Още през 80-те години проучването върху здравето на адвентистите открива силна връзка между защита от рак на простатата и увеличена консумация на бобови растения, цитруси, сушени плодове, ядки и домати. През 90-те години едно проучване от Харвард фокусира вниманието си върху доматите, които изглежда се оказват особено полезни. Подозират, че причината може би е червеният пигмент в доматите, наречен ликопен, който има по-голяма антиоксидантна сила от някои от другите пигменти, като оранжевия пигмент бета-каротин в морковите и пъпешите. А ликопенът драстично заличава раковите клетки на простатата в съд на Петри, дори на нива, които биха били очаквани в кръвния поток на човек, скоро след като е ял домати. Така че, разбира се, компанията за производство на кетчуп Heinz, наред с производители на хранителни добавки с ликопен, поискали от Агенцията за храните и лекарствата на САЩ да им позволи да отпечатат знак за здравословен продукт на своите етикети.
Молбата им била отхвърлена, като казали, че доказателствата са много ограничени и предварителни, без никакво одобрение, позволено за кетчупа и добавките. По това време други проучвания върху населението поставят под съмнение теорията за ликопена. Хора, които консумират голямо количество ликопен, не изглежда изобщо да имат по-малък риск от рак в края на краищата. Но кой приема много ликопен? Хората, които ядат най-много пица; така че може би не е изненада, че има смесени резултати. Това, от което се нуждаем, е да изследваме ликопена.
Всичко започва с един казус. Един 62-годишен мъж с краен стадий на рак на простатата, неуспешна операция, провалила се химиотерапия, метастази навсякъде, стигнали до костите. И така, той бил изпратен в хоспис, за да умре там. И така, започнал фитотерапия, терапия на растителна основа, приемайки количество ликопен, което се равнява на четвърт чаша доматен сос или една супена лъжица доматено пюре всеки ден. Неговият PSA, туморно изследване, започнало на 365, но спаднало на 140 следващия месец и после на 8. Неговите метастази започнали да изчезват и според последния преглед се оказва, че ще живее щастливо до края на дните си.
Но ако ликопенът се приема в по-високи дози под формата на хапче, изглежда, че не действа. Един преглед през 2013 г. на всички тези хранителни добавки с ликопен не успява да подкрепи първоначалния оптимизъм. Всъщност те са просто щастливи, че хапчетата с ликопен не са довели до причиняване на повече рак, както станало с хапчетата с бета-каротин. Но после дошла 2014 г. Изследователи в Италия дали възможно най-големите дози ликопен, селен и изолирани съединения на зелен чай на мъже с предракови лезии на простатата, с надеждата, че ще могат да предотвратят напълно рака. Но през 2014 г. били публикувани разширените резултати на подобно проучване, в което добавките селен и витамин Е довели до повече рак. Олеле! Така че тези изследователи спрели изследването и нарушили кода, за да разкрият резултатите. И наистина, тези, които приемали високи дози ликопен, зелен чай и селен изглежда получили повече рак, отколкото тези, които получавали захарни хапчета.
„Възможните последици са драматични“, казва главният изследовател, „като се има предвид широката употреба на такива съставки като предполагаеми превантивни добавки за рак на простатата и други видове рак.“ Какво се объркало?
Ами след бедствието от хапчето с бета каротин, изследователите измерили клетъчните увреждания при различни естествени и неестествени дози бета-каротин. При количества, съдържащи се нормално при храната, бета-каротинът потиска клетъчните увреждания, но при по-високи допълващи дози той не само спрял да действа, но и причинил повече вреди. Същото е и с ликопена. Както ликопенът, така и бета-каротинът позволяват защита срещу увреждане на ДНК на нива, които човек може да забележи при хора, които ядат много домати или сладки картофи, нива, сравними с тези в кръвта на хора, които консумират полезни храни, богати на каротиноиди. Обаче при концентрации в кръвта, които могат да се постигнат чрез приемане на хапчета, възможността за защита на клетките срещу такива увреждания от свободните радикали, бързо се губи. И наистина, наличието на високи нива на бета-каротин и ликопен може действително да служи за увеличаване на степента на увреждане на ДНК. Така че не е чудно, че високите дози ликопен на хапчета не действат.
Фитохимикалите могат да бъдат пазители на нашето здраве, но безопасността на консумиране на концентрирани екстракти не е известна. Защитните ползи на едно хранене, богато на фитохимикали, се усвояват най-добре чрез цели растителни храни. Хранителната индустрия обаче има различни идеи. Скоро може да има бекон, мартини и сладоледи, обогатени с фитохимикали, казва тази статия в журнала по хранителна технология. Само ако може да се намери точната комбинация от растителни съединения, те се надяват да преконструират храни, които някога са допринасяли към разболявания, сега да предлагат значителни ползи за здравето.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/lycopene-supplements-vs-prostate-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев