В последното си видео за авокадото описах противовъзпалителните свойства, холестерола и ефекта му за понижаване на триглицеридите, но какво да кажем за това видео, което подготвих преди години, относно вредните ефекти за хромозомите в съд на Петри? Всичко това ни връща назад към 1975 г. когато се открива един пестицид, произвеждан по естествен начин от авокадовото дърво, което обяснява защо добитъкът, даващ мляко, претърпява увреждане на млечната жлеза, докато яде листата. Токсинът е наречен персин, като е открито, че уврежда и сърцето, ето защо никога не трябва да давате авокадо на вашите птици – домашни любимци.
Но хей, ако той атакува клетките на млечната жлеза при животни, може ли да атакува също и ракови клетки на гърдата при хората? Изглежда, че има същия ефект на съсирване на клетъчния цитоскелет инвитро, както при химиотерапията, демонстрирайки мощен ефект на спиране на растежа и убиване на клетките при този нов растителен токсин измежду различни линии на раковите клетки на човешката гърда. И така, смята се, че това ще може един ден да се използва като химиотерапия само по себе си. Но аз си мисля тук: „О, божествено гуакамоле, Батман, моля те, кажи ми, че няма токсични ефекти и върху нормалните клетки.“
През 2010 г. получихме отговор, оценка на генотоксичността, токсичността за нашите хромозоми от авокадо екстракти върху човешки бели кръвни клетки в съд на Петри. Обикновено по-малко от 10% от нашите разделителни клетки имат някакви хромозомни аномалии, но ако накапете малко екстракт от авокадо върху тях, повече от половината ще се окажат дефектни по някакъв начин. Стигат до заключението, че има нещо в авокадото, което потенциално може да предизвика значителна геномна нестабилност и някои генетични увреждания в човешките бели кръвни клетки в съд на Петри. Ако се появи същият ефект при хората, това може например да доведе до трансформиране на клетките в ракови. Това обаче е едно голямо „ако“ все пак.
Това са кръвни клетки. Няма как да си инжектирате гуакамоле във вените. За да влезе нещо в кръвта ни, то първо трябва да оцелее от стомашната ни киселина, да се усвои през червата и после да се промъкне през ензимите за детоксикация на черния дроб. И наистина, персинът можа да бъде засегнат, променен от киселинните условия. Така че, като се имат предвид всички разлики между това, което се случва в съд на Петри и при един човек, важно е да се проведат допълнителни проучвания преди да се направи окончателно заключение за неговата токсичност. Добре, но какво да правим преди да излязат тези проучвания? Толкова се притесних, че временно преместих авокадото от списъка на храни със зелена светлина, които са жизненоважни, към списъка на храни с жълта светлина, да се приема умерено, докато не разберем повече, за да не сгрешим от страна на предпазливостта.
Дори и ако персинът бива напълно унищожен от стомашната киселина, какво да кажем за рака на устата? При достатъчно високи концентрации екстрактът от авокадо може да навреди растежа на вида клетки, който покрива устата ни. Да, но това е в съд на Петри, където авокадото влиза в пряк контакт с клетките, но това е нещо, което се случва и в устата, когато ядете. Но то уврежда клетките в устата още повече. Ето един куп ракови клетки от устата. Тези червени точки са митохондриите, електроцентралите на клетките, които подхранват растежа на рака, изгасени от екстракта от авокадо. Но тъй като той повлиява повече върху раковите клетки, отколкото върху нормалните, стига се до заключението, че авокадото може да предотврати рака.
Ами хранопроводът, който е разположен между устата и стомаха? По подобен начин установили, че екстрактът от авокадо изглежда инхибира растежа на раковите клетки повече отколкото растежа на нормалните клетки, когато става въпрос за клетки от рак на дебелото черво или ракови клетки на хранопровода. Но вместо да сравняват ефекта с нормални клетки от дебелото черво и хранопровода, ги сравняват с един вид кръвни клетки, което отново е с ограничено значение в проучване в съд на Петри за нещо, което ядете.
Това изследване обаче изглежда доста вълнуващо. То разглежда p-крезол, което е уремичен токсин, може също да е токсичен за черния дроб, установено е, че е свързан с аутизъм и произлиза от хранене с високопротеинови храни, докато, ако се храните с повече растителни храни, единственият източник на пребиотици, каквито са фибрите и скорбялата, нивата ви ще спаднат.
Вижте, ферментацията на въглехидратите в дебелото черво, както е с фибрите, се счита за полезна, докато ферментацията на протеините, която се нарича гниене, се счита за вредна. И така, ако хората преминат към високопротеинова диета, в рамките на дни излишното количество протеини, което ще изгние в червата им, води до увеличаване на амоняка, както и на р-крезола, всъщност нивата се удвояват само за една седмица. Но могат ли растителните храни, богати на фитонутриенти, като ябълки, боровинки, грозде или авокадо, да защитят клетките, които обграждат дебелото ни черво, от вредните ефекти на р-крезола по отношение на клетъчната жизнеспособност, митохондриалната функция и епителната цялост, което означава защита срещу пропускливост на червата?
Ето данните за интегритета на бариерата, повреден от р-крезола, но спасен от всичките тези екстракти от боровинки, авокадо, грозде и ябълки, въпреки че митохондриалната функция се е подобрява само от боровинките и авокадото, а и те са единствените, които изглежда предотвратяват вредния ефект на р-крезола върху жизнеспособността на дебелото черво. Но в крайна сметка авокадото изглежда има благоприятни свойства върху клетките на лигавицата на дебелото черво; така че това е добър знак.
Добре, стига с тези проучвания в епруветка. Да, екстрактът от авокадо може да попречи на растежа на раковите клетки в съд на Петри, но освен ако не извършвате някакви немислими неща с това авокадо – като например гуакамоле с предимства, няма начин авокадото да дойде в пряк контакт с клетките на вашата простата; И така, какво означава това проучване? Ето защо толкова се вълнувах да видя това проучване: първото, което реално търси връзка между консумацията на авокадо, действителни човешки същества, които ядат авокадо, и рак на простатата. И така, хората, които консумират авокадо имат по-голям риск от рак или по-малък риск от рак? Ще разберем… точно сега!
Мъжете, които ядат най-много авокадо, повече от една трета авокадо на ден, намалили риска си от рак на простатата: всъщност шансът намалял на по-малко от половина. Така че с информацията за подобрената артериална функция, по-нисък холестерол и малко или много връзката с понижен риск от рак, предлагам да върнем обратно авокадото в зелената зона.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-avocados-healthy
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев