Какво ще кажете за фитохимикалите, съдържащи се в храната, като възможен превантивен и терапевтичен вариант при миоми на матката – растителни съединения със свойства да предотвратят заболяването, открити в пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, боб, грах, нахут и леща, билки, подправки, ядки и някои напитки. Мнението е, че знаем, че те могат да подпомогнат регулирането на появата, развитието и разпространението на ракови тумори, така че какво можем да кажем за доброкачествени тумора, като миомите? Повечето противоракови лекарства на пазара сега например са извлечени първоначално от растения или растителни продукти, така че защо да не се опитаме да използваме растенията и да ги насочим към възпалението или кръвоснабдяването на миомите? Дали миомите са следствие от хроничното възпаление в тялото? Е, знаем, че жените с миоми са по-склонни да ядат повече телешко и шунка и по-малко плодове и зелени зеленчуци, но целите растителни храни не просто имат противовъзпалителни свойства, но също и антиоксидантни свойства. Когато количеството свободни радикали превишава защитните ефекти на антиоксидантите, ще настъпят оксидативни щети, като този процес е замесен в редица болестни състояния, включително гинекологични състояния, като миомите.
Ако изследвате новопоявили се миоми с нормална тъкан от матката при операции с хистеректомия, миомните клетки имат значително по-малко антиоксидантни ензими, така че дали храните, богати на антиоксиданти, биха помогнали? Е, ако накапете екстракт от ягоди в съд на Петри, можете очевидно да убиете част от миомните туморни клетки, като няма да засегнете нормалните клетки на матката. Но каква полза имаме от това? Това е от значение, само ако можем да докажем, че тези ягодови съединения се абсорбират през червата и постигат достатъчно високи концентрации в тъканта на матката. Същото важи за куркумина, съставката на подправката куркума. Едно от нейните така наречени „чудотворни“ свойства е потискането на растежа на миомни клетки в матката, но отново това е изследвано само в епруветка. Да, открит е инхибиторен ефект и то при концентрации, които не компрометират растежа на нормалната тъкан на матката, но моите пациенти са хора, не съдове на Петри.
Искам да кажа, хубаво е да се види какво става с човешки миомни клетки, докато капете все по-високи и по-високи концентрации на съединения на зелен чай в епруветка; Не ме интересува толкова какво става в епруветката или при мишките, независимо дали имат дрехи или не. Но нямаше никакви рандомизирани контролирани клинични проучвания до сега или поне до 2013 г.
Разделили хората на две групи, едните с екстракт от зелен чай, другите с плацебо, за 4 месеца. В плацебо групата обемът на миомите се увеличил с 24%. Ето това правят миомите, те продължават да растат. Обаче групата със зеления чай показала намаляване на общия обем на миомите и не само с малко, драстично намаление – миомите намалели с почти една трета, значителна разлика. Добре. Но жените почувствали ли се по-добре? Да, драстично намаляване на сериозността на симптомите, също. В плацебо групата не се случило нищо особено месец след месец, но при тези, приемали хапче, изглеждащо по същия начин, което обаче съдържа зелен чай, се наблюдавало постоянно подобрение, жените усещали намаляване на симптомите, като всеки месец бил по-добре от предишния. И с това, подобрено качествено на живота, свързано със здравето, месец след месец, значително по-добро от контролната група. И кръвната им картина също се подобрила. Кръвните показатели продължили да се понижават в плацебо групата с цялата тази продължителна загуба на кръв всеки месец. Но кръвната картина се подобрила при групата със зеления чай. Така че и анемията значително се подобрила, защото средното количество кръв значително намаляло. И всичко това – свиването на миомите, по-малкото болка, по-нормалната менструация – без никакви странични ефекти.
Така че не само сравними резултати с лекарствата, които са често срещани, без страничните ефекти, но и сравними резултати с емболизирането на маточната артерия, където се опитват да спрат кръвоснабдяването към миомите, което е чудесно – освен ако случайно не спрат кръвоснабдяването към останалата част на матката и не причинят маточна некроза, едно от многото докладвани основни усложнения, които също включват смърт, не само на миомата, но и на пациентката, както и други възможни усложнения, които могат да възникнат от случайното запушване на нецелевите артерии. Така че, едно решение без странични ефекти, но толкова добро, колкото и една по-инвазивна процедура, е по-подходящо отколкото описаното в учебника ми. Стига се до заключението, че съставките на зеления чай са обещаващи като едно безопасно и ефективно терапевтично средство за жени със симптоматични миоми. Такава проста, евтина и относително безопасна терапия може да подобри здравето на жените в световен мащаб.
Сега, относително безопасно не означава без риск. Въпреки че не са установени никакви аномалии, свързани с работата на черния дроб, това е все пак малко проучване. Ако давате екстракт от зелен чай под формата на хапче на хиляда жени в продължение на една година, както направили в това проучване върху рака на гърдата, при 1 на всеки 17 жени черният им дроб започнал да се възпалява, като при няколко от тези случаи нещата се усложнили. Сега, дозата, която използвали в това проучване била двойно по-висока от тази в проучването за миомите и не е напълно ясно дали хапчетата са единствената причина. Но като цяло трябва да се опитаме да избягваме екстракти и да получаваме хранителни вещества от храни така, както се отглеждат, или поне така отгледани и потопени в гореща вода, както е при зеления чай. Сега, трябвало да се използват хапчета в това проучване, защото искали това да бъде двойно сравнително тайно проучване, а е трудно да се създаде фалшив плацебо чай, който изглежда, ухае и има вкус на истинския зелен чай. Така че не мисля, че трябва да приемаме екстракт от зелен чай под формата на хапче; трябва да пием зелен чай. Проблемът е, че дозата, която използват, е около 11 чаши на ден, което означава много кофеин. Но вижте, можете да изберете безкофеинов чай, а и не е извън сферата на възможността да изпивате няколко литра чай на ден, особено ако това ще свие миомите си толкова, че да запазите матката си непокътната. Въпреки че, вижте, всичко, което знаем, е че пет чаши чай на ден ще свършат работа, или три чаши, или една чаша на ден; други дози не са изследвани. Но вие можете да опитате в собствения си живот. Ако имате миоми, няма да навреди да добавите няколко чаши зелен чай към ежедневното си меню и да видите дали ще започнете да се чувствате по-добре.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-best-food-for-fibroids
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев