„Понякога… се случват положителни неща в областта на науката за превенция на рака за популяризиране на вкусните храни.“ Да, зеленчуците от семейство броколи са прекрасни, но могат да бъдат трудна храна за преглъщане от хората. От друга страна, кой не харесва домати?
Но проучванията, използващи високи дози на добавки с ликопен, антиоксидантният червен пигмент в доматите, считан за активна противоракова съставка, все не успява да предотврати или лекува рак, а може дори да се окаже накрая, че го стимулира, тъй като при такива високи нива, които човек може да получи с добавки, ликопенът може всъщност да започне да играе роля на про-оксидант. Но ликопенът не изглежда и да е ефективен в по-малки дози. Има силна защитна връзка между приема на действителни цели плодове и зеленчуци и честотата на поява на някои видове рак, но когато приемаме добавка само с едно съединение, изолирано под формата на хапче, може да развалим здравословния естествен баланс на антиоксидантите.
Наистина изглежда типично за човешката природа да се смята, че можем да възпроизведем благоприятните ефекти от консумирането на цели плодове и зеленчуци само като приемаме добавки от един-единствен фитохимикал, който обикновено взаимодейства с хиляди други съставки в естествената матрица, създадена от Майката природа. В допълнение към ликопена, други каротеноиди в доматите включват бета-каротин, гама-каротин, зета-каротин, фитофлуен и фитоен, всички от които са известни с това, че се натрупват в тъканите на човешката простата. Има и също многобройни некаротеноидни съединения в доматите, които могат да имат противоракова активност, да не споменаваме всички съединения, които все още не сме характеризирали.
Но не става въпрос за това да открием единствения магически куршум; противоракови ефекти на каротеноидите и други фитонутриенти може би действат комбинирано. Например, при ниски концентрации на съединенията в доматите фитоен, фитофлуен и ликопен, открити при повечето хора, които приемат нормални количества домати, има много малък ефект върху растежа на раковите клетки инвитро, използвани отделно, но ако ги комбинирате, една неефективна доза плюс още една неефективна доза стават по някакъв начин ефективни, като значително потискат растежа на раковите клетки на простатата.
И същата синергия може да се види при различните храни. Куркуминът, жълтият пигмент в куркумата и кърито на прах, екстрактите от домат и витамин Е, открит при ядките и семената, не правят нищо, за да възпрепятстват сигналите за растеж на раковите клетки на простатата – по-малко от 10%. Но трите заедно потискат сигналите на растеж със 70%. Цялото е по-голямо от сумата на неговите части.
И така, какво ще кажете вместо да даваме хапчета с ликопен на пациенти с рак, да им даваме доматен сос? На 32 пациенти с установен рак на простатата били дадени три четвърти чаша сос с консервирани домати всеки ден за три седмици преди тяхната планирана радикална простатектомия. Нивата на PSA в кръвта им спаднали със 17.5%. PSA, специфичен за простатата антиген, е протеин, произвеждан от клетки на простатната жлеза, а повишените нива в кръвта обикновено се ползват за наблюдение на успеха на лечението на рака. Изненадващо беше откритието, че само след 3 седмици намесата на доматения сос успява да намали концентрациите на PSA при мъже с рак на простатата. Също така, уврежданията на ДНК от свободните радикали в техните бели кръвни клетки намаляла с 21%. Представете си колко бедна на антиоксиданти трябва да е била диетата им преди това, ако по-малко от една чаша доматен сос е могла да намали увреждането на ДНК с повече от една пета.
Добре, но какво открили в тяхната простата? Предполага се, че човешката простатна тъкан е особено уязвима към оксидативното увреждане на ДНК от свободните радикали, за които се смята, че играят важна роля във всички етапи на формирането на рака. Това може да се дължи на няколко причини, включително по-малко ензими за възстановяване на ДНК. Е, изследователите взели тъканни проби преди доматения сос от биопсии и тъканни проби от операцията след трите седмици на доматен сос и взетите тъкани от пациенти, приемали доматен сос, имали 28% по-малко увреждане от свободни радикали от очакваното. Това е ДНК увреждането в простатата преди доматения сос, а ето и картината след само 20 дни на доматен сос. И това, което е интересно, е че няма никаква връзка между нивата на ликопен в простатата и защитните ефекти. Доматите съдържат цял ​​куп неща, някои от които могат да са дори по-мощни от ликопена.
Независимо от това, за разлика от добавките с ликопен, интервенцията с цели храни изглежда помага. За да се види дали ликопенът изобщо играе някаква роля, трябва да се направи проучване с домат без съдържание на ликопен – с други думи, жълт домат. Ами ако сравним червените домати с жълти домати, които не съдържат никакъв ликопен, и с ликопен под формата на хапче. И така, дали на хората паста от червени домати, паста от жълти домати, хапче ликопен и плацебо хапче и след това накапали капки от кръвта им върху клетки от рак на простатата, отглеждани в съд на Петри.
В сравнение с тези, които не ядат нищо, червеният доматен серум, кръвта от тези, които ядат паста от червен домат, значително намалила раковите клетки на простатата, изразени в гена, стимулиращ растежа, наречен циклин D1. Това понижение на гена, в резултат от консумацията на червени домати, може да допринесе към по-нисък риск от рак на простатата като ограничава клетъчната пролиферация. Червеният домат изглежда действа по-добре от жълтия, така че може би ликопенът помага, но не и под формата на хапче. Този ген не се регулира от хапчето с ликопен, които сочи, че може би е нещо друго. А ликопенът сам по себе си значително повишава нивата на гените, които подпомагат образуването на рак. Ето защо може да се каже, че консумацията на домати е за предпочитане.
И така, кой е най-добрият начин? Една съпруга пише в редакцията на Harvard Men’s Health Watch, споделяйки, че съпругът й иска да яде пица за простатата си, на което лекарят отговаря, добре, но какво ще кажете пица без сирене, с броколи вместо пеперони, или той просто може да изпие един доматен сок.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/tomato-sauce-vs-prostate-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев