Преди хиляди години едни дрожди се добрали до брашното и напитките, на хората им се усладило и от тогава редовно сме в контакт с тях. Няма проблеми при повечето хора, но дори микробите, които не причиняват болести, могат потенциално да предизвикат автоимунни заболявания като болест на Крон при хора, които са податливи, защото техният фино настроен имунен баланс някак не работи. Може би затова пекарите имат най-висока смъртност при болест на Крон, а според едни други данни именно при тях има най-висока честота на заболяването. Може би свръхчувствителността към маята играе роля при болестта на Крон.
Ако вземете хората с болест на Крон и премахнете от диетата им трите храни, към които те има най-много антитела, за да се опитате да успокоите симптомите на заболяването, и след това добавите обратно тези храни, можете да провокирате обратно и симптомите, като стимулирате по този начин възпалението. И така, без тези храни аналната фистула е хубава и суха, но започва отново да се изпуска, веднага след като тези храни се върнат в диетата. Но тогава кранчето отново спира веднага след като тези храни се махнат от диетата, на което аз ще кажа „Защо този доктор не носи ръкавици?“
Както и да е, без контролна група не може да се изключи вероятността за наистина силен плацебо ефект, но не е имало никакви рандомизирани контролирани проучвания… до сега.
Блестящ дизайн. Изследвали хора с болест на Крон за антитела към 16 различни храни и след това разделили хората в две групи. И на двете групи им казали да избягват 4 храни, но на едната група казали да избягва 4-те групи храни, на които те най-много реагирали, а на другата група казали да избягва храните, към които най-малко реагирали. Но всичко било направено със запечатани пликове; така че никой не знаел кой в коя група е бил до края. Има ли значение това?
Да, повече от два пъти по-голяма вероятност от значително клинично подобрение в групата, на която казали да стои далече от нещата, към които реагирала кръвта им. Но това не била само маята. Всъщност става въпрос за изключване на мляко, свинско, говеждо месо и яйца, които са най-силно свързани с клинично подобрение, а това води до предположението на изследователите, че може би, вместо да се правят всички тези модерни кръвни тестове, просто трябва да кажем на пациентите да намалят месото и яйцата и да видим как ще се справят, което би било в съответствие както с проучванията върху населението, които свързват животинските мазнини с повишен риск от възпалителна болест на червата, както и с интервенционалните проучвания, които показват, че едно растително хранене, при което се намалява месото до около една порция на всеки две седмици, може да намали процентите на повторна поява на болестта до изключително ниската стойност от 8% за две години.
Добре, но какво да кажем за въпроса с маята? Не може ли просто… да залепим малко мая по задника на някой човек и да видим какво ще стане? Да, може. Тук изследвали реакцията на ректума към 6 различни храни при пациенти с болест на Крон – включително и към маята. Един вид като кожен тест, но вместо да убождат кожата, убождали вътрешността на ректума на хората с различни храни. И можете да видите в този пример, различните неща за убождане: зеле, мляко, цитруси, зърнена закуска, фъстъци, но и мая. Маята дава най-значителната реакция при пациентите с болест на Крон.
И така, изглежда, че хлебната мая, което е същото като бирената мая и хранителната мая, може наистина да има значение за причината на заболяването при болест на Крон, но добрата новина тогава е, че, хей, това може да е важно за лечението. Може би ако подложите пациентите с болест на Крон на хранене без мая, те ще се почувстват по-добре. Няма как да знаем, обаче, докато не опитаме.
Всъщност, точно това се прави в първоначалното проучване, което свързва маята и болестта на Крон през 1988 г. Контролирано проучване с хранене без мая за пациентите с болест на Крон може да се окаже полезно. И така, защо минаха толкова години преди такова проучване да бъде направено? Кой ще го финансира, големия соден хляб ли? За щастие има благотворителни организации, като Националната асоциация за колит и болест на Крон, склонни да оставят тестото, тоест тестото без мая.
19 пациенти с болест на Крон се хранили с редовния си режим и след това преминали към диета без мая. И се оказало, че има значително по-висок CDAI, индекс на активността на болестта на Крон, което са симптоми като стомашна болка и диария по време на периода, през който да приемали мая, в сравнение с периода без мая. И така, по-лоша активност на болестта с мая, отколкото без. Да, но каква е била диетата без маята? Те не просто изключили хляба и бирата; пренасочили хората от животинско мляко към соево мляко, от бяло брашно към пълнозърнесто брашно. Само намаляването на млякото може понякога да помогне с възпалителните заболявания на червата.
Така че, с толкова много промени в храненето, как знаем каква роля играе маята? Ето така знаем каква роля играе маята. След поставянето им на нова диета без мая, ги предизвикали с плацебо хапче и капсула с мая. Малко количество мая, около четвърт чаена лъжица хранителна мая на ден, това влошило състоянието им, което предполага, че маята може наистина да е важна в процеса на разболяване от болест на Крон.
Сега, за по-голямата част от хората маята не е проблем, но при податливи индивиди може да предизвика необичайна имунна реакция в червата. Но чакайте, мислех, че паратуберкулозната бактерия се счита за задействащ фактор при болестта на Крон? Ами, може би инфекцията с паратуберкулоза е това, което предизвиква свръхчувствителната реакция към хранителните дрожди. Кой знае? Заключението е, че хората с болест на Крон не трябва да се отклоняват от пътя си и да добавят хлебна, бирена или хранителна мая към храната си.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-nutritional-yeast-healthy-for-everyone
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев