Знаем за наличието на болезнените афтозни язви – или афти – от хиляди години. Те са най-често срещаните лезии по лигавицата на устата, назовани може би от самия Хипократ. И какво е предписвал за тях? Ами, той е бил голям фен на меда за лечение на възпаление на много части от тялото, въпреки че древните египтяни го превъзхождат с няколко хилядолетия по този въпрос. Този метод също е бил известен и при древните китайци, може би това е най-старият лек за рани, известен на човечеството. Е, а какво ще кажете за обновяване на информацията няколко хиляди години по-късно?
Очевидно медът е използван успешно като лечение на голям брой рани, включително и хронични афти. Доказателствата очевидно са най-силни при изгаряния. Да, добре, но в сравнение с какво? В сравнение със сварена обелка от картоф? Не си измислям. Очевидно медът действа два пъти по-добре от обелката от варен картоф, вероятно поради антибактериалния му ефект, докато обелките от картоф само изглежда един вид покриват нещата, подобно на шамаросване кожата на мъртвец. Бляк! Май ще се придържам към картофите. Но какво друго бихте направили в една страна, бедна на ресурси?
Тук имаме антибиотици, които да се борят с инфекциите; така че качеството на лечението често се определя по-скоро от естетическия вид на получения белег. И така, пациенти с пластична операция покриват половината от белега с конвенционален продукт, а другата половина на същия белег – с мед. И тази половина от белега, намазана с мед, зараснала с около една трета по-добре от другата половина, покрита с конвенционален препарат, което предполага подобрение в процеса на излекуване.
Добре, ами при афтите? Тук са докладвани 19 случая. Започва се със силна болка, но очевидно един ден, след като сложили мед върху възпаленото място, болката драстично намалява – всъщност изчезва при 92% от пациентите, а в повечето случаи афтите изчезнали напълно на 3-тия или 4-тия ден. Добре, но тук нямало контролна група. Може би са щели да се подобрят така или иначе; може би има някакъв плацебо ефект.
Да, съвременната медицина пренебрегва меда като терапевтично средство, защото науката е бедна на доказателства, които по същество са поредица публикувани анекдоти. Но вижте, може да се твърди, че никога не е имало никакви значителни странични ефекти, свързани с локалното приложение на меда; така че какво можем да изгубим? Съгласен съм с тази логика, но наистина бих искал да я видя подложена на проверка. Но няма никакви добри проучвания… до появата на това. Рандомизирано контролирано проучване: изследване на меда едно към едно срещу стероиден гел против афти.
Има всякакви неща, които лекарите могат да предпишат при афти, локални лечения като стероиди и антибиотици, системни лекарства – дори лазерна терапия. Но вижте, защо да не опитаме с най-малко токсичното средство първо? Може и да не е най-печелившото, но защо да не започнем с най-безопасното?
И така, разделят хора с афти в три групи, където прилагат три пъти на ден след хранене или продавана в аптеките болкоуспокояваща паста, или стероиден крем с лекарско предписания или просто обикновен мед, директно върху възпалената рана. Ето какво се случило. Ето оценките на болката. При болкоуспокояващата паста болката намаляла наполовина на 4-тия ден и изчезнала на 8-мия. При стероидите болката намалява наполовина само след 2 дни и изчезва след 4. Ами групата с мед? Помните ли поредицата случаи, при които болката напълно се успокоява за един ден? Е, прави се изследване за това и… напълно облекчение на болката само за един ден – лудница. Болка за една седмица или болка за един ден – а и медът е 500 пъти по-евтин.
Ами размерът на афтите? Повечето изчезват за 8 дни, 7 дни или… 3 дни. И спадат наполовина само след един ден, вместо за 3 или 4 дни. Ето преди и след. Ден 1-ви: огромна възпалена афта, но ако мажете малко мед 3 пъти на ден, 1 ден, 2 дни и на 3-ти ден изчезва напълно.
И така, значително ускоряване на лечебния процес и облекчаване на болката, всичко това без системни странични ефекти – или локални странични ефекти в този случай, докато локалните антибиотици, които се използват понякога, могат да имат редица странични ефекти. И хубавото нещо при меда е, че не води до развитие на резистентност към антибиотиците.
Сега, това е едно тайно проучване, което означава, че човекът, който оценява лезиите, не знае кой в коя група е, а пациентът със сигурност знае това, тъй като медът ще има много различен вкус и текстура. И очевидно пророкът Мохамед е бил голям фен на меда, а това проучване било направено в Саудитска Арабия. Така че е възможно да има някаква предубеденост, но като се вземат предвид невероятните резултати, човек би искал да им даде шанс.
Сега, ползите от меда може и да се дължат от части на фитонутриентите на цветята, от които пчелата прави мед. Така че защо просто не опитаме цветята директно? Екстракт от лайка изглежда намалява болката наполовина в рамките на 10 минути след прилагане, но хората не били проследени по отношение на процеса на заздравяване. Но 2% лавандулово масло в глицеринов разтвор – две капки три пъти на ден – също имат незабавен ефект върху болката, и което е по-важно, изглежда ускоряват лечението, заличавайки афтите на 4-тия ден, като болката изчезва след един или два дни, в сравнение с повече от седмица в плацебо групата.
Както и да решите да лекувате афтите си, ако продължават да се появяват, трябва да посетите лекар, за да сте сигурни, че това не е някакъв признак на скрито заболяване. Има голям брой заболявания, които могат да се проявят с хронични възпалени афти, като възпалително заболяване на червата или остър некротизиращ улцерозен гингивит.
Уф, мисля, че предпочитам нещо като Сладък синдром или още по-добре, Магически синдром. Кой не би искал да има магически синдром? Всеки, предполагам, който не би искал генитални язви. Мисля, че ще си остана мъгъл.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/topical-honey-for-canker-sores
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев