През 1989 г. покойният Чарлз Джейнуей изнася презентация, която цели да революционализира нашето разбиране за имунната система. Той предлага, че със сигурност имаме древна вродена първа линия на защита. Знаем за ваксините от векове, как телата ни могат да се учат от минали инфекции, но той смята, че това не е достатъчно. Нашето тяло трябва да е еволюирало по някакъв начин, за да разпознава чуждите нашественици при първото им нахлуване. Той предполага, че начинът, по който имунните ни клетки различават себе си и всичко останало, нашите собствени клетки срещу нахлуващите микроби, може би възниква от модели на рецептори за разпознаване; ние сме просто родени с възможността да разпознаваме моделите на микробната структура.
Например, има един уникален компонент на гъбични клетъчни стени, който естествено стимулира нашата имунна система, който се нарича бета-глюкан. Нашите собствени клетки не го произвеждат, за разлика от гъбични патогени като кандида. Кандида е един вид мая, която може да причини сериозни кръвни инфекции; така че е добра идея, че имунната ни система я разпознава веднага. Така че да, можете да стимулирате имунната си система, като си инжектирате кандида във вените, но тогава може и също да умрете. За щастие, дрождите, които не причиняват болести, като saccharomyces cerevisiae, а именно хлебната мая, бирената мая и хранителната мая, също имат този молекулярен подпис, бета-глюкана. Така че фармацевтичната индустрия е доста развълнувана относно капитализирането на този мощен имуностилулиращ отговор, за да развие нови противоинфекциозни и противоракови терапии. Да, но трябва ли да се инжектира във вените? Какво ще стане, ако просто хапнете малко хранителна мая?
Нашият храносмилателен тракт е най-големият ни контакт с външния свят, повърхността му е по-голяма от тази на белите ни дробове и кожата ни, взети заедно. И така, не е изненадващо, че повечето от нашите имунни клетки са концентрирани по протежението на чревната ни стена. Но те не просто остават там. Веднъж, след като се отклонят от това, което се случва в червата, могат да излязат и да защитават други части от тялото ни. Ето защо можете да дадете на някой ваксина срещу холера през устата, например, и да се окажете с имунни клетки, които се борят срещу холера в слюнчените жлези, изпомпвайки антитела във вашата слюнка, за да ви предпазят от инфекция.
Е, какво ще стане, ако поръсим малко хранителна мая върху пуканките на децата за следобедна закуска? Възможно ли е това да помогне на защитните сили през тялото ни? Възрастните обикновено се разминават с няколко настински на година, но средностатистическото дете може да се разболява през месец. А какво можем реално да направим за това? Съвременната медицина няма какво да предложи за общите често срещани настинки. Въпреки това лекарите продължават често да предписват антибиотици, които могат да причинят повече вреди отколкото ползи. Ясно е, че има нужда от ефективно, безопасно и евтино лечение, а β-глюканът може да е правилното решение, но няма как да знаем, докато не го изследваме.
И така, изследователите провели рандомизирано, двойно проучване, контролирано с плацебо, с бета-глюкан на стойност около половин чаена лъжичка при деца, които страдат от повтарящи се инфекции на дихателните пътища. И след месец открили значително повишаване на нивата на лизозим в слюнката, в сравнение с контролната група. Лизозимът е важна защитна имунна част на нашите очи, нос и уста. Но едно по-голямо последващо проучване съобщава проитвоположни резултати, очевиден спад в нивата на лизозим в слюнката. Въпреки че изследователите твърдят, че това е „придружено от ясни подобрения във физическото здраве като цяло,“ няма други данни.
Единствената причина, поради която се интересуваме от нивата на лизозим, е защото се надявахме,че те ще доведат до по-малко инфекции, но това никога не беше пряко изследвано… до сега.
Заглавието някак си подсказва, но основно това е рандомизирано, двойно проучване с контролна плацебо група, бива извършено, за да се види дали поръсване с хранителна мая, в която се съдържа бета-глюкан, ще може да намали броя на епизодите на честите заболявания при децата. По време на 12-седмичния курс на проучването, 85% от децата в плацебо групата преживяват един или повече епизоди на инфекциозни заболявания. Ето и графика. 85% се разболяват в групата със захарното хапче, но само приемането на бета глюкани на стойност една осма от чаена лъчица хранителна мая, или дори само една шестнадесета от чаена лъжичка, изглежда намалява заболеваемостта на половина. И тези, които приемали хранителна мая и все пак се оказали с настинка, страдали само в продължение на 3 дни, в сравнение с повече от 9 дни в плацебо групата.
Изследователите стигат до заключението, че като се дават на деца тези бета-глюкани от хранителната мая, бихме могли да намалим честотата и сериозността на инфекциозните заболявания по време на сезона на настинките и гриповете и по този начин да има полза и за родителите.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/best-food-to-prevent-common-childhood-infections
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев