В последната видео поредица относно аутизма и храненето говорих за ползите от кълновете от броколи, но най-често проучваните интервенции по отношение на храненето при аутизъм включват вариации на хранене без глутен и казеин. Откъде дойде изобщо това?
През 80-те години един екип от известни норвежки изследователи съобщава за едно странно откритие. Те сравняват урината на деца аутисти с урината на нормални деца с надеждата, че ще открият някакви разлики, които биха довели до предположения каква е причината. Това е профил на урина, който показва повишение за всеки от различните компоненти. Ето как изглежда една нормална урина, при която частта с „пептидите“ е доста тиха. Пептидите са като малки парченца протеини и обикновено не би трябвало да изхвърляме твърде много протеин през урината, а това е профил на урината на едно дете с аутизъм с постоянно повишение на пептидите. Ето още един.
Това поставя въпроса: „Може ли патофизиологията – дисфункцията на аутизма – да се обясни от природата на тези разкрити пептиди в урината?“ Първо трябваше да се отговори на въпроса: откъде идват пептидите? Не се знае, но има една следа: повечето родители на деца аутисти докладват, че те са се влошили когато приемали краве мляко. А? Ето ги двата вида протеини: глутен, протеин, който се намира в пшеницата, и казеин, протеин в млякото, те се разпадат не само на пептиди, но и на екзорфини.
Екзорфините са опиатни пептиди, които произхождат от протеините в храната, наречени екзорфини поради техния екзогенен произход, което означава извън тялото, и активност, подобна на морфин, за разлика от ендорфините, които са подобни на морфина съединения, които ние произвеждаме в тялото си. Така че може би част от тези пептиди в храната представляват нов вид хормони.
И така, това ли са изхвърляли децата с урината? Очевидно е така, защото някои от тези пептиди имат опиатна активност. Добре. Може би има нещо, което е на път да бъде разкрито.
Има два вида опиата, които са открити в млякото. Едните са казоморфини, предвид тяхната активност, подобна на морфин, както и техния произход: те са вторични продукти, части от млечния протеин казеин. Кои са другите? Другият опиат е истинският опиатен морфин. Изглежда, че има действително морфин в млякото. Това не може просто да е съвпадение. Трудно е да се повярва, че тези или други видове опиати, които се намират в млякото, са лишени от физиологично или хранително значение. И помислете за това; всичко се връзва. Морфинът и опиатните пептиди могат да имат важна роля за връзката между майката и бебето. Искаме децата да бъдат „пристрастени“ към млякото на собствената си майка. Добре. Ами млякото на другите видове живи същества?
Човешката майчина кърма е забележително по-различна от тази на други видове, защото има най-ниско съдържание на казеин, а човешкият казеин е значително по-различен вид протеин по отношение на неговата последователност от аминокиселинни градивни елементи.
Човешката кърма съдържа 15 пъти по-малко казеин от кравето мляко и се различава последователно с около 1/2, затова се разпада на пептиди по различен начин. Двадесет и един биоактивни пептиди са възстановени от казеина в кравето мляко, включително и множество казоморфини, в сравнение само с пет активни пептиди, открити в човешката кърма, и само един казоморфин. А казоморфините от говеждия казеин са по-силни. Това е една графика на опиатната активност, където по-ниско означава по-силно. Това е силата на директния морфин. А ето го и говеждия казоморфин, значително по-силен от слабия опиатен пептид от глутена, който е по-сравним с казоморфина от човешката кърма.
И наистина, когато изложите човешката нервна тъкан на влиянието на говеждия казоморфин, той действа по-скоро като морфин, в сравнение с казоморфина от човешката кърма по отношение на епигенетичните промени, промените в генетичното поведение, което не само предоставя молекулярна обосновка за препоръките да се дава кърма, а не адаптирано мляко на бебетата, но също така предоставя възможно обяснение защо режимът на хранене без казеин доказано облекчава някои от симптомите на аутизма.
Това, което е добро за гъската, също е добре за гъсока, но това, което е добро за кравата, може да е вредно за човека.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/autism-and-casein-from-cows-milk
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев