместо това, за да затоплите млякото, всъщност може да се окажете с по-голям риск от изгаряне, ако случайно разлеете водата в купата. И така, какво е решението? Предложението е изобщо да не затопляте млякото и че това всъщност е въпрос на културни навици да чувстваме нуждата да затоплим, или дори още по-добре, ами ако изобщо не прибягваме до хранене с мляко в шише, а опитаме мляко със защита от изгаряния с перфектната телесна температура?
А що се отнася до храната, дали е донът с желе или руло с желе, или тарт с петмез, затоплен на микровълнова, или пай със сирене, изобщо всичко, което е някак меко в средата, може да представлява проблем. Но вижте, винаги когато има нещо течно вътре, не може ли просто да разтворите съдържанието и да го оставите да се охлади преди да го изядете? Какво толкова? Това ни води до „случая с взривоопасното яйце“.
„Въпреки че има много нещастни случаи по отношение на микровълновите, от най-голямо практическо значение за педиатрията и нейните пациенти е този с взривоопасното яйце.“ Когато се нагрее в микровълнова печка, жълтъкът абсорбира енергията, прегрява и се херметизира. Както мембраната на жълтъка, така и черупката действат като бариера под налягане и всяко смущение може да го накара да се взриви. Имало е случаи, в които черупките са отворени, но тогава яйцето все пак експлодира когато мембраната на жълтъка се пробива с вилицата. И експлозията може да е толкова силна и внезапна, че да превиши скоростта на мигащия рефлекс, което оставя по този начин очите без защита, а това може да доведе до наранявания, които застрашават зрението. Обикновено това са само изгаряния на лицето, но лицето на бедния й брат е било точно над чинията, той получил изгаряне на очите и се озовал в болница. Офталмолозите трябва да са наясно относно сериозните рискове и да предупреждават хората за опасностите от готвенето на яйца в микровълновите фурни.
Но стига де. Колко често да се случва това? Има всякакви странни докладвани случаи в медицинската литература, като например хора, които получават наранявания на очите си от яйца, хвърляни по време на Хелоуин. Но ако наистина се поразтърсите, се оказва, че наистина има няколко проучвания относно експлодиращите яйца. Но реших, че най-добрият начин да разберем дали това е истински феномен, е да потърся в YouTube, и… леле, 25000 видео клипове, включително и един с повече от един милион гледания. Не опитвайте това у дома.
Има дори една статия в журнал за учители по физика за това как да използвате микровълновата фурна, за да извършите интересни демонстрации като грандиозни експлозии на яйца, пробиване на метална стена, разрушаване на вратата при отваряне, както и това да накарате цялата фурна да подскочи. Сега, ако яйцата просто избухнат от вътре, това е едно нещо, но проблемът е, че това може да се случи на масата. Сядате, за да си хапнете и после: бум. По-голямата част от нараняванията от избухване на яйца са по лицето, очите и носа, но те също могат и да избухнат директно в устата и да ви вкарат в болница.
Производителите на микровълнови печки специално предупреждават да не се готвят цели яйца вътре и съветват не само да се премахне черупката, но и да се пробие жълтъкът преди готвене. Дори подгряването може да е проблем. Тази жена просто ги е носела в купа до трапезарията, когато са експлодирали, разкъсали са й окото, което е причинило достатъчно тежка травма, за да могат тези офталмолози да кажат, че това трябва да присъства в ръководството за употреба; може би трябва да има предупреждение за яйцата върху самата микровълнова фурна.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-microwaves-safe
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев