Първоначалното рандомизирано тайно проучване с контролна група върху храненето и екземата открива, че изключването на яйца, пиле, мляко и телешко месо значително подобрява екземата при 70% от децата, които участвали в проучването до края. Последващите проучвания откриват подобни резултати, въпреки че в този случай например изглежда, че това помогнало само на една четвърт от децата. Но изводът е, че от всички 13 проучвания върху избягването на мляко, яйца или и двете, 10 от 13-те проучвания документирали общо клинично подобрение.
Икономическата тежест на екземата, причина само от обикновено адаптирано краве мляко, може да бъде стотици милиони долара на година, въпреки че яйцата изглежда са по-вредни по отношение на постоянството и сериозността на заболяването. Чувствителността към яйчния белтък и кравето мляко могат обаче да се появят дори и кърмени бебета. Така че, вероятно източникът на излагане на влиянието им е преминаването на белтъка на яйцата и кравето мляко през майчиното мляко, но няма как да знаем, докато не го изследваме.
Жени, които наскоро са станали майки, биват разделени на групи, като едните изключват яйца, краве мляко и риба от диетата си по време на първите три месеца от периода на кърменето, след като са родили, а другите продължават да се хранят както обикновено. И наистина, бебетата на майките, който премахват яйцата, млякото и риба, били значително по-малко склонни към развитие на екзема до 6-месечна възраст, въпреки че след тази възраст, намалената честота на екземата в групата без яйца/мляко или в групата без риба вече не е статистически значима.
Ако проследим същите тези деца в продължение на четири години обаче, се оказва, че тези, чиито майки изключили яйцата, млякото и млечните продукти само за три месеца докато кърмили, имали значително по-малък риск от екзема дори години по-късно. Консумирането на тази хипоалергенна диета по време на кърмене, намалява риска от екзема при децата наполовина.
Консумирането на повече растителни храни също може да помогне. По-голямата част от проучванията върху плодовете и зеленчуците предполагат, че по-голямата консумация от майките по време на бременност, както и от децата в ранна детска възраст, води до намаляване на астмата, друго заболяване от алергичен тип. Може би причината са фенолните фитонутриенти в растенията, които помагат, подкрепени от доказателства, че определени вегетариански диети изглежда облекчават сериозността на кожното заболяване при възрастни с екзема. Въпреки че, ако погледнете този цитат, това е много странна диета.
Откриват се шокиращи ползи по отношение на намаляване сериозността на екземата и дори 2 месеца след като спират диетата, те продължават да са по-добре отколкото в началото, но диетата се състояла само от зеленчуков сок, кафяв ориз, келп, тофу, тахан и чай от листата на райска ябълка, а калориите са доста ограничени. И директното гладуване само по себе си може да подобри екземата, също както стриктно растителната диета, което не е толкова изненадващо, като се имат предвид данните за децата, които показват колко по-добре те се справят като намалят яйцата и млечните продукти.
Въпреки тези данни, дерматолозите и педиатрите в продължение на толкова много години отричат ролята на храната при екземата, въпреки че 80% от децата могат да имат полза, ако изключат млякото и/или яйцата, независимо от това, което показват различните тестове за алергии. Не може да се каже непременно, че диетата ще помогне, докато вие самите не се подложите на нея. И ето това правят родителите. Те не чакат педиатрите да ги настигнат; 75% от родителите с деца, страдащи от екзема, са опитвали някаква форма на диета, най-често изключвайки млечни продукти и яйца, въпреки че само 40% от родителите, които са опитвали, мислят, че тя действа. Но хей, защо да не опитаме?
Типична препоръка, която може да срещнете в медицинската литература, е: „Вижте, ако имате дете с лоша екзема и лекарствата не действат, тогава… защо не опитате да премахнете някои храни?“ Но това ми се струва назадничаво. Ако храните допринасят към болестта, защо да не лекуваме причината и да елиминираме виновните храни, а после да се обърнем към лекарствата, ако диетата не е достатъчна.
Сега, има доста видове странни диети при екзема, като така наречената диета с „няколко храни“, която изключва всичко, освен агнешко месо, картофи, оризовки, броколи и круши. За моя изненада, тя всъщност била подложена на тест – казвам ви, лекарите са отчаяни! Но не успява да покаже ползи. По принцип не знам откъде да започна, най-простият подход би бил да се премахнат млечните продукти и яйцата и да видим какво ще стане. Това е противоречива препоръка обаче. Избягване на риба, телешко, яйца и млечни продукти без медицински надзор? Това може да доведе до патология, свързана с недохранване. Какво?! Проверих този цитат, това е просто поредната статия, която прави необосновано твърдение.
Сега, ако изключите всичко, примерно 99% от храната да е оризово мляко, тогава да, очевидно това е напълно недостатъчно, но за повечето родители, първото нещо, което добавят към диетата на детето им при екзема… са зеленчуците, а първото нещо, което премахват е… вредната храна, не смятам, че трябва да се тревожим от дефицит на вредна храна.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/exclusion-diets-for-eczema
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев