Натриевият лаурил сулфат е често срещана съставка, използвана в пастите за зъби. Той беше замесен в една известна интернет измама преди почти 20 години. Има го в пастата за зъби Colgate, като се предполага, че причинява рак. Най-малкото, като купувате Colgate, а не Crest, няма да подкрепяте сатаната, както гласи една друга известна измислица.
Измамата, че натриевият лаурил сулфат в пастите за зъби и продуктите за коса е свързан с рак, става толкова широко разпространена, че Американското дружество за борба с рака е принудено да публикува отговор, за да измие връзката. „Радикални съобщения валят през интернет пространството…“ с твърдението, че натриевият лаурил сулфат причинява рак, а това просто не е вярно.
Така че аз просто ги игнорирах през всичките тези години, докато не започнах да правя проучване върху афтите; нали знаете, онези болезнени повърхностни сиви язвички, които можете да получите от вътрешната част на устните или бузата, известни също и като афтозни язви? Често може да се получат от травма, както ако случайно се нараните с четка за зъби или нещо подобно. И така, препоръчва се човек да внимава да не си прехапва устните, както и да се избягват пастите за зъби, съдържащи натриев лаурил сулфат – не заради рака, а очевидно против дразнене, което има малко повече смисъл. Защо един препарат, химически сапун, ще е канцерогенен, въпреки че можете да си представите как може на теория поне да разруши част от защитния слой на вътрешната част на устата или нещо подобно; така че реших да разгледам.
Въпреки че SLS се използва като средство за образуване на пяна в пастите за зъби от 30-те години, нашата история започва преди 25 години с един реферат, представен на една конференция, относно възможните ефекти на натриевия лаурил сулфат върху повтарящи се афти на устата. Взели 10 мъже и жени, които получават повече от една афта на седмица, почти 18 средно за период от три месеца, използвайки обикновена паста за зъби, съдържаща SLS, а после преминали към използване на паста за зъби без SLS за още три месеца. И от 18 афти минали на около 5; това е 70% намаление. И наистина, това, което решили, че се случва, е че натриевият лаурил сулфат има неблагоприятно влияние върху защитния лигавичен слой, който очертава устата ни. Човек винаги трябва да внимава относно публикуваните реферати, обаче. Трябва да се уверим, че те всъщност ще публикуват откритията в рецензиран медицински журнал. И наистина, в този случай наистина станало така; така че може да се потвърди, че да, наистина това е било тайно проучване. Да, наистина използвали точно същата паста за зъби, просто такава с обичайна концентрация на SLS, а другата – без SLS, и все пак, само 10 пациенти?
Смятало се е за предварително проучване, но с очевидно такъв драматичен ефект, че били извършени редица експерименти, за да се види какво може би се случва, прости експерименти, като прилагане на малко SLS в концентрация като тази в паста за зъби, върху венците на човек с клечка за уши за 90 секунди и измерване на увеличението в кръвния поток към мястото, което е признак за възпаление, вероятно защото веществото прониква и дразни зъбите. Да, но уврежда ли всъщност тъканите?
Група изследователи намазали с паста за зъби венците на няколко дентални хигиенисти, 2 минути два пъти на ден за четири дни и докато пастата за зъби без SLS не причинила никакви проблеми, тази с обичайното количество натриев лаурил сулфат причинява десквамация сред повечето от тях, с други думи, отстраняване или отлепване на най-горните слоеве на вътрешната лигавица на устата. Нищо чудно, че може да доведе до влошаване на афтите.
Странно е, ако се върнете към първоначалното разкритие на Американската асоциация на рака, техният отговор е, че натриевият лаурил сулфат не е известен канцероген, той просто е известен дразнител.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-sodium-lauryl-sulfate-safe
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев