Ако разгледате статиите, спонсорирани от борда на авокадото, те обичат да се хвалят, че „авокадото е плодът с най-голямо съдържание на фитостероли“, това са хранителни вещества, които понижават холестерола, открити в растителните храни. Оперативната дума тук обаче е плод.
Да, има повече фитостероли в авокадото, в сравнение с други плодове, но причината това да е толкова подвеждащо твърдение, е, че фитостеролите са мастноразтворими вещества; повечето други плодове почти нямат никаква мазнина в тях. Така че разбира се, авокадото ще излезе първо, в сравнение с други плодове. Но нека сравним съдържанието на фитостероли от авокадото с това на ядките и семената. Едно авокадо съдържа около 100 милиграма фитостероли, но по същата схема сусамът и таханът имат 400, шамфъстъците, тиквените семки и слънчогледът имат около 300, а бадемите и бадемовото масло, лененото семе и макадамията – около 200. Дори шоколадът има около два пъти повече фитостероли от авокадото.
Въпреки че ядките и семената имат най-високите нива като цяло, проучванията относно понижаването на холестерола, понижаването на LDL (лошия холестерол) с фитостероли, използват добавки, започвайки от 600 мг нагоре и стигат до хиляди. Така че, да, можете да намалите LDL холестерола си с около 8% при около 2100 милиграма, но това се равнява на 20 плода авокадо на ден. Това би означавало също и много ядки. Но можете да постигнете 8% спад в LDL холестерола като приемате една шепа ядки на ден – само 30 грама.
И така, фитостеролите не са единственият компонент на ядките, който е отговорен за понижаването на холестерола; трябва да има и други вещества в ядките, като например фибрите или други фитонутриенти, които допринасят за ефекта на понижаването на холестерола. Хммм. Чудя се дали авокадото има също такива компоненти? Няма как да знаем, докато не проверим.
Има проучвания, които датират от преди повече от половин век, които изглежда показват, че ако добавите авокадо към ежедневната храна на хората, холестеролът им се понижава и след това отново се покачва, когато се премахне авокадото, след това отново спада. Доста убедителни данни – докато… не видите как точно е направено изследването. Те не просто добавили авокадо, а премахнали животинските мазнини. Нищо чудно, че холестеролът им е паднал! И така, това може да се тълкува и по този начин: със свинска мас, без свинска мас, със свинска мас, без свинска мас. И така изглеждат почти всички проучвания върху авокадото и холестерола.
Десет проучвания, включващи стотици хора, после можем да ги съберем всички. И изглежда, че добавянето на авокадо води до значителен спад в холестерола и триглицеридите – средно с около 17 единици спад на лошия холестерол. Но почти всички проучвания включвали заместване, при което се отстраняват наситените мазнини от храната на хората и се заменят с авокадо. Е, разбира се, ако премахнете наситените животински мазнини, холестеролът ви ще падне.
Може да се познае, че този доклад не е финансиран от индустрията с авокадо, защото те посочват това. Важно е да се отбележи, че заместването на наситените мазнини с авокадото, за разлика от добавянето на авокадо към вече установен режим на хранене, оказва най-благоприятно влияние. Само добавянето на авокадо може да няма никакви ползи за холестерола само по себе си.
Така че, да, индустрията за авокадо е права, като казва, че авокадото е здравословен заместител на масло, маргарин, сирене и крема сирене, но това не е достатъчно.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-avocados-good-for-your-cholesterol
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев