Натриевият лаурил сулфат вече се е използвал като средство за образуване на пяна в пасти за зъби в продължение на повече от половин век, когато се публикува това проучване, което показва увреждане на тъканите при повечето от хората, които го мажат на венците си, но става въпрос само за 10 души. Същото важи и за проучването, което установява драстично намаляване на броя на афтите, когато човек премине към паста за зъби без SLS, само 10 души. Но това е всичко, което имахме до 1999 г., когато се публикува едно сравнително рандомизирано проучване: паста за зъби с натриев лаурил сулфат срещу паста за зъби без натриев лаурил сулфат не само с 10, а с 47 души, които имат постоянно появяващи се афти, като се наблюдава броя на дните на страдание, обща болка, брой на афтите, колко дълго продължават да стоят и колко са големи. И не забелязали никакви значителни разлики. Изглежда, че няма значение дали пастата за зъби съдържа натриев лаурил сулфат или не.
Ами проучването, което установява 70% намаление? Е, може би защото тези случаи били по-тежки, видът паста е от значение само, ако имате наистина големи афти. И ето тук свършва науката до след 13 години по-късно, когато корейски изследователи поели щафетата.
Имаме проучвания, които показват, че пастите за зъби без натриев лаурил сулфат помагат; имаме други проучвания, които не установяват никаква полза, което води до значителни противоречия. И така стартирали най-голямото проучване до днешен ден: 90 души и същия брой на афти и случаи на поява на афти. Но продължителността и средната степен на болка били значително намалени, когато се използва паста за зъби без натриев лаурил сулфат. И така, преминаването към паста за зъби без натриев лаурил сулфат може и да не намалява броя на афтите, които се появяват, но може да им даде възможност да се излекуват по-бързо и да ги направи по-малко болезнени.
Така че да, натриевият лаурил сулфат може да създаде впечатление за чистота; пълната с пяна уста „просто се усеща по-чиста“. Но може да има и недостатък, защото той вероятно намалява защитната бариера на лигавицата на устата, може би заради разкъсването на връзките, които свързват клетките ни, което понякога причинява подуване, афти и възпаление, като се изсушава защитния лигавичен слой на устата, а това ни прави по-уязвими на дразнители.
Но чакайте малко, как ще обяснят това, че тяхното проучване открива проблем, а предишното проучване – не? Предполагат, че може да е въпрос на расата. Какво? Обяснява се, че корейците обикновено обичат пикантна храна, а може би това има значение. Независимо от това, ако се сдобиете с афти, хубаво е да дадете шанс на паста за зъби без натриев лаурил сулфат, за да видите дали ще има някаква разлика във вашия случай.
Но пастите за зъби без натриев лаурил сулфат могат да съдържат други препарати, най-често кокамидопропил бетаин. Той по-добър ли е? Ами, това, което направили тези швейцарски учени, е да вземат 9 пасти за зъби – Colgate, Crest, Oral-B, Sensodyne и др. — и да накапят част върху човешки клетки на венците, взети наскоро от хора, преминали през отстраняване на мъдреците си, и след това използвали живо-мъртво клетъчно оцветяване. Това, което се прави, е да се оцветят в зелено всички клетки и после се добавя червена боя, която покрива зелената, но само при мъртвите клетки, защото живите клетки активно изпомпват червената боя. И така, живите клетки си остават зелени, а мъртвите клетки се превръщат в червени.
Хайде да видим, ще можете ли да познаете дали Colgate съдържа натриев лаурил сулфат. Всички са червени и всички мъртви. Ами Crest? Повечето червени, повечето мъртви. Предположете дали Sensodyne съдържа натриев лаурил сулфат. Всички клетки са зелени, всички са живи. И наистина всъщност Sensodyne съдържа вместо това кокамидопропил бетаин, а не натриев лаурил сулфат. Ами Oral-B, има ли натриев лаурил сулфат или не? В сравнение с това, това и това. Изглежда доста ясно кое какво е.
Но това е в съд на Петри. Това означава ли обаче, че ще има реално увреждане на тъканите при хората? Кръстосано проучване с две отделни групи: паста за зъби с натриев лаурил сулфат и паста за зъби с кокамидопропил бетаин. Четиридесет и две реакции на лющене, което означава реакции на обелване на тъканите, след 4 дни по 4 минути на ден миене на зъбите и венците с паста за зъби с натриев лаурил сулфат, в сравнение със само три реакции при алтернативния препарат. И никакви реакции при употреба на точно същата паста за зъби, но без никакви препарати, нито натриев лаурил сулфат, нито кокамидопропил бетаин. Какво означава това за честотата на появата на афти?
Какво ще кажете за едно рандомизирано кръстосано тайно проучване, което да провери ефектите на паста за зъби с натриев лаурил сулфат, сравнена с такава с кокамидопропил бетаин, както и паста за зъби без никакви подобни препарати? Открили значително по-голяма честота на афтите, когато пациентите си мият зъбите с паста за зъби, съдържаща натриев лаурил сулфат, отколкото с паста за зъби без натриев лаурил сулфат. И така, предлагат паста за зъби без натриев лаурил сулфат да се препоръчва на пациенти с повтарящи се появи на афти. Но открили нещо повече от това.
Да, натриевият лаурил сулфат е най-вреден, но пастата за зъби без пяна, без препарати, надделява и над двете. Непенещата се паста за зъби причинява значително по-малко афти от алтернативния препарат – кокамидопропил бетаин, който на свой ред причинява много по-малко афти от пастата за зъби с натриев лаурил сулфат. Така че повечето пациенти с повтарящи се постоянно афти биха имали полза, ако преминат от обикновена паста за зъби към паста за зъби без пяна, но повечето биха имали полза, само ако стоят далеч от натриевия лаурит сулфат. Но ако пастата ви не съдържа натриев лаурил сулфат, ще действа ли също толкова добре? Не говоря само за усещането за чистота, а действително за плаката и гингивита. Да, натриевият лаурил сулфат можа и да убива нашите клетки, но също така убива и клетките на бактериите; така че възможно ли е пастата за зъби без натриев лаурил сулфат да не действа толкова добре? Не знаехме до сега.
И се оказва, че пастата за зъби без натриев лаурил сулфат действа също толкова добре по отношение на намаляването на гингивит и плаката, така че може да се препоръчва за хора с повтарящи се афти, тъй като натриевият лаурил сулфат може да влоши нещата чрез разграждане на защитния слузен слой и накрая да проникне в по-дълбоките слоеве на лигавицата на устата ни, където може да компрометира работата на живите тъкани.
Въпреки това, на хората им липсва пяната. Въпреки че има една допълнителна полза при избора на паста за зъби без натриев лаурил сулфат. Той прониква също и в езика ни и пречи на вътрешните механизми на вкусовите ни клетки. Натриевият лаурил сулфат е отговорен за „ефекта на портокаловия сок“, този странен вкус на цитруси, който се получава веднага след като си измиете зъбите. Натриевият лаурил сулфат очевидно е това, което се смесва с вашите вкусови рецептори.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-capb-in-sls-free-toothpaste-any-better
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев