Първото рандомизирано контролирано проучване върху режим на хранене без глутен и казеин открива, че родителите в групата на децата на диета съобщават, че техните деца значително се подобрили. Но това може просто да е било някакъв плацебо ефект, при който родителите отдават значение на промените в храненето, най-вече защото са вложили толкова много усилия в това, че те може и да са предубедени, за да видят доказателствата на успеха, който може всъщност да го няма.
Добре. Ами ако не разчитаме само на докладите от родителите? Ами ако се проведе тайно проучване с диета без глутен и казеин? Родителите знаят какво ядат децата, но няма просто да питаме родителите как се справят децата; ще има обективни оценки на изследователите за всички деца, без те да знаят кой в коя група е, групата с диетата или контролната група. И се установява значителен ползотворен ефект след 8, 12 и 24 месеца върху основни аутистични поведения при режим на хранене без глутен и казеин. И това е едно от най-големите такива проучвания, някога правено, започващо със 73 деца, но накрая не завършва със 73 деца, тъй като около една пета излизат от проучването, най-вече от групата с режим на храненето.
Ако някое семейство не мисли, че детето им не се подобрява докато е на диета, много е вероятно да излязат от проучването, като по този начин обръщат посоката на анализа към тези, при които режимът на хранене изглежда работи по-добре. И така, забележителните резултати, които те получават по отношение на подобрено социално общуване и по-малко симптоми на дефицит на вниманието и хиперактивност може накрая да преувеличават ефектите на диетата, тъй като децата, при които диетата не помогнала, може би са били премахнати непропорционално. Освен това, тъй като родителите са били наясно дали децата им са в групата с диетата или в контролната група – защото именно те готвят храната – може и да са променили своето собствено поведение към децата.
Както в това известно проучване върху захарта, при което излъгали майките и им казали, че децата им току-що са получили огромна доза захар (въпреки че не са). Майките не само оценили децата си като значително по-хиперактивни, но и те по невнимание променили собственото си поведение. Те били записани на запис и майките, които погрешно вярвали, че децата им са изяли огромно количество захар, започнали да упражняват по-голям контрол и са били по-критични; така че техните очаквания за някакъв ефект може всъщност накрая да са дали действителен ефект, променяйки поведението на децата си. Така че в тези проучвания върху аутизма, тук родителите се възползват от диетата на семейството си с надеждата, че детето им ще се подобри и може би несъзнателно са се отнасяли към тях по различен начин, така че децата накрая наистина започват да се държат по различен начин когато по-късно биват оценени от изследователите, които не знаят кой кой е.
Ето защо ни трябва двойно тайно проучване, където никой не знае кой е в групата с промяна на режима на хранене и кой е в контролната група – нито родителите, нито децата. Защо изследователите не направили такова проучване? Защо просто тайно не пробутат малко глутен или казеин в храната, за да видят дали децата ще се влошат отново? Същото извинение, както и преди: няма да бъде етично. Но това е предрешаване на резултата; това е логика на кръговрата. Не можем да проверим дали това наистина действа, защото то наистина може би действа – но не можем да проверим това.
Накрая обаче изследователите от университета във Флорида правят пробив чрез провеждане на двойно тайно проучване. Сега, това никак не е лесно. Трябва да осигурите цялата храна и междинни закуски, така че семействата да не разбират към коя група са причислявани, дали в групата с хранителен режим без глутен и казеин или всъщност в контролната група, където се хранят със същото, но с добавен глутен и казеин. И така, след 6 седмици сменят храните, така че групата без глутен и казеин започва да приема пшеница и млечни продукти, а контролната група с пшеница и млечни преминава към режим без глутен и казеин.
Преди да разкрият кой в коя група е, родителите били попитани какво мислят, дали детето им е било на специална диета през първите или през вторите шест седмици, и… петима отговорили правилно, двама „не знаели“ и шестима дали грешен отговор. С други думи, не по-голям шанс за успех от този при залагане ези-тура. Около половината малко или много били на мнение, че децата им се подобрили с казеин и глутен; така че няма статистически значими открития, въпреки че няколко родители съобщават за подобрение при децата си, твърдейки, че има подобрения в езика, намалена хиперактивност и по-малко тръшкане, така че една група от родители решават да задържат децата си на този режим на хранене, въпреки че изследователите просто им казали, че той не действа.
Вижте. Не бихте искали обаче да пропускате нищо. Някои от родителите твърдят, че има значително подобрение, така че това, което направили изследователите, беше да се върнат назад и да прегледат видео записите, които направили на децата преди и след, и ги показали на оценяващите. Наистина ли се подобрил езикът им? Очевидно не. Видео записите не показали такова подобрение, така че отново не се подкрепя идеята за ефикасността на диета без глутен и казеин за подобряване на някои от основните симптоми на аутизма или поне в рамките на период от 6 седмици. Откритите проучвания, които установяват ефект, подложили децата на диета за една или две години. И така, неуспехът да се установи ефект в това двойно тайно проучване не трябва непременно да се тълкува, че тази диета не работи, като се има предвид относително по-кратката продължителност на промяната в хранителния режим.
Същият проблем се появява години по-късно в проучването в Тексас през 2014 г. Прост дизайн на изследването: подлагаме всички на диета без глутен и казеин и след това разделяме родителите на групи, като получават пакети всяка седмица, пълни или с оризово брашно без глутен и казеин – като по този начин се придържат към диетата – или подобно изглеждаща смес с добавени глутен и мляко. И така, никой не знае до края кой наистина се е придържал към хранене без глутен и казеин и… никакви значителни промени не са забелязани, в която и да било група. Добре, но това проучване продължава само четири седмици, а поддръжниците на диетата казват, че може да отнеме месеци без глутен и казеин, за да може правилно да се оцени реакцията.
Проблемът е, че няма нито едно двойно тайно проучване, което да е продължило толкова дълго… до сега. Ще разберем какво са открили в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/double-blind-clinical-trial-of-diet-for-autism
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев