Миомите са най-често срещаните доброкачествени тумори при жените. Те достигат до 30 см. в диаметър и засягат по-голямата част от жените, преди да навлязат в менопауза. Обикновено липсват симптоми обаче, но когато наистина се появят такива, те се проявяват често като тежко кървене при менструация, толкова сериозно, че повечето жени могат да получат анемия, както и много болки.
Какво могат да направят жените? Около половината преминават през операция и се премахва цялата им матка. Въпреки че това се счита за безопасна операция, очевидно вече не можете да имате деца, а усложнения се наблюдават при значителна част от пациентите. Алтернативата е разнообразие от хормонални лекарства, които могат да свият миомите и да осигурят облекчение, но много от тези лекарства имат сериозни странични ефекти, като например загуба на костна маса. Така че наистина не бихте искали да ги приемате за повече от няколко месеца. И така, изводът е, че в момента няма никакви доказателства, които да подкрепят рутинната употреба на лечение с лекарства при жени с миоми. Нищо чудно, че повечето жени се обръщат към допълващи и алтернативни лечения, като упражнения, диета, билки и акупунктура.
Жените, които се упражняват 7 или повече часа на седмица, изглежда имат по-малък риск от миоми отколкото жени, които се упражняват за по-малко от 20 минути на ден. Но това никога не е било изследвано при лечение на миоми. И по същия начин, няма нито едно рандомизирано контролно проучване относно акупунктурата като лечение на миоми до ден-днешен, което да ни помогне.
По отношение на билки, има два азиатски билкови препарата, които изглеждат обещаващо, една комбинация от 5 билки, наречена Guizhi Fuling, и една малайзийска формула от десет билки, която съдържа тайни съставки, толкова тайни, че просто ги изброяват, но тя изглежда, че действа толкова добре, колкото и водещото лекарствено средство. Проблемът е, че традиционните азиатски билкови лекарства може да съдържат няколко допълнителни бонус съставки, като арсен, живак и олово в повечето от изследваните проби от азиатския пазар и рафтовете на магазини за здравословни храни. И то не малко; някои очевидно имат наистина токсични количества. Така че да, тези два азиатски билкови препарата може и да намалят размера на миомите, но остават недостатъчни доказателства за тяхната безопасност. И определено не се опитвайте да прилагате вътрешно билки, които разяждат, тъй като това може да доведе до белези, стеноза и язви.
Добре, ами храненето? В едно от най-големите проучвания относно храненето и миомите, миомните тумори се свързват с консумация на телешко месо и шунка, докато високият прием на зелени зеленчуци изглежда има защитен ефект. Според това проучване, връзката между естрогена, храненето и рака на гърдата и матката може да ни помогне да разберем защо. За рака на гърдата и ендометриума има подобна пряка асоциация с честотата на консумацията на месо, с подобна защитна връзка чрез зеленчуци и плодове. По този начин може да има такива общи рискови фактори между злокачествените тумори, реагиращи на естроген, като рак на гърдата, и доброкачествените тумори, реагиращи на естроген, като миомите.
Вижте, знаем, че наличието на миоми изглежда се свързва с повишение в количеството на естрогени, които например протичат през тялото, а жените вегетарианки имат значително по-ниски нива на излишен естроген. Сега това се използва, за да се обясни защо има по-ниска честота на рак на ендометриума (което означава рак на лигавицата на матката), и вероятно рак на гърдата сред вегетарианците.
Но това може също да обясни откриването на миомите. Честотата на поява на рак на гърдата сред адвентистите-вегетарианци е едва 60% до 80% тази на жените в САЩ като цяло, а честотата при жените в Африка или Азия е дори по-ниска. Защо жените вегетарианки имат по-ниски нива на естрогена? Това известно проучване в журнала Нова Англия стига до заключението, че причината е по-честото изхождане, което води до повишено отделяне на естроген, което води до по-ниски нива в кръвта. Двойно по-голямо изхождане, всъщност. Можете да видите всички вегетарианци борци тежка категория, сравнени с месоядни от средна категория.
И можете да направите проверка. Може би причината, поради която афро-американските жени имат повече миоми, е същата причина, поради която имат и по-малка преживяемост при рак на гърдата: твърде много естроген в кръвта поради неоптимален начин на хранене. Така че изследователите провели това проучване, за да видят какво би станало, ако преминат към растително хранене с по-високо съдържание на фибри. Жените започнали с много по-високи нива на естроген, което отново помага да се обясни повишената смъртност от рак на гърдата. Но ако поставите хората на по-здравословна диета, нивата им ще спаднат, което предполага, че значително намаляване на риска от рак на гърдата може да се постигне чрез следване на диета, центрирана около повече цели растителни храни. И същото се отнася за миомите, особено яденето на много кръстоцветни зеленчуци, броколи, зеле и китайско зеле, както и домати и ябълки.
Жените, които преждевременно са навлезли в пубертета, като менструацията им се е появила преди 11-годишна възраст, също могат да имат повишен риск от миоми по-късно в живота си, а знаем, че по-големият прием на червено месо през детството се свързва с по-ранна възраст, в която се появява менструация, въпреки че общият и животинският протеин като цяло могат да допринесат за това. Например, при момичета, които се хранят с месо, обикновено менструацията започва около 6 месеца по-рано отколкото при момичета вегетарианки. При тези, които се хранят с алтернативи на месото, което означава веге бургери, вегетариански хотдог, менструацията се появява средно 9 месеца по-късно, подобно влияние върху нормализирането на пубертета е установено при консумация на цели растителни храни, като бобови растения.
Това би могло и да е свързано със замърсители, нарушаващи ендокринната система, която изгражда хранителната верига. Изследователи взели проби от вътрешните коремни мазнини от жени и установили връзка между наличието на миоми и нивата на полихлориран бифенил (PCB) в техните мазнини.
И така, това означава ли, че хората, които ядат риба, имат по-висок риск от миоми? Изследователите наистина открили малко увеличение на риска, свързано с приема на дълговерижни омега-3 мастни киселини, най-вече от консумацията на тъмна риба, с което се има предвид сардини и сьомга. Това може да се дължи на химикалите, които нарушават ендокринната система, които са най-често срещани при рибите, или може просто да е статистическа случайност. Това би било съвместимо обаче с повишения риск сред хората, които ядат спортни риби. Става въпрос за това проучване.
Признавайки, че храненето и нарушаването на ендокринната система от органичните замърсители са свързани с множество гинекологични проблеми, включително миоми, те разглеждат хора, консумиращи риба, уловена от Големите езера и открили с 20% по-висок риск за всеки 10 години, през които са яли риба. Това е най-подробното изследване до сега. Сравняват нивата на замърсители в мастните проби на жени с миоми, сравнени с мазнините, извлечени от жените без миоми, и не само откриват по-високи нива на PCB при страдащите от миоми, но също и отдавна забранени пестициди като DDT, хексахлорциклохексан и ПАВ, полициклични ароматни въглеводороди, образувани при изгаряне на въглища, пушене на цигари и печене на месо, както и тежки метали – арсен, кадмий, олово и живак – нива, които се свързват не само с миоми, но и с консумацията на морска храна или излишно количество мазнини. Така че премахването на излишното наднормено тегло и ограничаването на консумацията на морска храна могат да предоставят защитен ефект върху развитието на миомните тумори чрез минимизиране излагането на влиянието на замърсителите на околната среда колкото е възможно повече.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-best-diet-for-fibroids
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев