Правил съм и преди видеоклипове за това как кокосовото масло е безопасно за ползване върху косата или върху кожата, но определено не бихте искали да ядете това нещо. Дори не бихте искали да сте в същата кухня, когато някой готви с него. Не знам откъде на хората им хрумва, че е безопасно да се готви с него. То има една от най-ниските точки на горене. При температури, типични за горенето, могат да се освободят редица токсични съединения; всъщност дори под тази точка на горене, така че е хубаво да има добра вентилация в помещението.
Също не бихте искали да го инжектирате в интимните си части и дори стоенето под едно кокосово дърво не е напълно безопасно. Но какво ще кажете за жабурене с кокосово масло? Така нареченото „жабурене с кокосово масло“ е очевидно дългогодишно, което включва слагане на маслото в устата, „жабурене“ напред и назад между зъбите заради предполагаемите орални и системни здравословни ползи. Слагате една лъжичка кокосово масло в устата си, като се жабуркате в продължение на до 20 минути. Ако това ви идва прекалено много, можете да намалите на 5 или 10 минути. След това го изплювате, изплаквате си устата и си измивате зъбите.
Разбирам как това може да премахне зъбната плака и да има ползи за оралната хигиена, но какво означава системни ефекти? Не само се предполага, че е абсолютно безвредно, но и ефективно лекува най-разнообразни болести, като в някои случаи дава възможност човек да избегне лекарствата и операциите. Беше ми много интересно да проверя този цитат, докато не осъзнах, че цитатът е от oilpulling.com, електронна книга, където очевидно можете да получите отговори на въпроси като „олио за жабурене с олио, жабурене с олио и излекуване от болести и науката зад терапията на жабурене с олио и още много“.
Поуката от тази история е: винаги проверявайте източниците си.
Има един източник, цитиран от поддръжниците на жабуренето с олио, който изглежда правдоподобен, публикуван е в British Dental Journal, но това е просто писмо от някакъв човек, който казва, че литературата съобщава, че жабуренето с олио може ефективно да лекува неща като парализа, менингит и хронични болести, като рак, СПИН и т.н. Но няма абсолютно никакви справки, така че тази литература, за която той говори, е вероятно художествена литература с приказки. Изводът е че просто няма никакви научни доказателства. Добре, но какво да кажем за предполагаемите ползи за здравето на устната кухина?
Ако погледнете списъка с предполагаемите „пулзи“ (мисля, че жабуренето с олио може да повлияе неблагоприятно проверката на правописа), те започват от кръвни съсиреци и стигат до спиране растежа на злокачествените тумори. Гледате всички тези цитати, които претендират, че обосновават такива смели твърдения и няма да се изненадате в този момент да видите, че те нямат нищо общо в кръвни съсиреци, рак или някое от другите заболявания, а вместо това са препратки към проучвания, направени върху здравето на зъбите. Добре, добре, нека не прибързваме със заключенията; нека видим какво ще кажат.
Изследванията започват така: добавяте жабуркане с олио към ежедневния режим на устна хигиена на някой човек и стоите отстрани и гледате как гингивитът се подобрява след една седмица, докато количеството плака става все по-малко и по-малко. Заключение: жабуренето с олио има ползи за зъбите. Това било със слънчогледово олио, същото нещо е и с кокосовото масло. Гингивитът, възпаление на венците, започва да се подобрява след седмица, докато зъбната плака намалява. Изглежда доста добре, нали? Същото заключение: жабуркането с масло може да е ефективно допълнение към грижата за орална хигиена на хората.
Добре, какво не е наред с тези проучвания? Точно така, няма контролна група. Но защо постоянно говоря за нуждата от контролни групи? Искам да кажа, нали всички те действали като своя контролна група? Вижте, знаем къде са били първоначално, после погледнете това: седмица след седмица, бам, бам, бам, бам – намаляване на плаката наполовина, намаляване на гингивита наполовина. Какво? Трябва ли да си представяме, че всичко това е едно голямо съвпадение, че всички просто накрая се подобряват веднага след като са започнали да приемат кокосово масло? Стига де!
Нека ви разкажа за ефекта на „Хоторн“. „Пациентите често изглежда се подобряват само от ефекта на това, че са участници в клинично проучване.“ Защо? Защото пациентите могат да подобрят оралната си хигиена като резултат от специалното вниманние или честите прегледи, на които се подлагат. Това е ефектът на Хоторн, ето защо е толкова важно да се провеждат контролирани проучвания.
Помислете за това. Сещате се как си миете зъбите наистина добре сутрин, преди часа ви за зъболекар? Е, представете си, че ще трябва да се връщате обратно при зъболекаря за преглед всяка седмица, за да видите как се развиват плаката и гингивита? Не мислите ли, че тогава ще си миете зъбите с една идея по-добре, ще използвате конец за зъби малко по-често този месец? И това само по себе си може да ви докара тези резултати. Така че единственият начин да разберете дали жабуренето с олио има нещо общо, е да има контролна група, която не прави жабурене с олио, но също знае, че ще се подлага на тези ежеседмични прегледи. Но не е имало такава компилация от контролирани проучвания до сега, което ще покрием в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-oil-pulling-help-with-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев