За лечебните растения се говори, че са „подарък от природата за хората, за да подпомагат здравия живот без болести“, тук, по отношение на амла, един плод, който е като индийското грозде, описван като чудото на Аюрведа. Напоследък много се говори за много важните плодове амла, идващи от индийските медицински книги. Кой може да забрави „Амла, чудния плод при лечението и превенцията на рак.“ Амла е толкова почитан плод, че може да видите сериозни учени, в сериозни академични институции, в сериозни академични журнали, да правят изявления като това: „Всяка част от растението индийско грозде има уникална терапевтична характеристика за лечение на почти всички оплаквания и може да се приеме като един-единствен куршум срещу болестите.“ Добре тогава.
За първи път се сблъсках с това в тази известна статия, която изследва общото антиоксидантно съдържание на хиляди различни храни.
Направих поредица от видеоклипове за него преди много години. И за моя изненада, храната с най-много антиоксиданти на цялата планета средно статистически е амла: сушено и стрито на прах индийско грозде, което побеждава основния шампион тежка категория, карамфила, с цел само за сравнение, до над сто пъти повече антиоксиданти на килограм от боровинките.
И така, ето го този плод, който се радва на „почетно място в Аюрведа“, древната медицинска система в Индия – толкова почетно, че е митологично смятано за първото дърво във Вселената. Така че в продължение на хиляди години – преди дори да знаем какво са антиоксидантите, това растение се е смятало, както се оказва, плодът с най-голямо съдържание на антиоксиданти на планетата Земя. И така, привлякох вниманието ви. Но все пак трябва да проверим дали е така.
Ами, местните племенни лечители използвали амла за лечение на диабет. Така че, изследователите решили да му дадат шанс. Това е проучването, което първоначално ме завлече. Всъщност, това беше предметът на едно от първите ми видеоклипове на NutritionFacts преди повече от 5 години: ефектът на плода амла върху нивата на кръвната захар и холестерола на здрави пациенти и пациенти с диабет тип 2. В това видео говорех за невероятните ефекти на този изсушен плод на прах на стойност 5 цента, само 5 цента, в сравнение с лекарствата за диабет. Ами ефектите върху холестерола?
Ако вземете здрави хора и им дадете захарно плацебо хапче, нищо особено няма да се случи с холестерола им. В идеалния случай искаме общият холестерол да ни е под 150. Това е група от доста здрави хора, средният холестерол в САЩ е около 200, от където именно започва това проучване върху диабетици. И когато им дадете хапчета с плацебо ефект, нищо особено няма да се случи. Но ако дадете на хората точно около половин чаена лъжица изсушени амла на прах на ден – не някакъв екстракт или нещо такова, просто изсушено индийско грозде, изсушен на прах плод, ето какво се случва. Това е около 35%-40% спад за три седмици – абсолютно поразително. Това е нещото, което виждаме 6 месеца след като се предпишат на хората лекарства със статин.
Това, от което се интересуваме най-много, е LDL, така наречения лош холестерол, стремим се към поне 70 в идеалния случай. Никакво въздействие на плацебото, но отново, само около половин чаена лъжица амла, което ще ви струва около 5 цента на ден, значи около 50 долара на месец и бум.
Резултатите ме изумиха. Искам да кажа, просто не е за вярване. Ето защо бях толкова развълнуван след всичките тези години да се върна обратно към литературата за амла, за да видя дали тези открития са потвърдени или са отразени другаде. И така, написах амла в PubMed и потънах в документите относно използването на амла за намаляване на метана в газовете, които кравите изпускат, и ускоряване на растежа на пилетата, или хей, какво ще кажете за сладолед от амла? В края на краищата, плодовете амла са пълни с фибри и фитонутриенти. За разлика от тях, сладоледът не е. Ето защо… И наистина, ако амла се прибави към сладоледа, ще се увеличи антиоксидантния капацитет. Въпреки че не бих го препоръчал за понижаване на холестерола.
Ах, но ето ни отново. Сравнително клинично проучване на амла едно към едно с лекарството статин, понижаващо холестерола, симвастатин, продаван като Зокор, което ще покрием в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-best-food-for-high-cholesterol
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев