Какви са потенциалните рискове и ползи от древната практика на жабурене с олио, при която малко количество олио се жабури между зъбите за около 15 минути и после се изплюва? Има диви и неоснователни твърдения в интернет и дори в медицинската литература. Мога да се съглася, че това е добро упражнение за мускулите на езика и бузите, но да лекува всички органи едновременно? Това изявление изглежда малко пресилено и не на място!
Отговорниците в British Medical Journal с изненада прочитат, че жабуренето с олио в устата може ефективно да лекува заболявания като менингит, сърдечни, бъбречни и хормонални нарушения. О, споменах ли рак, СПИН и т.н.?
Вижте, може и да помогне по някакъв начин, но за да могат нещата да влязат в доказателствената медицина, ние всъщност се нуждаем от едно нещо, наречено доказателства, без да се разсейваме от илюзорните ефекти, приписвани от техните поддръжници, особено когато още една друга група отговорници споделя своя опит относно един случай на тежък възпалителен гингивит, който се влошил след жабурене с олио. Жената спряла и състоянието й се подобрило. Мислели, че може би част от това олио се заклещило под венците. Независимо от това, може би хората трябва да спрат докато не намерим действително някакви доказателства.
За щастие има един Център за доказателствена медицина в Оксфорд, който наскоро направи компилация от всички контролирани проучвания. Защо е толкова важно да има контролна група? Защото може би съобщените подобрения на гингивит и плака при жабурене с олио са само, защото в проучването е имало зъболекари, които следят хората с постоянни прегледи. Така че, може би участниците в проучването просто зачестили миенето на зъбите и ползването на конец за зъби.
Ето това е изследването, от което се нуждаем. Без промени преди и след в контролната група, но спад в оценката на плаката и гингивита при групата с жабурене с олио. Така е по-добре.
Добре, значи изглежда, че има ефект, но какво означават тези числа? Когато се тестват нови лекарства, не е достатъчно да покажете, че те действат по-добре от нищото, по-добре от захарно хапче. Това, което ви интересува в идеалния случай, е дали това ново лекарство работи по-добре от сегашното най-добро лекарство на пазара за същите условия. В противен случай какъв е смисълът от нова терапия? Ето защо фармацевтичните компании са често принуждавани да използват така наречените активни контроли, сравняват своето лекарство не само с нищото, с плацебо, но и едно към едно с водещото на пазара лекарство. Ето жабуренето с олио, сравнено с нищо. А какво ще кажете за жабурене с олио, сравнено с хлорхексидин, антисептичен химикал, използван в медицинската вода за уста, който се счита за златен стандарт в борбата срещу плаката, кариесите и гингивита?
Ето, започваме. Госпожи и господа, в единия ъгъл имаме жабуренето с олио. В другия имаме хлорхексидина, като се измерва тяхната способност за намаляване броя на бактериите, произвеждащи кариеси върху зъбите на хората и… Хлохексидинът подействал по-бързо, значително подобрение само за 24 часа, докато при жабуренето с олио отнело една седмица преди да започне реално да действа. Но след две седмици жабуренето с олио може да се окаже също толкова ефикасно колкото и златният стандарт. Всъщност изглежда, че двете действат по толкова подобрен начин, че скептичната ми същност си мисли: „Чакай малко, може би само физическото действие на жабуренето е това, което разрушава плаката?“ Щеше да бъде страхотно, ако включат и трета група, която просто се жабури с вода, така и направили! Жабуренето с вода нямало никакъв ефект.
Сега, това не е напълно справедливо. Имаме групата, която се жабури с вода в продължение на 10 минути, докато другите две групи се жабурят само в продължение на 1 минута. И така, всичко, което знаем, е че жабуренето с вода в продължение на 10 минути може да се окаже толкова добро, колкото и олиото.
А човек може и да гледа отстрани и да твърди, че хлорхексидинът всъщност действа 10 пъти по-добре, тъй като води до същия ефект за една десета от времето. Но хлорхексидинът има странични ефекти, потенциално сериозни странични ефекти, като болезнена десквамация, което означава обелване на лигавицата в устата, както и обезцветяване на зъбите или езика.
Така че маслото има определени ползи пред комерсиалните води за уста в търговската мрежа: няма химия, няма алкохол, евтин е и не оцветява. И все пак ефективността е неясна. Но чакайте, жабуренето с олио е доказано, че значително намалява броя на бактериите, причиняващи кариеси на зъбите.
Да, но това означава ли действително по-малко кариеси? Ето това наистина ни интересува, но никога не е проучвано. Наистина проучват жабуренето с олио, сравнено с хлорхексидина при плака и гингивит, и установяват, че и двете могат да помогнат до определена степен, а гингивитът, предизвикан от плака, е реален индикатор на състоянието на зъбите, което обяснява объркването на Оксфорд Център, че жабуренето с олио може наистина да има благоприятно въздействие върху здравето на устната кухина и зъбите.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/oil-pulling-benefits-for-plaque-and-gingivitis
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев