Въпреки наличието на лекарства с доказана ефикасност за екзема, като локалните стероиди, много пациенти търсят природни алтернативи. Кое растение тогава трябва да се използва за кое кожно заболяване? Ами, в случай на екзема, две изглежда надделяват над плацебо ефекта. Едното е сладък корен (женско биле бел.пр.). Намазването с плацебо гел не изглежда да помага много с изчистване на зачервяването или сърбежа след една седмица или две седмици, но 1% гел от сладък корен и особено 2% гел изглежда наистина изчиства симптомите при повечето пациенти. Те стигат до извода, че екстрактът от сладък корен може да се счита за ефективно средство за лечение на екзема.
Другото успешно изследване е с крем от жълт кантарион, който показва намаляване на сериозността на екземата седмица по седмица, значително повече от плацебото; така че това действа по-добре от нищото, но въпросът е: Действа ли по-добре от лекарствата, по-добре от локалните стероиди? Това вече не знаем. Понякога обаче лекарствата не действат върху така наречения непокорен атопичен дерматит; така че тези изследователи в Япония помолили пациентите да опитат да пия по 4 чаши чай улун всеки ден в продължение на един месец, и повечето пациенти показват забележимо или поне умерено подобрение, което започва след 1 или 2 седмици, и след това повечето запазили подобреното си състояние дори 5 месеца след спирането на чая. Проблемът е, че нямало контролна група. Така че няма как да знаем колко хора биха се подобрили от само себе си. Но тъй като пиенето на чай е здравословно така или иначе, защо да не опитате.
Обратно към локалното лечение: крем с витамин B12 надделява над същия крем без витамин В12. Повечето пациенти и лекари оценяват резултатите от крема с B12 като добри, по-добри от оценката на плацебо крема.
Независимо от това какво локално средство човек използва, стероиди или нещо друго, първото и най-важното е обаче кожната бариера да е защитена и поддържана с използването на емолиенти, което означава овлажнители, най-добре веднъж или две пъти на ден, особено след душ, за да се заключи влагата. Нефтеното желе, подобно на вазелина, е много ефективен, но е мазен и зацапващ. Ами нещо като кокосовото масло, което е по-малко мазно? Установено е, че подобрява сухотата на кожата, въпреки че не е по-добро от минералното олио, което е по-евтино. Безопасно ли е обаче минералното олио?
Доказано е, че излагането на влиянието на минералното олио се свързва с ревматоиден артрит, но тук става въпрос за професионално излагане на индустриално минерално олио, като хидравличната течност. Същата група изследователи впоследствие открива, че козметичното минерално олио не изглежда да носи същия риск. Като цяло, локално прилаганото минерално олио не трябва да представлява никакъв риск за здравето.
Това не означава, че можете без проблем да го инжектиране в пениса си, тъй като това „може да има опустошителни козметични последици за сексуалната функция“. Има обаче една полза на минералното олио за прилагане върху пениса и тя е свързана със захващането на пениса от ципа на панталоните. Кожата на пениса е „податлива на захващане от ципа при невнимателни малки момчета, особено тези, които не носят бельо. Разбираемо, тази злополука предизвиква стрес за нещастната жертва, за неговите родители и в крайна сметка за лекаря, натоварен със задачата да освободи органа.“ Препоръчителният подход според учебника е операция, ако искате, вярвайте, но само една значителна доза намазване с малко минерално олио ще помогне безпроблемно да освободите ципа, като минимизира травмата за всички участващи страни.
Но само защото това действа също толкова добре, колкото и кокосовото масло за суха кожа, не означава, че действа също толкова добре и при екзема. Локалното студено пресовано кокосово масло действа по-добре от локалното минерално олио за намаляване на сериозността на екземата, като два пъти повече деца получават отлични резултати след 2-месечно лечение. По този начин, сред детските пациенти с лека до умерена форма на екземата, локалното приложение на студено пресованото кокосово масло е по-добро от минералното олио, но какво ще стане, ако го сравним със студено пресован зехтин?
Зехтинът подействал, като намалил сериозността на екземата, но кокосовото масло се справило по-добре. Какво означават тези цифри? Какво означава преминаване от оценка на сериозността на заболяването 35 към 20? От това до това: преди и след 4 седмици прилагане на локално кокосово масло.
Сега знаем, че кокосовото масло съдържа много наситени мазнини; така че не бихме искали да го ядем. Но наситените мазнини не се абсорбират през кожата, освен ако не сте бебе, на което кожата му е толкова тънка, че всъщност може да абсорбира наситената кокосова мазнина в кръвта. Но при по-големи деца и възрастни, които ползват кокосово масло за кожата или косата, това се счита за безопасно. Това обаче не означава, че можете да го инжектирате в пениса си. Определено е постигнато уголемяване, отбелязва студентката по медицина, гледайки подутата, зачервена, гнойна маса пред себе си.
Добре, но какво да кажем за лечението на екземата само с обикновен вазелин? Екземата може да стане и скъпа за лечение. Средните разходи могат да стигнат $274 на месец; това е повече от една трета от типичния разполагаем доход на едно семейство, а можете да намажете детето от главата до петите с петролно желе само за четири цента, докато кокосовото масло или някой от по-модерните овлажнители на пазара могат да са многократно по-скъпи, макар и не толкова зле като някои предписани с рецепта овлажнители, които могат да струват над сто долара тубичката и да действат не по-добре от останалите неща над първия щанд. Чакайте, ама аз виждам само един щанд – точно, те са точно един над друг. Няма доказателства за превъзходство над традиционния петрол под формата на желе и над останалите продукти на пазара, които могат да бъдат 65 пъти по-евтини.
Да, но студено пресованото кокосово масло няма ли активни съставки, докато петролното желе е само инертен продукт? Вазелинът съществува от 1872 г., но отнема на научната общност 144 години да го изследват. А той изобщо не е инертен, значително повишава регулирането на гени, които се борят с инфекциите, и предизвиква изразяването на гените, които помагат с бариерната функция, увеличавайки дебелината на защитния външен слой на кожата и активно намалявайки възпалението. Да, но безопасно ли е? Не и ако го инжектирате във вашия… Какво им има на мъжете, които инжектират неща в пениса си? В по-малко тежки случаи проблемът може да бъде решен с обикновена операция. В противен случай може да се наложи сериозна реконструкция. Което очевидно се прави при много затворници, а това придава съвсем ново значение на термина „затворнически камък“. Невероятно, но 1 на всеки 6 затворници в най-големия затвор в Унгария признават, че са си инжектирали вазелин. Или какво ще кажете за истински камъни, оперативно имплантиране на камъни в пениса… или инжектиране на индустриален силикон?
Никога повече няма да мога да гледам на термина „силиконов каучук“ по същия начин. Когато попитали мъжете защо си инжектират съмнителни вещества в пениса си, повечето обясняват, че е защото се чувствали недостатъчно надарени, а един човек казал, че просто иска да опита. Но защо да инжектирате масло от черен дроб на треска в пениса си, когато можете да инжектирате директно живака и да пропуснете рибата?
Както и да е, въз основа на 77 проучвания относно овлажнители за екзема, няма надеждни доказателства, че един овлажнител е по-добър от друг, въпреки че е постигнат консенсус от експерти, че петролното желе може би е най-добро за защита на бариерата на кожата.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/eczema-treatment-with-coconut-oil-mineral-oil-vs-vaseline
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев