Въпреки широката употреба в бирената и хлебната индустрия, само около 5%, 1 на 20 здрави хора имат антитела срещу дрожди в кръвта си, докато при хора с болест на Крон тези цифри са по-скоро 60% или 70%. Повечето хора с болест на Крон имат антитела, които реагират на обикновена хлебна, бирена или хранителна мая, които са просто различни форми на едни и същи дрожди, познати като Saccharomyces cerevisiae.
Но хлебната/бирената/хранителната мая никога не са били пряко замесени в болестта на Крон. Може би антителата са пряка нейна реакция – или може би реакция на друга мая като цяло, а антителата просто погрешно реагират на обикновената мая. И наистина 5 години по-късно е открито, че антителата срещу кандида, са изцяло различен вид дрожди, такива, които причиняват млечница и влагалищни инфекции, могат да взаимодействат с дрождите Saccharomyces. Така че, може би хлебната/бирената/хранителната мая е просто невинен минувач през цялото време?
От близо 30 години знаем, че антителата към Saccharomyces са свързани с болестта на Крон, но вместо хлябът, бирата и хранителната мая да водят до болестта на Крон, може би кандида причинява болестта на Крон и антителата. Или пък, може би кандида е невинният наблюдател, а контактът с дрождите от храната и напитките е истинският виновник. Няма как да знаем докато не проверим.
Вземете пациенти с болест на Крон, премахнете маята от храната им и вижте дали ще се подобрят. Ако се подобрят, тогава наистина маята е била виновник. Ами ако не се подобрят? Тогава може би причината е вероятността, при която кандида е истинската причина.
Преди да стигна до изследването, нека първо разбия някои митове за кандида. Кандида е нормална съставна част на чревната ни флора. Ако обаче се окажете с кандида в кръвта си, тя може да причини животозастрашаваща инфекция, но е нормално да имаме наличие на кандида в устата или дебелото черво. Става въпрос за местоположение, местоположение и местоположение. Точно както да имаме бактерии от изпражнения в дебелото черво е нормално, бактерии от изпражненията в кръвта или върху рана ще е лошо.
Поради способността на Кандида да причинява проблеми на погрешното място, при хора с потисната имунна система се появява теорията за синдром на кандида, който свързва наличието на кандида с всякакви видове здравословни проблеми, което води до микофобия или гъбична фобия, това погрешно тълкуване, че откриването на кандида в устата или изпражненията е доказателство за някакъв вид инфекция, вместо да се счита за напълно нормално. И ако мислите, че авторите малко преиграват с темата за фобията, просто потърсете кандида в Google и ще се убедите.
Не само е нормално да имате кандида в червата си, но и очевидно не можете да се освободите от нея дори и да искате. Ако дадете на хората мощни противогъбични лекарства, ще може да намалите нивата, но те се показват обратно, веднага след като ги спрете. И цялата тази идея, че „захарта подхранва маята; така че минете на диета без захар“ няма много смисъл, защото, освен ако имате непоносимост към лактоза или нещо подобно, захарта би трябвало да се усвои още в тънките черва и изобщо да не стигне до дебелото черво. И наистина изглежда, че няма връзка между броя на кандида и консумацията на захар; можете да поставите хората на диета с високо съдържание на захари като добавяте допълнително 14 супени лъжици захар към храната им и да не видите никакъв ефект. Разбира се, има много причини да изключим захарта от храната си въз основа на науката, но кандида не изглежда да е една от тях.
Не изглежда да има добро доказателство, че така нареченият синдром на кандида изобщо съществува. Но това са предизвикателни думи. Няма много други заболявания, които да предизвикват такава враждебност сред медицинската общност и вярващото общество. Медицинската общност отхвърля предполагаемите болни като емоционално нестабилни или просто луди. Разбира се, че не може просто да излезете и да ги наречете луди. Психиатричните диагнози трябва да се представят внимателно; например, някои пациенти предпочитат да вярват, че тяхното психическо заболяване е причинено от кандида, в който случай може би само ще ги потупат по главата и ще им дадат хапчетата. Пациентите, които се самодиагностицират с кандида, очевидно много рядко се отказват от болестта си, някои до такава степен, че се опитват да използват маята като оправдание за шофиране в пияно състояние. Не съм пил, Ваша чест, дрождите станаха на бирена мая в червата ми.
Цялата идея за синдром на кандида е официално осмиван от Американската академия по алергиите и имунологията като подвеждаща и недоказана, като не предлага никакви доказателства, никакви доказателства, никакви доказателства, никакви доказателства. Предположението, че повсеместната кандида има някакъв токсичен ефект върху нашата система, е без следа от научни доказателства. Не искате доказателства, един човек пише в отговор, какво ще кажете за милионите ненужни операции на сливиците, които направиха лекарите? Не ме карайте да споменавам за радикалните мастектомии. Подлагането на диета без захар поне не обезобразява хората. Въпреки че някои лечения срещу кандида могат да са потенциално опасни, противогъбичните лекарства могат да предизвикат резистентност и да имат странични ефекти. Нистатин не е толкова лош, но кетоконазолът може да увреди черния дроб. И наистина, има съобщени данни за хора, лекувани вероятно с погрешна диагноза, които накрая се оказват в тежки мъки заради нея. Така че е важно да се знае дали синдромът реално съществува. Така че изследователите решили да проверят.
Супер просто проучване. Дават на хората няколко тръби за изпражнения, за да вземат проби, задават им един куп въпроси за симптомите, които имат – главоболие, стомашни болки, умора – всички симптоми, типични за кандида. И не откриват никаква връзка дали има кандида в червата им или не. И така, не се откриват никакви следи от синдром на кандида.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-candida-syndrome-real
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев