Когато прочетете в някое списание по алтернативна медицина, че има „много доказателства, че храните, съдържащи казеин или глутен, допринасят значително за развитие на [аутизъм] и трябва да се избягват“, което почти винаги води до подобрение в симптомите, вероятно става въпрос за публикуваните анекдоти и поредицата случаи, които показват голям успех, но нямат контролна група, въпреки че има две проучвания с контролна група, които продължили 2 години и също показали забележителни ползи, но не могли да вземат предвид плацебо ефекта.
Двойните тайни проучвания, които взели предвид плацебо ефектите, не успяват да открият ползи, но те продължили само няколко седмици. Това трябваше да бъде проучването, което да разчупи логиката, едномесечно, двойно, тайно проучване с контролна група. 14 деца с аутизъм са поставени на диета без глутен и казеин за 4 до 6 седмици и тогава, за следващите три месеца, всяка седмица се провеждат двойни тайни изследвания върху храните с контролна група, на която тайно им се дава глутен, само глутен, само казеин, и двете или нито едното, нито другото всяка седмица, месец след месец.
Ето какво се случило с всяко от децата по отношение на техните социални взаимоотношения и езикови способности по време на всяко от изследванията. И заключението? Нищо. Никакво явно въздействие върху поведенческите проблеми или симптомите, свързани с аутизъм. И така, означава ли това, че случаят е приключен? Поддръжниците на режима на хранене при аутизъм „приемат периода от 4-6 седмици на придържане към диетата преди изследванията като твърде кратък, за да може диетата без глутен и казеин да окаже влияние.“ С други думи може да се твърди, че това е поредното двойно тайно проучване, което не отпуска на режима на хранене достатъчно време, за да може той да подейства. И така, може би децата все още са изпитвали ефектите от глутена и казеина, който са консумирали за повече от месец преди това. И така, не е ли чудно, че допълнителните количества глутен или казеин не са влошили нещата?
Възможно е, предполагам, затова ще видите систематична оценка на общия брой доказателства, като това, публикувано през 2017 г. в журнала на Американската академия по педиатрия, което стига до заключението, че въпреки, че някои проучвания установяват ползи, данните са недостатъчни, за да се стигне до заключения, по какъвто и да е начин, с други думи, „СД“ – силата на доказателствата – се счита за недостатъчна, за да одобри такива диети.
Какви биха били вредите, ако опитаме обаче? Като се имат предвид усилията, времето и парите, които изисква една диета без глутен и казеин, да знаем дали тя реално действа, би било хубаво нещо. Искам да кажа, да, има недостатъци. „Специална диета може да има непреднамерени отрицателни социални последици, когато децата не могат да участват напълно в празненства за рождени дни и черпене в класа, както и да се хранят в ресторанти или домовете на други хора.“ Аутизмът сам по себе си може да бъде изолиращ.
Цялостните доказателства за ефективността на тези диети са недостатъчни. А по този начин диетата не може да се препоръчва основно като лечение. И все пак родителите продължават да опитват, казвайки „Вижте, лекарствата не действат за лечение на основните симптоми. Така че защо просто не опитаме, за да не пропуснем нито една предоставена възможност.“ Това мога да го разбера; обаче все пак има потенциални недостатъци, като по-нататъшното заклеймяване, отклоняване на ресурсите от възможности за други лечения и, както те предполагат, притеснение за недостиг на хранителни вещества.
Това, от което се притесняват, е здравето на костите. Децата с аутизъм имат по-голям риск от костни фрактури. Сега, по-ниската костна минерална плътност при индивиди с аутизъм може да се дължи на различни фактори: липса на витамин D, хронична употреба на лекарства, която може да отслаби костите, липса на физически упражнения за сила – но може би и ограниченията в храненето играят някаква роля.
Дали децата с аутизъм на режим на хранене без глутен и казеин имат по-ниски стойности на прием на калций? Да, всъщност 9 пъти по-голям шанс да не успеят да изпълнят препоръчителният дневен прием на калций. Това води ли до намаляване на костната маса? Може би да, тъй като хората на диета без казеин изглежда имат по-малко костно развитие. Сега, има спорове дали млечните продукти са най-добрият източник на калций, но именно чрез тях повечето деца си набавят калций. И така, ако премахнете млечните продукти, ще трябва да си замените с други храни, богати на калций. Както посочва цитираното проучване, има много немлечни източници на калций, но те ще осигурят калций, само ако действително се храните с тях.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/pros-and-cons-of-gluten-free-casein-free-diets-for-autism
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев