Лекарите и пациентите са свикнали да очакват годишните прегледи като рутинна част от здравеопазването. Многото проучвания по темата обаче не са установили някакви значителни предимства до сега. И така, заражда се бунт срещу традицията на периодичните медицински прегледи. Дори и Обществото за обща вътрешна медицина съветва лекарите с обща практика да избягват такива „рутинни общи здравни прегледи за хора без симптоми.“
Прегледите изглежда имат смисъл, но исторически погледнато медицинската практика включва всякакви неща, които явно имали смисъл, като например хормонална заместителна терапия при менопауза, докато не било доказано, че това увеличава риска от рак на гърдата, кръвни съсиреци, сърдечни заболявания и инсулт. Или например когато лекарите убивали бебета чрез така наречената препоръка на „здравия разум“ бебетата да спят по корем, докато всички знаем сега правилото „Спи по гръб, за да се събудиш пръв.“
Винаги трябва да настояваме за доказателства.
Редовно обаче всички ние преглеждаме колите си. Така че защо да не преглеждаме и тялото си? Е, за разлика от колите, нашите тела имат свойството да се самолекуват. За да разберат дали ползите надделяват над вредите, изследователите решават да проверят.
И така, какви са ползите и вредите от общите профилактични прегледи за хората? Заключението е, че прегледите не са свързани с по-нисък процент на смъртност, което означава, че не са свързани и с по-дълга продължителност на живота или по-малък риск от смърт от сърдечно заболяване, инсулт или рак. Така че общите профилактични прегледи може да не намаляват процента на заболеваемост или смърт, но увеличават броя на нови диагнози. А вредните ефекти на изследванията и последващите лечения може да надделеят над каквито и да било ползи.
Възможните вреди от прегледите включват прекомерни диагнози, прекомерно лечение, стрес или нараняване от инвазивни последващи изследвания, стрес поради погрешни положителни резултати, погрешно уверение поради погрешни отрицателни резултати, възможно продължение на неблагоприятните симптоми в здравословен аспект поради отрицателните резултати от изследванията, вредни психологични ефекти поради поставяне на диагнози и трудности при получаването на застраховка сега вече, след като сте имали някакво скрито заболяване, да не говорим за всички разходи, свързани с това.
Например, диабет. Не би ли било чудесно, ако можехме да открием диабет в по-ранен стадий? Може би не, ако имахме лекарството номер 1 срещу диабет по онова време, Авандиа, което после бива изтеглено от пазара, защото, вместо да помага на хората, то изглежда убивало хората. Нежеланите лекарствени реакции са сега една от водещите причини за смърт. Когато става дума за болести, появили се в резултат на начина на живот, като например диабет тип 2, може би трябва вместо това да се концентрираме върху създаването на по-здравословна хранителна среда, както моята нова любима организация, Balanced, която помага за предотвратяване на епидемията с диабета преди всичко.
Колко пъти сте се опитвали да информирате някой човек за здравословното хранене, за храненето, основано на доказателства, само за да се върнат и да кажат: „Не, няма нужда да се притеснявам; лекарите ми казват, че съм добре. Наскоро имах профилактичен преглед, всичко е нормално.“ Както когато наличието на нормален холестерол е добре в едно общество, където е нормално да умреш внезапно от сърдечен удар – убиец номер едно на мъже и жени. Искам да кажа, ако идете на преглед при един холистичен лекар, който по време на прегледа да ви даде инструментите, с които да предотвратите на 80% хроничното заболяване, това е едно нещо, но предвид начина, по който се практикува медицина в днешно време, не е чудно може би защо историята на рутинните прегледи „е свързана със славен провал.“ Но поколението на добре обосноваващите се клиници просто не искат да повярват. Политиката обаче трябва да бъде основана на доказателства.
Лошият начин на хранене наред с пушенето на цигари са най-честата реална причина за смърт; все пак медицинските лица получават недостатъчно обучение по отношение на храненето. Още по-лошо е, че обучението по хранене в медицинските учебни заведения изглежда е в упадък, ако можете да повярвате. Съкращаване на обучението в областта на храненето сред здравните специалисти. Така че, съветите, които получавате по време на годишните прегледи, може би ще произлиза от последното списание, което вашия лекар е прочел, закътано в чакалнята.
Възможностите за скрининг не трябва да се считат за форма на „здравно образование“, гласи един медицински журнал. „Хората, които имат наднормено тегло, много добре знаят за проблема си, а ако ние нямаме никакви средства, с които да им помогнем, просто трябва да млъкнем.“ Е, ако наистина няма какво да кажете, за да им помогнете, може би просто трябва да млъкнете, особено тези лекари, които казват, че нямат никаква представа какво означава „здравословно“ хранене, въпреки че зеленчуците и ядките са добро начало.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-it-worth-getting-annual-health-check-ups
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев