Индийското грозде, познато иначе като амла, се изтъква като лекарство за всичко, от убиец на рака, към тоник за коса до охлаждащ агент, каквото и да означава това – като Фреон? Да не говорим за детоксикатор – змийска отрова. Завършен с модерни диаграми, но въз основа на какви изследвания?
Да, приемът на куркума и на амла като храни увеличава продължителността на живота… на плодовите мушици. Но наистина ли ни интересуват ефектите на амла върху продължителността на живота или сексуалното поведение на плодовите мушици? Как изобщо се изучава сексуалното поведение на плодовите мушици? Защо, очевидно просто запознаваме девствена женска и мъжки индивид в камера за полов контакт Елънс-Ватокс. Можете ли да си представите камера за полов контакт между насекоми да бъде кръстена на ваше име, а изглежда, че имало двама души, борещи се за права за именуване; и така, трябвало да включат и двете имена!
След това остава само хронометъра. 20 минути е средната им продължителност на живот, а с прием на амла тя става почти половин час, мускулестия звяр, също и намаляло времето на акта на сношението, времето между тяхното запознанство един с друг в камерата и момента, в който започват да стават близки от 10 на 7… секунди. Тук не си губят времето. Всъщност, губят го – и то доста бързо.
А с амла снасят повече яйца и повече се излюпват в ларви. Но също както когато чуете, че амла е най-доброто лекарство за увеличаване продължителността на живота, вероятно няма да си мислите точно за мухи. Когато прочетете, че амла може да има силен ефект на афродизиак, вероятно не мислите за „повече червеи“!
Сега, ето това проучване открива извънредни подобрения в общия холестерол и LDL холестерола – при истински хора, но сравнено с плацебо. Какво ще кажете за сравнение със симвастатин, основното лекарство, понижаващо холестерола, продавано като Зокор? Лечението с лекарството води до значително намаление на холестерола, както бихме очаквали. Но същото се случило и с амла. Всъщност едва ли бихте могли да кажете кое е кое. Сега имайте предвид, че това е само между 10% и 15% спад в общия и в LDL холестерола. В това проучване количеството амла е само 500 милиграма, което е около една десета чаена лъжичка. Така че, това е по-малко от една осма чаена лъжичка на ден. И не само изсушеният плод на прах, но и сокът от плода на прах, което може да е от значение.
Какво ще кажете за едно сравнение с Липитор, лекарството за понижаване на холестерола, известно като аторвастатин? Няма ефект от приемането на плацебо, но значителни подобрения с лекарството и значителни подобрения при две амла дози, но отново само около 15%. Дали отново използвали само сока? Не, по-лошо, само някакъв патентован екстракт от амла. Така че вместо 5 цента на ден, цената става 50 цента на ден и не изглежда да действа толкова добре. Но тъй като има една собствена версия на продукта, поне има някой, който е готов да осигури средствата за извършване на изследванията.
Това е като историята с рака. За да може индийското грозде да стане релевантно за клинични изследвания, те се молят патентоспособни деривати да могат да бъдат синтезирани. Без възможността за патенти фармацевтичната индустрия няма да инвестира в проучванията; техните акционери не биха им позволили. Тук става въпрос за патенти над пациенти. Но без това изследване как можем да докажем неговата стойност или безполезност за тази цел?
И така, интересът на индустрията за лекарства и добавки в патентоването на естествени хранителни лекарствени продукти е меч с две остриета. Без него никога нямаше да се появи това проучване, което показва не само ползи за холестерола, но и за артериалната функция, намалявайки сковаността на артериите при двете групи с екстракт от амла и групата, приемаща лекарства, но не и при плацебо групата, както и драстичен спад на възпалението, нивата на C-реактивния протеин намаляват на половина.
Така че амла или поне екстрактът от амла може да е добра лечебна алтернатива на статините при пациентите с диабет и артериална дисдункция, защото има много от благоприятните ефекти на статините, но без добре познатите потенциални нежелани странични ефекти на лекарствата, включително увреждане на мускулите или чернодробна дисфункция.
Екстрактът от амла също е сравняван с лекарствата за разреждане на кръвта, като аспирин и Плавикс, които се често предписвани след сърдечен удар и постигат около три четвърти от същия потискащ ефект на агрегация на тромбоцитите, както при лекарствата, които значително увеличават времето на кървене и съсирване на кръвта, където ви пробождат с игла и следят колко секунди отнема на кръвта да спре да капе. Това всъщност е нещо хубаво, ако имате стент или нещо друго, което не бихте искали да се запуши, но кръвта в случая не се разрежда извън рамките на нормалния диапазон, и така това няма да повиши неоправдано риска от сериозно кървене.
Също така изглежда, че намалява ефекта на стрес върху сърцето. Накарали хората да потопят ръката си в леденостудена вода и да я държат там докато болката не стане непоносима. Това причинява свиване на артериите и кръвното ви налягане се покачва, но не толкова, колкото, ако приемате екстракт от амла. Добре е да се знае преди следващото предизвикателство с кофа лед.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/amla-vs-drugs-for-cholesterol-inflammation-and-blood-thinning
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев