Атопичният дерматит, по-известен като екзема, се класира като кожната болест с може би най-голяма тежест за здравеопазването по света, просто защото е толкова често срещан. Вероятно едно на всеки 10 деца го има и около 3% от възрастните, при което получавате петна със зачервена, сърбяща кожа. Стероидите за мазане, като кремът с кортизон, са основен елемент от лечението още от откритието на заболяването, спечелило Нобелова награда през 1950 г.
Хората обаче ги е страх от стероиди. Не е необичайно пациентите да изразяват нерационален страх и безпокойство относно използването на кремове и мехлеми със стероиди, фобия, която може да възникне от объркването на локални стероиди с тези, които се приемат през устата или се инжектират, а те имат различен ефект. Наистина мощните локални стероиди могат да изтънят кожата, но дебелината на кожата би трябвало да се възстанови до един месец след спирането им. Така че, да, могат да причинят нежелани реакции, но притеснението, което имат хората, изглежда непропорционално на малкия риск, който те представляват. И все пак, ако има начин да се разреши един проблем без лекарства, това обикновено е за предпочитане. Какво са правили при екзема преди 50-те години?
Ами, през 30-те години някои изследователи опитвали да използват витамин D, разтворен в царевично олио и за тяхна изненада това подействало — но също така подействало и само царевичното олио без витамин D, който използвали за контрол. Други съобщават за случаи на подобрение след приемане на ленено масло или дори свинска мас! Националната комисия по животните и месото не искала да стои настрани от събитията. Проблемът е, че никое от тези проучвания нямало контролна група. Така че да, ако някой човек приема царевично олио за 12 до 18 месеца, състоянието му ще се подобри; но може би дори и без него състоянието му е щяло да се подобри. Няма как да знаем преди да проверим.
На всички тези изследователи, които твърдят, че има полза от употребата на различни мазнини, им липсва очевидно какъвто и да било интерес в извършването на контролирани проучвания, но не и този изследовател, който опитал някои масла и не открил никакви доказателства за ползи пред рутинните изследвания. Повече се подобрили по един или друг начин, което предполага, че предполагаемите ползи може просто да са се дължали на обичайното лечение „може би с щипка ентусиазъм“.
По това време хидрокортизонът вече беше на пазара; така че, медицинската общност се отказва от подхода по отношение на храненето до публикуването на това писмо през 1981 г. относно лечението на екзема с хранителни добавки от масло от вечерна иглика, които съдържат гама линоленова киселина, противовъзпалителен омега-6. И наистина, когато изследвали добавката, тя наистина изглежда помогнала. Но тогава, едно последващо по-голямо проучване не открило никакъв ефект.
Винаги, когато има противоречиви открития, помага да се направи мета-анализ, където събирате заедно всички проучвания. Имаме едно проучване, което показва ползи, едно, което не показва никакви ползи и седем други проучвания и седем от седемте проучвания установяват ползи. Така че резултатите показват, че ефектите на някои марки хранителна добавка с масло от иглика са почти винаги значително по-добри от плацебото. Случаят е затворен, нали?
Анализът е финансиран от самата компания за хранителните добавки, което може да е червен флаг. Къде точно са публикувани останалите седем проучвания? Никъде. Компанията просто казва, че са провели тези проучвания, но никога не ги публикува. И когато изследователите са помолени да ги предадат, те казват, че ще го направят, но това никога не се случва, дори отправят заплаха за съдебен процес срещу учени, които се осмеляват да оспорят ефикасността на техните добавки.
Едно независимо преразглеждане не успява да открие доказателства, че маслото от вечерна иглика или от пореч действат по-добре от плацебото. И така, докато се сбогуваме с историята за маслото от вечерна иглика, може би ще се събудим в свят, в който всички данни от клинични изследвания достигат светлината на деня.
Маслото от пореч всъщност има два пъти повече гама-линоленова киселина от маслото от вечерна иглика и въпреки това не подействало; но това не спира изследователите да проучат конопеното масло, което очевидно се е използвало като храна и лекарство в продължение на хиляди години. Опитали да дадат масло, равно на около четвърт чаша конопено семе, на група от хора всеки ден за няколко месеца и установили значителни подобрения на сухотата на кожата, сърбежа и нуждата от лекарства, но не и в сравнение с плацебото.
Всъщност, хранителните добавки по света, независимо дали е рибено масло, цинк, селен, витамин D, E или B6, масло от морски зърнастец, конопено или слънчогледово масло, като цяло няма убедителни доказателства, че приемането на добавки подобрява екземата.
Това е разочароващо, но чакайте малко – това е само за добавки през устата. Ами естествените добавки, поставяни локално върху мястото? Ще разберем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/eczema-treatment-with-evening-primrose-oil-borage-oil-vs-hempseed-oil
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев