Екземата, също известна като атопичен дерматит, е хронично възпалително кожно заболяване. Всъщност, това е водещата причина за изгубените години здрав живот, поради чести кожни заболявания, именно защото са толкова често срещани и засягат една пета от всички нас. И тук не става въпрос само за сърбящ обрив; свързва се също и с други заболявания. Да, може да бъде сърбящо, изтощително и неудобно, но при децата може и да увеличи риска от развитие на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, въпреки че това може и да се дължи на недостатъчния сън. А при възрастните може да увеличи риска от тежка депресия.
И е във възхода си.
Има лекарства, разбира се; винаги има лекарства. Стероидите са на първо място при лечението, но също има и имуносупресанти, които добавят още повече лекарства по линията. Лекарите са отчаяни, когато се принуждават да се върнат към основата и започват да прилагат пиявици върху хората.
И преди съм говорел за безопасността и ефикасността на други, по-естествени лечения, но какво ще кажете за храненето? Нашата история започва през 1920 г., година, в която лекарите осъзнават колко добро средство е този кислород, въпреки че може би не е толкова добро, колкото инжектирането на живак на хората, но един изследовател в Джон Хопкинс докладва за редица случаи, в които, чрез премахване на яйца, месо и мляко от диетата, пациентите с екзема се подобряват. Кой би спечелил от това обаче? Не е чудно, че отнело 58 години преди това да се подложи на проверка.
Имайки предвид, че яйцата и млякото са двете неща, за които е много вероятно да са замесени в появата на екземата, те били изключени от диетата – заедно с пилешкото и говеждото месо, тъй като причината може и просто да са протеините от пилешкото и телешкото месо, така било проведено едно рандомизирано двойно тайно проучване с контролна група, като тези храни били заменени със соево мляко и… 70% от пациентите се подобрили.
Един човек се влошил на диетата без яйца, пилешко, мляко и телешко месо, но почти всички останали се подобрили. И така, изследователите стигнали до заключението, че за много деца избягването на тези храни може да предизвика клинично подобрение. Но интересно, не изглежда, че зависи от това дали тестовете за алергия установяват, че децата са алергични към мляко и яйца или не. Така или иначе има тенденция към подобрение.
Могат да се направят рандомизирани двойни тайни проучвания с храна, при които се дават на деца с екзема различни храни в непрозрачни капсули, примерно една с яйчен прах, друга с пшеничен прах и т.н. Яйцата се оказват най-влияещата храна. Например, в това проучване, в което просто премахват яйцата, са документирани сериозни подобрения както при големината на засегнатия участък от кожата, така и при сериозността на лезиите от екземата след премахване на яйцата от диетата, но при около 90% от случаите майките нямали никаква представа, че яйцата са проблем.
Защо? Защото не е като да ядат бъркани яйца или нещо такова. Почти цялото излагане на влиянието на яйца било скрито; те били изложени на влиянието на скрити в пакетираните храни яйчни продукти. И така, нямали представа защо тяхната екзема е толкова лоша – до това изследване, в което били премахнати яйцата и всички продукти с яйца от диетата им.
Яйцата очевидно са най-честата причина за чувствителност към храна при децата. От стотици деца с установена екзема, алергията към яйца е документирана при около две трети от онези с чувствителност към храна. Всъщност, получената кръвна реакция към протеините на яйчните белтъци на едно дете, изглежда е едно от най-добрите лабораторни изследвания за предсказване на бъдещи алергични състояния като цяло. Изглежда, че овомукоидният протеин в белтъка на яйцата именно причинява най-голяма вреда.
Около 40% от децата с екзема имат някаква форма на хранителна алергия. И колкото повече алергии имат, толкова по-вероятно е да страдат от екзема – и тя да се влоши. Тези, които получават реакция от протеините в краве млякото, са значително по-склонни да страдат от тежка екзема, което показва каква важна роля могат да изиграят протеините на краве млякото „в предизвикването и влошаването на екземата при децата.“
Често родителите преминават от краве мляко към козе мляко в опит да подобрят екземата на децата си. Но козе млякото никога не бива да се дава на деца с алергия към краве мляко, защото те често си взаимодействат помежду си, което е потвърдено с двойни тайни проучвания върху храната, контролирани с плацебо групи.
Млякото от магаре, от друга страна, е съвсем различна история. Преминаването към магарешко мляко подобрява екземата при децата, също както може би и конското мляко.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/best-foods-to-avoid-for-eczema
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев