Моделът на годишни прегледи на физическото състояние датира отпреди почти един век в американската медицина, но наскоро много здравни власти са се съгласили с мнението, че рутинните годишни прегледи при здрави хора трябва да бъдат преустановени. Въпреки това, повечето хора очакват не само подробен годишен преглед на физическото състояние, но и обширни рутинни кръвни изследвания.
Предвид разликата между ентусиазма на пациентите и скептицизма на новите препоръки относно годишните прегледи, какво трябва да направят лекарите? Ами първо, трябва да образоваме пациентите относно превантивните практики на доказани срещу недоказани ползи. Например, единственото рутинно кръвно изследване, което в момента се препоръчва от USPSTF, официалния орган за определяне на насоките за превантивна медицина, е за холестерол.
Причината, поради която толкова много лекари продължават да провеждат годишни прегледи на сърцето, белите дробове, стомаха и дори рефлексите на пациентите и да продължават да поръчват направата на някои изследвания, които са доказано неефективни или дори вредни, защото в противен случай, пациентът може да остане незадоволен от посещението си. Доказателствата предполагат, че колкото повече прегледи и лабораторни изследвания се правят, толкова по-добре се чувства пациентът. Така че те са като някаква плацебо маневра.
Но вместо да правят ненужни прегледи и изследвания, може би лекарите трябва да спестят част от времето, като обясняват на пациентите си защо няма да преминат стандартно през процесите като някакъв доктор магьосник.
Най-важното е да се образоваме относно опасностите от прекомерните диагнози. Винаги ще има малка вероятност при прегледа да се открие някакъв тих, потенциално смъртоносен рак или аневризъм. За съжаление на нашите пациенти, тези случайни животоспасяващи събития са много по-рядко срещани от погрешно положителните резултати, които водят до инвазивни и потенциално животозастрашаващи изследвания.
Този лекар от клиниката в Кливланд споделя история за собствения си баща, който се подложил на преглед. Няма как да навреди, нали? Лекарят заподозрял вероятен аортен аневризъм; и така, препоръчал абдоминален ултразвук. Няма как да навреди, нали? Аортата била наред, но хммм… нещо изглеждало подозрително на панкреаса му; и така, минали към CT скенер. Ето това вече може да навреди: много радиация. Но за щастие панкреасът му изглеждал добре, но хей – какво е това на черния му дроб? О, Господи. Прилича на рак, което имало известен смисъл, при положение, че човекът е работил в химическата индустрия. Така че, осъзнавайки колко неефективно е лечението за рак на черния дроб, той осъзнава, че ще умре.
Дъщеря му не била готова да се откаже от него, обаче, убеждава го да посети специалист; може би ако го изрежат, той ще може да живее поне още няколко години, но първо трябвало да направят биопсия. И добрата новина била, че нямало рак. Лошата новина обаче, това било доброкачествено натрупване на кръвоносни съдове; и така, когато забили игла в него, той едва не изкървял до смърт. Всичко, което имаме, са около 5 литра кръв. Болка, морфин, задържане на урина и катетър; и за щастие нямало инфекция. Само една сметка за $50 000.
Лошото нещо е, че цялата тази ужасяваща поредица не е лекарска небрежност или нещо подобно; всяка една стъпка логично води до следващата. Единственият начин за предотвратяване на тази животозастрашаваща развръзка щеше да бъде пропускането на първоначалния преглед на физическото състояние. Този, който не можеше да навреди, нали?
Защо тогава продължаваме да преглеждаме здравите пациенти? Ами, на първо място, защото ни плащат да го правим. Първоначалният лекар на баща му получил само стотина долара, но помислете само за всичките „приходи надолу по веригата“ за болницата и за всички специалисти. Прекомерната диагноза е голям бизнес.
Да, твърде много пациенти понасят цената и вредите на ненужните изследвания и процедури, но без годишните прегледи ние, лекарите, ще изпуснем всички тези възможности за открита комуникация и междуличностна приемственост. На което един лекар отговаря: „Вижте, ако се заблуждавате с мисълта, че правите повече добро, отколкото вреда, ако искате комуникация, защо просто не изведете пациентите си на обяд или нещо такова?“
Разбира се, такива обеди трябва да се предхождат справедливо и етично от дискусия с информирано съгласие, което позволява на потенциалните клиенти да разберат риска, на който може да бъдат подложени и също възможността да получат ненужни и вредни интервенции като следствие на това гриловано сирене и супа – особено, бих добавил, ако храните пациентите си с гриловано сирене, след като вече сте направили първия си такъв ненужен и вредоносен акт.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-it-worth-getting-an-annual-physical-exam
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев