Един преглед на ефектите от жабурене с олио стига до заключението, че древната практика може наистина да има ползотворни ефекти върху здравето на устната кухина и зъбите. Говорихме за ползите за зъбите, но не и за устната кухина.
Жабуренето с олио също е тествано и срещу „орален неприятен мирис“, известен също като халитоза или просто лош дъх. Смята се, че една четвърт от световното население страда от това. И така, решава се да се тества жабуренето с олио срещу хлорхексидина.
Как се прави изследване за лош дъх обаче? Има всякакви видове наистина модерни методи – газова хроматография, електронен нос, диамантени проби и тъмнополева микроскопия – но те са наистина много скъпи или не особено надеждни. И така, те решават да следват „златния стандарт“. Казали на участниците в проучването да издишат в лицето на изследователя.
И после поискали да знаят какво мислят участниците за собствения си дъх, затова ги помолили да оближат собствената си китка и да я помиришат, а после да дадат оценка от нула до изключително гадно. И въпреки че участниците смятали, че техните облизани китки миришат по-добре след две седмици на жабурене с олио, изследователите не се съгласили с твърдението, че дъхът им мирише по-добре.
Но след три седмици имало значително и сравнимо подобрение на миризмата на дъха в групата с жабурене с олио и тази с прием на хлорхексидин. Бях доста развълнуван от това проучване, защото тук използвали действително плацебо, оцветена вода, която да съответства на вида на хлорхексидина и да се жабури с нея за същата продължителност. Аха! Най-накрая можем да отговорим на този гаден въпрос дали жабуренето с олио намалява плаката и гингивита заради олиото или просто заради това, че човек се жабури, независимо с какво, толкова дълго. И се оказва, че водата действа също толкова добре – същото количество олио или същото количество вода – което предполага, че плаката просто се разрушава при действието на продължително изплакване. Да, олиото може да е 5 или 6 пъти по-евтино от хлорхексидина и по-безопасно, но чак по-евтино и безопасно от обикновената вода?
Да, но може ли водата да избелва зъбите? Много интернет сайтове препоръчват с увереност жабуренето с олио за избелване на зъбите, но няма никакви публикувани проучвания в медицинската литература и така, много лекари просто се отказват от идеята. Но тези двама професори по стоматология в Детройт решават да проверят. Те избрали зъби от своята колекция извадени зъби от хора (звучи малко като филм на ужасите). И така, поставят ги в тубички с кокосово масло, сусамово олио, слънчогледово олио, заедно с малко фалшива слюнка и ги разклащат енергично всеки ден в продължение на две седмици и не открили… никакви доказателства, които да предполагат, че жабуренето с олио има някакъв ефект върху избелването на зъбите.
Това е както когато друга препоръка от интернет била подложена на тест, ягоди и сода за хляб, което очевидно е от д-р Оз. Лентите за избелване на зъбите на пазара действат; системата за избелване на зъбите вкъщи действа, при нея зъболекарят ви изпраща вкъщи със специално направени за вас силиконови шини; и избелване на зъбите в зъболекарския кабинет също действа, но сместа тип „направи си сам“ с ягоди и сода за хляб не успява, резултатът е толкова лош, колкото и при използването на вода от контролната група.
Ами при ерозия на зъбите? Във видеото относно растителното хранене и здравето на зъбите говорих за това как хората, които се хранят по-здравословно, могат да имат по-здрави венци, но тъй като са склонни да се хранят с по-киселинни храни като цитруси и домати, плодови чайове, те могат да бъдат изложени на по-висок риск от ерозия на част от емайла, ето защо трябва да си изплакваме устата с вода след ядене или пиене на киселинна храна и кисело, но какво ще кажете за изплакване с олио всяка сутрин?
Начинът, по който тялото ни защитава зъбите от ерозия, е чрез създаване на „ципа“ върху зъбите, защитен слой от предимно протеини от слюнката, но и малко мазнини. Така че, хей, може ли жабуренето с олио да предотврати ерозията на повърхността на зъбите ни като засилва този защитен слой? Няма как да знаем докато не проверим.
Тук искали да разгледат зъбите под микроскоп след това, а това е трудно да се направи докато те са все още част от устата на хората. Затова поставили говежди зъби в устата на хората, оставили ги да седят там докато се развие този защитен слой и след това в едната група се жабурили с олио, а в контролната група – не, после извадили зъбите и ги изложили на киселина.
Ако изложите зъбите на киселина без да ги слагате в устата си, в рамките на 2 минути, 120 секунди, се извършва сериозна деминерализация. Калцият в зъбите се разрушава при контакт с киселината. Но ако оставите същите тези зъби да се търкалят в устата ви за няколко минути и после ги изложите на киселина, тогава ще има по-малко ерозия.
Добре, но какво ще стане, ако ги сложите в устата си и се жабуркате с малко олио? Ще има ли още по-малко ерозия? Не, има повече. Сякаш жабуренето с олио подкопава защитния слой. И точно това се вижда и под микроскоп. Ето как изглежда този защитен слой преди жабуренето с олио и след него. Има подозрения, че олиото може всъщност да изчерпи защитния слой на част от защитата.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/oil-pulling-for-teeth-whitening-and-bad-breath-tested
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев